Menu

Nigel de Jong honderdste Ajacied in Oranje

Nigel de Jong kwam woensdag in de oefeninterland Nederland - Frankrijk in de zeventigste minuut in het veld voor zijn clubgenoot bij Ajax, Rafael van der Vaart. Die invalbeurt betekende het officiële debuut van De Jong in het Nederlands Elftal. Hij was daarmee de honderdste Ajacied in Oranje.

Gerard Fortgens was op 19 maart 1911 de eerste Ajacied die voor het Nederlands Elftal uitkwam. Ruim 93 jaar later volgt Nigel de Jong als honderdste. Nadat de leverancies van Ajax aan Oranje 4,5 jaar hadden stilgestaan, kwam in oktober 2001 Rafael van der Vaart bij het keurkorps.

De eerste van weer een nieuwe lichting Ajacieden, want na hem kregen ook Wesley Sneijder en Johnny Heitinga een oproep zich bij bondscoach Dick Advocaat te melden. Heitinga debuteerde vorige maand in het eigen stadion, de Amsterdam ArenA, tegen de Verenigde Staten.

Nigel de Jong zat toen al op bank, maar de Amsterdammer moest tot woensdag 31 maart wachten alvorens hij het Haasje kreeg uitgereikt: het speldje dat elke debutant in Oranje krijgt overhandigd van een vertegenwoordiger van de KNVB. De Jong kwam in de 70ste minuut binnen de lijnen voor Rafael van der Vaart. Nederland - Frankrijk eindigde zoals de wedstrijd begon, met 0-0.

Lees meer over de Ajacieden in Oranje >>