Menu
Nigel de Jong mist duel met RBC

Nigel de Jong mist duel met RBC

Nigel de Jong zit niet bij de selectie die zaterdag afreist naar Roosendaal voor Ajax' competitieouverture tegen RBC. De middenvelder - die vrijdagochtend nog individueel trainde - is onvoldoende hersteld van de blessure aan zijn stuitje, die hij opliep tijdens een training van het Nederlands elftal. Olaf Lindenbergh is wel speelklaar, maar trainer Danny Blind wenste zoals te doen gebruikelijk nog niet te vertellen of hij een beroep zal doen op de van AZ overgekomen middenvelder.

,,Nigel is niet inzetbaar. Wie er wel speelt, ga ik nu niet zeggen. Niet omdat het geheim is, maar omdat de spelers het zelf nog niet weten”, aldus Blind tijdens een ontmoeting met de pers. ,,Feit is dat Lindenbergh pas donderdagavond voor het eerst met de groep heeft meegetraind, voor zover je toen van een groepstraining kon spreken.” Blind doelde daarmee op het feit dat de internationals van Ajax de training louter benutten om te herstellen van de wedstrijden die ze daags ervoor speelden, zodat van trainen met een voltallige selectie geen sprake kon zijn.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Mauro Rosales tegen RBC in actie zal komen, al is Blind content met de vooruitgang die de Argentijnse vleugelspeler heeft geboekt sinds hij werd geopereerd aan zijn rechterenkel. De blessure is genezen, maar dat wil niet meteen zeggen dat de speler weer inzetbaar is, meent Blind. ,,Je hebt twee soorten van fit zijn”, stelde de trainer van Ajax. ,,Je kunt fit zijn vanuit een blessure en je kunt fit zijn om wedstrijden te spelen. Aan dat laatste was Mauro in Kopenhagen nog niet toe, wat ook de reden was dat ik hem op de tribune heb gezet. Maar hij maakt daar stappen in.”

Ook de zware blessure van Nicolae Mitea passeerde de revue. De knie van de Roemeense linksbuiten blijkt zo ernstig gekwetst, dat hij geopereerd moet worden en zes tot negen maanden uit de roulatie zal zijn. Blind: ,,Dat is een enorme aderlating. Mitea is een speler waarvan we wisten op welke punten hij zich nog moest verbeteren, maar die met zijn bestaande kwaliteiten al heel goed in de huisstijl van Ajax past. Daarbij komt dat hij een heel ander type voetballer is dan Ryan Babel, zodat we op links verschillende mogelijkheden hadden.”

Blind gaat er vanuit dat hij dit seizoen geen beroep meer kan doen op Mitea. ,,Voor een kruisband staat zes tot negen maanden en het duurt nog wel langer voor je terug bent op je maximale niveau. In het topvoetbal kun je dus wel uitgaan van een heel seizoen.” Het wegvallen van Mitea beperkt Blind in zijn keuzemogelijkheden, maar desondanks gaat Ajax niet gericht op zoek naar een vervanger. Edgar Manucharyan is volgens Blind 'een optie' om linksbuiten te spelen, net zoals Nourdin Boukhari dat is. De Marokkaan heeft echter al een rol op het middenveld toebedeeld gekregen.

Kenneth Vermeer zal dit seizoen vooral in actie komen in Jong Ajax, ging Blind in op de vraag of de talentvolle doelman nog verhuurd gaat worden. De kans lijkt immers klein dat hij als derde keeper veel speeltijd in Ajax 1 zal krijgen, helemaal wanneer Maarten Stekelenburg is hersteld van zijn schouderblessure. Blind: ,,Het is Kenneths eerste jaar bij de selectie. Dat is een grote stap op zo'n jonge leeftijd. Dan moet je iemand ook de tijd gunnen om zich te ontwikkelen. Hij zal genoeg speeltijd krijgen op een goed niveau. In Jong Ajax, maar ook bij Jong Oranje of het elftal onder 20 jaar. Volgend jaar kijken we verder.”

Volgens Blind verhuurt Ajax pas spelers als er geen perspectief voor ze is bij de club, omdat er op hun positie voldoende en betere alternatieven voorhanden zijn. ,,Ik als trainer en Ajax als organisatie moeten er natuurlijk voor waken dat we niet met twaalf man komen te staan. We strijden op drie niveaus: competitie, beker en Europees. Daar heb je een x-aantal spelers voor nodig.” Daarbij komt dat er in de ene wedstrijd een andere aanpak is vereist dan in de andere, wat gepaard zal gaan met verschillende opstellingen en speelwijzes. Komt een speler in wedstrijd A niet aan de bak, dan is niet gezegd dat dat in wedstrijd B automatisch weer zo is.

Een voorbeeld: Urby Emanuelson hoeft niet te vrezen dat hij alleen nog maar op de bank zal zitten nu Ajax Juanfran heeft aangetrokken voor de linksbackpositie. Tijdens de eerstvolgende duels is de Spanjaard sowieso nog niet inzetbaar, aangezien hij een flinke conditionele achterstand moet inhalen. Vanaf maandag zal Juanfran (deels) met de groep meetrainen. Blind: ,,Wij hebben altijd gezegd dat hij 4 à 5 weken nodig zou hebben om op het vereiste niveau te komen. Dat wisten we toen we hem haalden. Wij vonden het beter om een echte linksback te halen, dan verder te gaan met noodverbanden zoals Escudé, Lindenbergh of Emanuelson, hoe goed die ook kunnen functioneren op die positie.”