Menu

Nieuwkomer FC Zwolle niet helemaal onbekend

Ajax treft zaterdagavond de eerste promovendus van het seizoen, FC Zwolle. De in 1990 opgerichte vereniging - een voortzetting van PEC, PEC Zwolle en PEC Zwolle '82 - is echter niet geheel onbekend. Met Ajax-huurling Ruud Kras in de gelederen en Peter Boeve als hoofdtrainer zijn er wel Amsterdamse invloeden in de Overijsselse club.

In de eerste vijftien seizoenen in het Betaald Voetbal maakte PEC - ontstaan uit PH (Prins Hendrik) EDN (Ende Desespereert Nimmer ) Combinatie - deel uit van de 2e divisie, vooral in de middenmoot of daar net onder en menigmaal in felle strijd verwikkeld met stadgenoot Zwolsche Boys.

Maar met het aantrekken van Wim Rijsbergen en trainer Pim van der Meent ging het bergopwaarts met PEC. De ploeg promoveerde naar de eerste divisie en besloot direct tot een naamswijziging. Zwolle werd achter de clubnaam gevoegd. De successen regen zich aaneen onder aanvoering van trainer George Kessler en speler Rinus Israƫl.

Ook Ajax ontkwam niet aan de dadendrang van Zwolle en verloor in 1976 in de kwartfinale van de beker. Het werd maar liefst 3-0.

Maar de prestaties van Zwolle bleven niet beperkt tot de eerste divisie of de bekerstrijd, want in 1978 volgde na het kampioenschap promotie naar de eredivisie. Hoewel de topclubs, onder wie ook Ajax, het vaak erg moeilijk hadden in Zwolle en regelmatig met een nederlaag moesten vertrekken, dreigde in 1981 het faillissement van de club.

Toch werd er een nieuwe investeerder gevonden en begon PEC Zwolle in 1982 opnieuw: nu als PEC Zwolle '82. Onder andere Ajacieden Piet Schrijvers en Johnny Rep gingen spelen bij de Overijsselse club.

In 1984/1985 degradeerde PEC Zwolle'82, maar keerde een jaar later weer terug op het hoogste niveau. Daaruit verdween de ploeg echter in 1989.

Zwolle was in de financiele problemen geraakt, kwam daar uit en ging in 1990 verder onder de naam FC Zwolle. Talenten dienden zich aan. Onder andere Jaap Stam en Bert Konterman maakten hun profdebuut bij de club.

Ruim tien jaar verbleef Zwolle in de eerste divisie, tot Paul Krabbe het team weer naar de eredivisie loodste. De trainer werd na dat succesvolle seizoen bedankt voor zijn diensten en ontslagen. In juni volgde oud-Ajacied Peter Boeve hem op. Ook Ajacied Ruud Kras werd door de tegenstander van zaterdag als huurling ingelijfd.

Tot zover een kennismaking met Zwolle buiten het veld. Zaterdag ontmoeten de clubs elkaar voor het eerst in drie jaar tijd weer. De laatste keer was in 1999 toen Ajax voor de beker naar Zwolle reisde en daar met 2-1 won. Saillante details van die wedstrijd waren dat Jari Litmanen de openingstreffer scoorde en dat Henk Timmer bij FC Zwolle op doel stond.

Dit seizoen is Zwolle prima begonnen. De club is nog ongeslagen en won zelfs van Vitesse. De eerste twee duels speelde de club gelijk, tegen medepromovendi RBC en Excelsior.

Aan Ajax de taak om de club van de neven Marco en Richard Roelofsen en de oud-Ajacieden Ruud Kras en Peter Boeve een halt toe te roepen.