Menu

Nieuwjaarsspeech 2002 M. Van Praag (3)

Vervolgens ons stadion.

Ja, dames en heren, het is veel groter en minder kneuterig dan de Meer en toegegeven, ik mis de Meer af en toe ook nog wel eens. Maar met de komst van louter zitplaatsen en de op handen zijnde sloop van het Olympisch Stadion waren we indertijd wel gedwongen te verhuizen, want op de plaats van de Meer kon, om infrastructurele redenen geen stadion met dertig duizend zitplaatsen gebouwd worden. En wij wilden absoluut de financiële armslag hebben om de groten uit het buitenland tenminste nog een beetje bij te kunnen houden. En dat kan niet in een stadion met 20.000 zitplaatsen.

Nu staat er dus onze Arena, een stadion dat op de top tien lijst van de UEFA prijkt en waar we niet meer vanachter een dubbele rij hekken met “Nato” Prikkeldraad er op naar de wedstrijden hoeven te kijken. Waar we met schone schoenen weer van thuis komen en waar een staven incident onmogelijk is. Waar je altijd droog zit, waar je ongehinderd zicht op het veld hebt en waar je tien minuten voor het begin van de wedstrijd op je gemak nog naar binnen kunt komen omdat je overal kunt parkeren, hetgeen in de Meer was voorbehouden aan de Happy Few, en het openbaar vervoer meer capaciteit heeft dan lijn 9. Ik kan nog wel vijf minuten met allerlei vergelijkingen komen, maar dat doe ik niet.

En toch roepen enkele Ajacieden en journalisten dat er geen sfeer is en dat het een betonnen bak is, terwijl je overigens vrijwel geen beton meer kunt zien omdat we, samen met supporters alweer ja, inmiddels allerlei Ajax uitingen hebben aangebracht.

Ik heb vrienden die hun huis heel gezellig hebben ingericht, maar waar altijd een koude sfeer heerst. Logisch, want ze hebben een slecht huwelijk. Ik heb ook vrienden die te weinig geld hebben om hun huis in te richten, waardoor het er maar een kale boel is. Maar toch is het daar heel prettig toeven en dat komt doordat ze leuk met elkaar omgaan.

Zo ook in de Arena Dames en heren. Als Oranje hier speelt staat de boel op zijn kop en laatst nog, toen ons tweede voor de beker tegen Twente speelde leek het wel het Leidse plein bij een Kampioens huldiging.

Ik heb het in de Revue als Crooswijk al eens gezegd: de gemiddelde Ajacied komt niet naar ons stadion om het team aan te moedigen. Neen, hij komt controleren of er wel gewonnen wordt en dat was in de tijd van mijn vader al zo.

De NAC supporters noemden ons indertijd al bioscoop publiek, maar ze hebben ons dat predikaat reeds in de Meer opgeplakt, kunt U zich dat nog herinneren?

Natuurlijk zijn er dingen die bij het betrekken van een nieuw stadion tegenvallen en verschillen smaken van mensen. Maar wij hebben bij het betrekken van de Arena ook de pech gehad, dat het met ons eerste elftal aanzienlijk minder is gegaan, waardoor de controleur in velen van ons een slechte bui heeft gekregen. Als we er een paar keer kampioen waren geworden was de sfeer in de Arena geen issue geweest.

Ten slotte >>