Menu
Nihom leert nog iedere dag bij Ajax

Nihom leert nog iedere dag bij Ajax

Sinds de oprichting van het vrouwenelftal van Ajax is Benno Nihom een vertrouwd gezicht op de bank bij Ajax. De assistent-coach is de rechterhand van hoofdcoach Ed Engelkes. Een gesprek over Ajax, AFC en zijn ontwikkeling in het trainersvak.

Wie het cv bekijkt van Benno Nihom zal denken dat het hier een vlotte veertiger betreft. Het tegendeel is echter waar, want de assistent-trainer van de Ajax Vrouwen moet nog 27 worden. Desondanks heeft de partner van Personal Body Plan en voormalig eigenaar van FRIS - dat alcoholvrije feesten organiseert voor jongeren tussen 12 en 16 jaar - al een carrière achter de rug om van te watertanden.

Ook de wijze waarop Nihom bij Ajax binnenkwam is typerend voor de ijverige, ondernemende jongen, die zijn hand niet omdraait voor een werkweek van zestig uur. ,,Ik zag dat de functie van assistent-trainer nog niet bemand was en heb toen manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar een bericht gestuurd met mijn cv. Wat me vooral aansprak was ergens in te stappen wat nog nieuw was binnen Ajax. Het duurde vervolgens wat langer dan gepland voordat ik antwoord kreeg, dus dat was wel spannend. Uiteindelijk hoorde ik op een woensdag dat ik het was geworden en tekende ik de volgende dag het contract. Op vrijdag sloten we het FRIS-seizoen af met een FRIS XXL editie in de Heineken Music Hall. Toen ik me daar stond voor te bereiden, besefte ik dat mijn hele leven op zijn kop gezet zou gaan worden. Dat bleek ook, want ik werd de hele dag gebeld en ge-sms't door mensen die me wilden feliciteren. Het was een heel mooie dag."

Benno Nihom (links) naast hoofdtrainer Ed Engelkes. Benno Nihom (links) naast hoofdtrainer Ed Engelkes.

Wie denkt dat Nihom als leek reageerde op de vacature bij Ajax heeft het mis. Ook als trainer heeft de twintiger namelijk al een hele loopbaan achter de rug. ,,Ik ben vanaf mijn vijfde tot anderhalf jaar geleden heel actief geweest bij AFC en ik ben nu nog steeds lid. Ik ben begonnen als speler en ben later gaan trainen en fluiten. Ik heb heel veel elftallen getraind; van de D5 tot en met de A1." Diverse jongens die hij ooit in Buitenveldert onder zijn hoede had, komt hij nu weer tegen op sportpark de Toekomst. ,,Zo heb ik Djavan Anderson getraind, die nu uitkomt in de A1 van Ajax. Maar ook Mickey van der Hart ken ik vanuit mijn tijd bij AFC." Daarnaast is er met Nihom een talentvolle scheidsrechter verloren gegaan. ,,Ik heb van mijn 16de tot mijn 22ste gefloten. Pas op het allerlaatste moment viel ik af voor het betaalde voetbal. Omdat ik inmiddels een eigen bedrijf was begonnen, heb ik het fluiten laten varen."

Hoewel Nihom opgroeide bij stadgenoot AFC, dat uitkomt in de Zondagtopklasse, voelt hij zich naar eigen zeggen ook helemaal thuis bij Ajax. ,,Het gaat heel goed. Ik leer hier iedere dag ontzettend veel. Vooral van Ed", wijst hij op Ed Engelkes, de hoofdtrainer van Ajax Vrouwen. ,,Ed heeft een schat aan ervaring en is bovendien in het bezit van de papieren voor Coach Betaald Voetbal. Hij heeft me onder meer bijgebracht hoe je een voetbalprobleem vertaalt naar een specifieke training. Daar is Ed heel goed in. Verder krijg ik alle kans om mezelf te ontwikkelen en hoef ik niet alleen maar pionnen uit te zetten."

Dat Nihom jonger is dan sommigen van zijn speelsters, daar maalt hij niet om. ,,Ik kan bijvoorbeeld goed opschieten met Daphne Koster, terwijl zij toch een paar jaar ouder is. In de sport, maar ook in de ondernemerswereld gaat het om kwaliteit en speelt leeftijd geen rol."

Met de Ajax Vrouwen boekte Nihom twee weken geleden de tweede zege van het seizoen. En wat voor een. In het thuisduel met PEC Zwolle werd maar liefst met 7-0 gewonnen. ,,We hebben ook kwaliteit zat", licht de coach toe. ,,Het trainingsniveau ligt echt enorm hoog. Daarom was die 7-0 ook een prettige bevestiging voor die meiden zelf. Daarnaast was het leuk voor het publiek en de trainersstaf."

Wie ten slotte de loopbaan van Nihom nogmaals onder de loep neemt, zal denken dat de duizendpoot ook als trainer vliegensvlug naar de top wil. Iets wat geenszins het geval is. ,,Ik wil namelijk zo lang mogelijk deel uitmaken van Ajax Vrouwen. In de tussentijd wil ik wel mijn trainer-coach 1 halen, hetgeen ook weer een stap is in mijn ontwikkeling. Maar over hoeveel jaar ik daar en daar ben, houd ik mij niet mee bezig."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst