Menu
Nihom: 'Op het trainingskamp ontstaan herinneringen'

Nihom: 'Op het trainingskamp ontstaan herinneringen'

Benno Nihom is bezig aan zijn eerste trainingskamp als hoofdcoach van de Ajax Vrouwen. Zijn team bereidt zich in Portugal voor op de 2e seizoenshelft, eind januari wacht VV Alkmaar. ,,De basis die je nu legt, gaat aan het eind van het seizoen bepalen of je nog over hebt."

Benno, het is je eerste trainingskamp als hoofdcoach, hoe bevalt het?
,,Het bevalt me zeer goed. Als hoofdtrainer ben je natuurlijk veel intensiever bezig dan als assistent. Maar tegelijkertijd is het ook vrijer, aangezien je verantwoordelijk bent voor het programma gedurende de week. In de basis is een trainingskamp altijd hetzelfde; ontbijten, trainen, lunchen, een middagprogramma, diner en een avondprogramma. Uiteindelijk gaat het om de trainingen en dat gaat heel goed.”

Zijn het goede trainingsomstandigheden in Portugal?
,,Zeker. Het veld ligt bij de accommodatie. Dat is ideaal. De gym is uitstekend en daarnaast kunnen we gebruik maken van het strand voor de afwisseling.”

'Na de winter is het fysieke aspect heel belangrijk'

,,We hebben ervoor gekozen om in 4-persoons bungalows te slapen in plaats van in 2-persoons hotelkamers. Ik kan daar via de indeling mijn invloed op uitoefenen waardoor de spelers die in het veld met elkaar te maken hebben samen zitten en naar elkaar kunnen toegroeien.”

Staat deze week in het teken van fysieke trainingen of tactische trainingen?
,,Beide. We zijn aan het opstarten na de winter, daarom is het fysieke aspect heel belangrijk. We willen natuurlijk redelijk snel weer op orde komen maar het tegelijkertijd goed opbouwen. Want de basis die je nu legt, gaat aan het eind van het seizoen bepalen of je nog over hebt.”

������#trainingskamp ���� pic.twitter.com/ecTeDbuMbr

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 11 januari 2018

,,Aan de andere kant is het in de Portugese zon makkelijker om tactische trainingen te geven. We geven bijvoorbeeld veel aandacht aan spelhervattingen. Dat is hier beter te doen dan 10 keer een corner trappen in de sneeuw en kou in Nederland.”

Wat zijn de belangrijkste punten die je behandelt tijdens dit trainingskamp?
,,We herhalen veel. We hebben namelijk in Estland (Kwalificatietoernooi voor de Champions League red.) en in de voorbereiding aangegeven hoe we willen spelen. Dat is over het algemeen vrij goed gegaan, maar het is niet zo dat alles er na 1 keer trainen in zit en het juiste niveau heeft. We hebben voor de winter een kleine aanpassing gedaan in de manier van opbouwen, daar gaan we nu tijdens het trainingskamp in verder.”

De technische staf van de Ajax Vrouwen op weg naar het trainingskamp in Portugal.
De technische staf van de Ajax Vrouwen op weg naar het trainingskamp in Portugal.

Wat voor activiteiten onderneem je om de teambuilding te verbeteren of gaat dat vanzelf?
,,In een vrouwenelftal zit dat initiatief in de groep, ze zijn zelf erg bezig met het organiseren van activiteiten. Daar hoef ik zelf niet veel voor te doen maar ik bewaak wel dat het gebeurt. We hebben veel sessies waarin we evalueren en ik vind teambuilding ook heel belangrijk.”

'Voor het fysieke opbouwen is het misschien wel beter dat we geen oefenwedstrijd spelen'

Baal je niet dat je geen wedstrijd speelt tijdens het trainingskamp?
,,We zouden spelen tegen een team uit Huelva waar we de laatste jaren ook tegen oefenden. Dit ging nu niet door vanwege de verplaatsing van hun competitiewedstrijd. Er was daarna nog een mogelijkheid om tegen Sevilla te spelen maar dat was te ver weg. Maar voor het fysieke opbouwen is het eigenlijk misschien wel beter dat we geen wedstrijd spelen.”

Zou je in een week tijd in Amsterdam niet dezelfde resultaten kunnen boeken als in Portugal?
,,Nee, want je bent nu weg van huis waardoor je op elkaar bent aangewezen en 24/7 op elkaars lip zit. Ook op momenten dat het even niet zo goed gaat. Het voordeel van Zuid-Europa is het weer. Iedereen voelt zich hier lekkerder dan in de kou. Daarbij ontstaan er in een week als deze ook herinneringen waar later in de 2e seizoenshelft op teruggekeken wordt.”

Lees ook: De Ridder: 'Niet zomaar trainer worden omdat ik prof ben geweest'
Bekijk ook
: Word onderdeel van Ajax

Tekst en beeld Ajax.nl/Dries Govers