Menu

Nieuwjaarsspeech 2002 M. Van Praag (1)

Mop: Is U Joods?............

Dit is een komische versie van het gegeven, dat wanneer je tegen iemand maar lang genoeg blijft zeggen dat hij er slecht uit ziet, die persoon het op het laatst zelf gaat geloven en dus nog echt ziek wordt ook.

Ik wil het hier aan het begin van het nieuwe jaar eens met U over hebben omdat ik langzamerhand zeker denk te weten, dat enkele individuen, fans en journalisten daar mbt onze club gewoon op uit zijn.

Ik bespeur hier en daar zo langzamerhand een bijna satanisch genoegen om Ajax en enkele personen binnen die club, kapot te krijgen. Het is de taak van Arie van Eijden en mij daar tegen in het geweer te komen en dat hebben we onlangs binnenskamers met een aantal representanten van de media en medewerkers aan interviews ook wel gedaan maar dat doe ik nu eveneens hier in het openbaar.

Toen ik kennis maakte met Ronald Koeman en Ruud Krol zei ik tegen hen dat ik me zou kunnen voorstellen dat ze bij het lezen van de kranten van de laatste maanden wel het idee moesten hebben dat ze hier in een slangenkuil terecht zouden zijn gekomen en dat er hier wel sprake moest zijn van een organisatorische en sociale puinhoop. Ronald antwoordde me vriendelijk glimlachend in termen dat het zo erg niet was, maar een beetje toch ook wel.

Tegelijk dacht ik dat het toch eigenlijk te gek voor woorden was dat de voorzitter van Ajax zijn club tegenover mensen die er net begonnen te werken al moest verdedigen, enkel en alleen omdat de manier waarop de buitenwereld over Ajax denkt wordt gevoed en bepaald door zo’n twintig personen, journalisten wel te verstaan, waarvan een aantal een niet aflatende stroom negativisme over onze club uit blijven strooien. En negativisme is iets anders dan een kritische houding, dames en heren.

Laat ik U eens een paar voorbeelden noemen.

Al vier jaar lang lees ik tot op de dag van vandaag in vrijwel elk artikel dat over Ajax gaat, dat we zo verzakelijkt zijn en dat we een kil bedrijf geworden zijn. Ja Dames en Heren, Ajax wordt inderdaad niet meer geleid door vrijwilligers, die Ajax er naast hun bedrijf nog even bijdoen, dat is zo.

En het gaat inmiddels al lang niet meer om een cola en een gevulde koek, dus zou zo’n leiding ook niet goed zijn voor een club die inmiddels een begroting van zo’n 45 miljoen euro heeft. Een dergelijke bestuursvorm is in hedendaagse betaalde voetbal onverantwoord, en daarom is dat bij alle andere grote clubs in Europa ook al lang niet meer het geval. Ook daar is er een Algemeen Directeur die de tent runt en een Bestuur wat daar op toeziet.

In Nederland loopt men in de gedachtegang van hoe een club Nationaal en Europees bestuurt dien te worden nog ver achterop. Hier is men veelal nog verstrikt in het poldermodel en de idee van sigaren rokende bestuursleden, voor wie het sociaal belangrijk is om bestuurslid van een voetbalclub te zijn.

Ajax loopt op dit punt, voor Nederlandse begrippen althans, enkele uitzonderingen daargelaten, voorop. Onze Beursgang wordt maar al te vaak gebruikt als het moment waarop en de reden waarom het in de ogen van zovele romantici is mis gegaan. Welnu, ook waneer wij niet naar de Beurs zouden zijn gegaan, was Ajax, net zoals inmiddels de meeste andere Nederlandse clubs een NV of BV geworden, met dezelfde verantwoordelijkheden en competenties voor de Directie en het Bestuur als welke we nu hebben.

Dan ook was Arie van Eijden nu operationeel verantwoordelijk geweest, met alle bevoegdheden van dien en had men hem meer op de buis gezien dan uw voorzitter en ook dan had men geroepen dat Ajax zo verzakelijkt is. Dan ook zou zijn nieuwjaarsspeech over actualiteiten zijn gegaan en de mijne meer over onze club zelf. Die beursgang heeft daar niets mee te maken.

Het goede van die Beursgang is, naast vele andere voordelen, dat wij nu alles in de openbaarheid brengen, waardoor iedere Ajacied over onze schouders mee kan kijken en er niets verscholen blijft in de intimiteit van rokerige bestuurskamertjes.

Toegegeven, we hebben een paar jaar geleden best wel met onze identiteit geworsteld, er zijn door ons verkeerde inschattingen gemaakt en daar is door de buitenwereld terecht kritisch tot zeer kritisch op gereageerd, maar sindsdien is er veel ten goede gekeerd en alle echt betrokken Ajacieden weten dat ook.

Dus moet men nu eens ophouden met dat gezeur. Pavarotti heeft zeker wel eens een keer vals gezongen, maar degenen die vervolgens jaren te blijven verkondigen dat hij niet zingen kan, maken zich natuurlijk onsterfelijk belachelijk.

Degenen die het negativisme dus al zo lang en bij voortduring over ons blijven verkondigen doen hetzelfde en het is vermakelijk om te constateren hoe hardnekkig ze daar mee door blijven gaan. Wellicht een bord voor de kop?

Ajax beantwoordt sinds het vertrek uit de Meer iedere brief, elk telefoontje, en we houden twee keer per jaar een bijeenkomst met democratisch gekozen vertegenwoordigers uit vrijwel alle vakken van de Arena. Daarnaast zijn er bilaterale gesprekken met F-siders, andere supportersgroepen, met de ABA, onze Business club en we bouwen momenteel samen met supporters, ik herhaal samen met supporters aan het supportershome, dat er dit jaar daadwerkelijk komt. Wat de Das, het ex-blad van de F-side, daar ook over roept. Noemt U mij een club waarvan menig supporter het 06-nummer van de voorzitter heeft, en rechtstreeks met hem kan e-mailen, of SMS-en.

Ik ga dit jaar bovendien weer feestavonden van zeven rayons van onze supportersvereniging bezoeken. Wij koesteren onze club van oud spelers, Lucky Ajax, en de bordjesclub als het kloppend hart van onze club, en we hebben de toegangsregeling van de Bestuurskamer weer analoog aan die van de Meer gemaakt zodat trainers, commissieleden, Lucky Ajax en ander Ajacieden weer als vanouds rondom de wedstrijden bijeen zijn.

Noemt U mij even een club waar vrijwel het voltallige Bestuur met 40 andere Ajax medewerkers en sters ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan voor de leden en fans van hun club een revue opvoert. Dankzij die Revue wordt ons clublied weer vanaf de tribunes gezongen. Bij welke club, behalve Sparta en Feijenoord gebeurt dat nog meer? Had U het over verzakelijking?

We hebben precies dezelfde omgangs regelingen met de media als bijvoorbeeld Manchester United, Real Madrid en Bayern Munchen. Ook daar moet men een interview met een speler een paar dagen van tevoren aanvragen en kan men een spelershome niet zomaar binnen lopen. Bij ons ook, maar hier noemt men ons daardoor opeens een verzakelijkt bedrijf.

Ik maak samen met Karl Heinz Rummenige (Bayern Munchen), Peter Kenyon (Man UN), Florentino Perez (Real Madrid) en Adriano Galliani (AC Milan) deel uit van het Bestuur van de G-14. Ik spreek de heren derhalve regelmatig en kom vaak bij die clubs over de vloer. Nou, in vergelijking met die clubs zijn wij op vele gebieden een gezellige dorpskroeg, dat kan ik u verzekeren.

Iedere functionaris binnen Ajax is voor de pers bereikbaar en bereid tot het geven van interviews. Ook ik, maar omdat men mij daar tegenwoordig niet zoveel meer voor vraagt, roept men opeens dat Ajax zijn boegbeeld kwijt is en verwijt men ons afstandlelijkheid.

Bij elke wedstrijd zitten er ernstig zieke, soms zelfs terminale kinderen bij het bestuur en haar andere gasten in de koningsloge en we ondersteunen de VU-Kinderstad. Deze week hebben wij hier op de Toekomst op een heel intieme wijze het overlijden van Janny van der Veen herdacht. Tout Ajax was er, ook zij die hier al lang niet meer werken of spelen, waaronder Louis van Gaal en Edgar Davids.

Hoezo verzakelijking Dames en Heren. Hoezo kil?

Over de jeugdopleiding >>