Menu

Nigel de Jong nieuwe ambassadeur Nierstichting

Nigel de Jong is sinds vandaag, zaterdag 13 september, officieel ambassadeur van de Nierstichting. De Jong gaat zich vooral sterk maken voor het welzijn van met name jonge nierpatiënten. Ook wil hij het belang van orgaandonatie onder de aandacht brengen van jongeren.

De Nierstichting, die dit jaar 35 jaar bestaat, verwelkomde in 1999 haar eerste ambassadeur: topzwemmer Pieter van den Hoogenband. Hij blijft naast Nigel de Jong actief voor de Nierstichting.

Nigel de Jong is goed bekend met het werk van de Nierstichting. "Mijn moeder is nierpatiënt. Ik maak dus van heel dichtbij mee wat de ingrijpende gevolgen van een nierziekte zijn. Ik sta dus ook vierkant achter het supergoede werk van de Nierstichting", vertelt hij. Nigel's moeder Marja Woldberg is al ruim dertig jaar nierpatiënt en kreeg vijf jaar geleden een nieuwe nier. Ze kan nu weer een redelijk normaal leven leiden. "Niet meer spoelen, geen machines meer; ik hoef de tijd niet meer in de gaten te houden, mag weer meer drinken dan een halve liter vocht per dag." Haar donor is ze dan ook eeuwig dankbaar: "Die ene vrouw die nadacht over haar organen heeft mij een nieuw leven gegeven."

Kortere wachttijd
Door de niertransplantatie van zijn moeder weet Nigel hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen zich als donor laten registreren: "Ieder jaar ontvangen alle 18-jarigen een donorformulier. Toen ik het in de bus kreeg, heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb me meteen opgegeven."
De Nierstichting is heel blij met Nigel als ambassadeur. Algemeen directeur Paul Beerkens: "Nigel is een fantastische jonge voetballer, met veel fans. Maar hij is ook een serieuze jongen die weet wat nierpatiënten moeten doormaken. Hij wil net als de Nierstichting de kwaliteit van leven van nierpatiënten verbeteren. Orgaandonatie is een van de speerpunten van ons beleid voor de komende tijd. Streven is de wachttijd voor een niertransplantatie te verkorten van 4,5 jaar naar maximaal 2 jaar. Nigel weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat mensen een besluit nemen over donor worden. We kunnen ons dus geen betere ambassadeur wensen."

Nigel’s persoonlijke sponsor adidas gaat het ambassadeurschap financieel ondersteunen. De bijdrage wordt onder andere besteed aan een jaarlijkse sportieve dag voor jonge nierpatiënten. Begin 2004 wordt een eerste groep nierpatiëntjes uit Amsterdam en omgeving uitgenodigd voor een wedstrijd van Ajax. In de ArenA krijgen ze een echte Vip-behandeling en kunnen ze persoonlijk kennismaken met de bekende spelers van Ajax.

Nationale Collecte
De komende week – 14 tot en met 20 september - is een van de belangrijkste weken van het jaar voor de Nierstichting. Dan vindt de Nationale Collecte plaats en gaan zo’n 75.000 collectanten van de Nierstichting de deuren langs om iedereen in Nederland om een vrijwillige bijdrage te vragen.
Het thema van de collecte 2003 Een nieraandoening verziekt je leven, vestigt de aandacht op het moeizame bestaan van nierpatiënten voor wie dialyseren van levensbelang is. De Nierstichting wil hen uiteraard zoveel mogelijk helpen, maar daarvoor is veel geld nodig. Als een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de Nierstichting, betekent de opbrengst van de Nationale Collecte een wezenlijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van leven van nierpatiënten.

Website van De Nierstichting >>