Menu
‘Nigeria is net een schilderij’

‘Nigeria is net een schilderij’

Het WK Onder 17 staat op het punt van beginnen. Zaterdag begint het mondiale jeugdtoernooi in Nigeria. Een dag later speelt Nederland tegen Colombia. Het Nederlands team telt zeven Ajacieden, waaronder Tom Boere. De spits van Ajax A1 vertelt over zijn eerste ervaringen in Afrika.

Pas na het wakker worden op dinsdagochtend kreeg Tom Boere voor het eerst een goede indruk van Nigeria. Samen met de Nederlandse WK-selectie arriveerde de jeugdspeler van Ajax de avond ervoor in Nigeria. ,,Maar toen was het al helemaal donker”, vertelt Boere. ,,De volgende ochtend heb ik het land voor het eerst echt kunnen zien. En ik moet zeggen: het heeft indruk op me gemaakt.”

Nooit eerder reisde Boere naar het continent Afrika af. De spits van Ajax A1 vat zijn eerste indrukken in een symbolische zin samen. ,,Het is net een schilderij. Heel mooi”, schetst hij de omgeving. ,,Toen we met de spelersbus van het hotel naar de training reden, kwamen we onderweg allemaal kleine, oude huisjes tegen. En op straat liepen mensen met allerlei spullen op hun hoofd. Een totaal andere wereld.”

Ajax is hofleverancier bij Oranje Onder 17. Samen met Stan Berrevoets, Warner Hahn, Dico Koppers, Ruben Ligeon, Joël Veltman en Ouasim Bouy vormt hij de zevenkoppige afvaardiging uit Amsterdam. ,,Natuurlijk trek je soms wel naar elkaar toe omdat je bij Ajax dagelijks met elkaar traint. Maar het is nu juist ook leuk dat je met allerlei andere jongens op reis bent. De meeste ken je van het Nederlands team of uit de competitie. Daarnaast willen we natuurlijk met elkaar zo goed mogelijk presteren, hier in Nigeria. Gelukkig hebben we een leuke groep.”

Zaterdag begint het WK Onder 17. Een dag later start het toernooi voor Nederland. Om 19.00 uur (na het terugzetten van de klok naar de wintertijd is er vanaf zondag geen tijdsverschil meer tussen Nigeria en Nederland) treedt Oranje Onder 17 in Calabar aan tegen Colombia. Later treft Onder 17 de leeftijdsgenoten Gambia (28 oktober) en Iran (31 oktober) in poule C. Boere: ,,Op dit moment weet ik nog niet heel veel van de tegenstanders, maar dat gaat uiteraard de komende dagen veranderen. In besprekingen naar de eerste wedstrijd toe zullen we veel horen over de tegenstander zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden.” Over de weersomstandigheden in Nigeria zegt de Ajacied: ,,het is hier gemiddeld 27 graden overdag en best benauwd. Gelukkig hebben we nu nog even de tijd om aan de omgeving te wennen.”

Op ruim acht uur vliegen van Amsterdam probeert Boere zichzelf af en toe van het nieuws in Nederland op de hoogte te stellen. ,,Het internet is hier heel traag, maar gelukkig krijgen we van de staf geregeld een overzicht met allerlei informatie. Ik zal proberen om donderdagavond nog wat mee te krijgen van Ajax – Dinamo Zagreb. Hopelijk lukt dat.”