Menu

Nieuwjaarsspeech 2002 M. Van Praag (2)

Dan onze jeugdopleiding.

Een column is een stukje waarin de schrijver er van vrijelijk zijn mening mag geven. Beledigen en met de grond gelijk maken en mensen beschadigen is ook usance en wordt in mediakringen tegenwoordig als normaal beschouwd. Het is toch maar een column.

Wat ik zo interessant aan een column vind is, dat je als insider een oordeel kan vellen over de mate van deskundigheid van de schrijver. Voor wat de columns welke over Ajax gaan betreffen kan ik u mededelen, dat de meningen die daarin geventileerd voor meer dan 60 % op feitelijke onjuistheden berusten en dat zegt dus nog al wat over de wijze waarop de scribent met zijn vak bezig is en door zijn redactie bezig gelaten wordt. Bij Ajax zou je nooit meer opgesteld worden.

Een week geleden las ik weer eens in zo’n column dat wij de regionaal getinte jeugdopleiding losgelaten hebben en dat het accent op de buitenlandse deelnemingen is komen te liggen. Waar dat vandaan gehaald wordt is me echt een raadsel. Moet wel uit de duim zijn. Vakbroeders blijven bij voortduring melden dat onze jeugdopleiding niets meer voorstelt en dat is weer een heel andere invalshoek.

Mag ik U even helpen Dames en Heren. In onze selectie zitten momenteel 7 veelbelovende Nederlandse talenten uit eigen kweek. Ik noem: Tim de Cler, Richard Knopper, Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Cedric van der Gun en Mitchell Pique. Jongens met kansen op een grote internationale carrière. Ik laat eigen kweek die momenteel tijdelijk elders spelen maar even buiten beschouwing.

En de eerstkomende twee jaar zullen er naar verwachting nog eens vier grote talenten opstaan. Graag vernam ik welke andere club hier ook op kan bogen. Ik heb het deze week tijdens de Bestuursvergadering van onze G14 nog eens even nagevraagd. Men komt volgens eigen zeggen niet tot dat aantal.

Vervolgens lees ik ook, dat de relatie tussen de club en oud spelers op een gegeven moment ver te zoeken was. Wat is dit voor Weekend-achtig gedoe? Over hoeveel spelers gaat het? 1 spelerS, of wellicht twee of allemaal? En over wie? En wanneer? Dit jaar, drie jaar geleden, of vijftien jaar geleden? Noem nou eens man en paard. Weer zo’n actueel voorbeeld van de voortdurende indoctrinatie van het lezers publiek dat het bij Ajax, dankzij de leiding natuurlijk, een rotzooitje is en dat we onze roots aan het verkwanselen zijn.

Bovendien blijft die scribent al oude zijn stokpaardje bereiden dat Ajax geen of te weinig oud (prof) spelers inschakelt. Het is zeker niet mijn bedoeling die column hier in detail te bekritiseren, maar ik maak u er nu eens op attent, omdat het actueel en symptomatisch is voor de wijze waarop ook vele andere opiniemakers over ons denken en schrijven.

Neen, laten we vooral goed kijken hoe andere topclubs dat doen.

Laat mij U even verder helpen. Onze technische staf en scouting bestonden aan het begin van dit seizoen onder andere uit: Peter Boeve, Leo van Veen, Danny Blind, Arnold Muhren, Gerrie Muhren, Tonnie Pronk, Kees Zwamborn en Piet Keizer. Na de trainerswisseling van een maand geleden zijn daar nog Ronald Koeman en Ruud Krol aan toegevoegd. Vorig jaar was Johnny van’t Schip er ook nog en voor Co Adriaanse (welliswaar geen oud speler, maar wel oud directeur Jeugdopleiding) stond Jan Wouters aan het roer. Bij onze club GBA in Belgie werkt Simon Tahamata. Dan zit Klaas Nuninga in het Bestuur en hebben in de ledenraad nog Ger van Mourik, Donald Feldman en Dick Schoenaker zitting en mogen wij als ereleden Johan Cruijff en Rinus Michels af en toe in dat gezelschap verwelkomen. Tenslotte is onze Algemeen Directeur, Arie van Eijden ook nog oud eerste elftal speler.

En dan heb ik het nog niet eens over al die voortreffelijke oud Ajax amateurs die in de door mij genoemde gremia zitting hebben. Je hoeft namelijk heus geen prof voetballer te zijn geweest om deskundigheid te bezitten en veel goeds voor onze club te kunnen doen.

Kortom waar heeft men het over? Waar is men nu eigenlijk op uit. Hoe serieus moet men de verkondigers van dit soort meningen nu eigenlijk nog nemen? Niet natuurlijk, maar onze club heeft er wel mee te maken, want het is bepalend voor wat men over ons denkt.

En als je weet dat tachtig procent van de leden van onze supportersvereniging hier slechts een paar maal per jaar komt en dus aangewezen zijn op wat ze over hun club lezen en zien, dan is deze ontwikkeling voor ons dus een slechte zaak.

Het stadion >>