Menu

Nikos Machlas is trotse Ajacied

Nikos Machlas kreeg voor het supportersinterview een recordaantal vragen op zich afgevuurd. Meer dan 1500 mailtjes bereikten ons. Wij kozen daar de 25 leukste of origineelste uit en gingen er met Nikos goed voor zitten. De 28-jarige spits nam geen blad voor de mond en ging zeer uitvoerig in op jullie vragen.

Nikos, allereerst wil ik als Griek zeggen dat het me trots maakt dat iemand uit mijn vaderland bij een wereldclub als Ajax speelt. Waar en hoe heb je de feestdagen doorgebracht en hoe is het om met Yannis Anastassiou (een goede vriend) in een vreemd land samen te spelen?
Dimitri Ntelidis (23), Woerden

,,Ik ben tijdens de feestdagen altijd in Griekenland, bij vrienden of bij mijn ouders. Als ik meer tijd heb, gaan we ook nog naar een ander Grieks eiland. Dit jaar waren we met Kerstmis in Athene en met nieuwjaar op Kreta. Het sneeuwde, wat in veertig jaar niet was voorgekomen. Dat maakte het heel speciaal. Yannis is inderdaad een hele goede vriend van mij. Mijn vrouw is zelfs de peettante van zijn kind. We zien elkaar niet elke week, maar als we in Griekenland zijn zien we elkaar altijd."

Wij hebben laatst bij Griekse kennissen een taart gegeten, waar volgens Grieks gebruik een munt in verstopt zat. Diegene die hem kreeg zou extra geluk hebben in het komende jaar. Als jij die munt zou vinden, wat zou je wensen als extra geluk voor het komende jaar?
Marco Spee (29), Leiderdorp

,,Ik heb zelf drie jaar geleden de munt gevonden en een wens gedaan. Toen kwam de transfer naar Ajax. Maar daar heb ik toen niet om gewenst. Dat doe je niet. Als je de munt vindt, dan wens je gezondheid en geluk voor je familie. Als ik nu de munt zou hebben, wens ik hetzelfde als altijd: Ik wil mijn familie gelukkig zien. Maar geen wens komt uit, als je het zelf niet probeert."

Nikos wat is eigenlijk je lievelingsgerecht? Ik bedoel hier mee een gerecht uit Griekenland. Verder veel succes met AJAX.
Dave Hermans (15) Nederweert

,,Pastistio. Dat is een pasta met vlees erin en room."

Ik zag je laatst bij de Mac Donalds in je Porsche en vroeg me af wat je liever eet: een big-mac of een souvlaki met ouzo?
Erik en Martin Hooijer (15 en 17) Renkum

,,In Nederland vind je niet de Souvlaki die je in Griekenland vindt. Ja, in sommige restaurants in Utrecht of Zuid-Holland. Ik ga een keer in de maand naar Mac Donalds, maar dat is plastic eten en smaakt nergens naar. Ik geef de voorkeur aan zelfgemaakt eten. Niet aan het zelf koken. Daar heb ik een hekel aan."

Heb je de ambitie om ooit weer in Griekenland te voetballen?
Bianca (23) Noordwolde

,,Elke speler houdt ervan om aan het einde van zijn carriere in eigen land te spelen. Maar je weet in het voetbal niet hoe het loopt."

'De Euro is een goede oplossing'

Ben je al gewend aan het betalen met Euro's, en hoe gaat het in Griekenland met de overgang naar de Euro?
Wilma (45) Zoetermeer

,,Ja, ik ze in Griekenland al gebruikt, daar accepteerde iedereen het ook zo makkelijk. Net als in Nederland. De euro is een goede oplossing voor Europa. Het is zo makkelijk als we met Ajax weg zijn of als ik naar Griekenland ga."

Hoe oud zijn jouw kinderen en voetballen ze ook al (net zo goed als jij)?
Rick Lowissen (11) Oss

,,Ik heb twee zoontjes van vier en een jaar oud. Ze zijn nog te jong om te voetballen. Toch merk ik dat de jongste meer met de bal speelt dan de oudste."

Wat doe je in je vrije tijd?
Denro (14) Beilen

,,Ik houd ervan om sportwedstrijden te bekijken, vooral basketbal. Dat moet op televisie ja, want ik kan onmogelijk even naar Amerika om een NBA-wedstrijd te zien. Ook Formule 1 vind ik erg leuk. Ik ben gek op auto's. Als ik vrienden op bezoek heb, dan gaan we wel eens karten. Dat is favoriet. Maar ook houd ik van restaurants. Ik vind het leuk om nieuwe smaken te ontdekken die je niet iedere dag gebruikt."

Ik heb op 28 december in een rondleiding van de Ajax Kids-club door de Arena die stoere Porsche van jou gezien. Ik heb gehoord dat je nog meer auto's hebt. Wat voor auto's? En heb je wel tijd om in al die auto's te rijden?
Michael Zoetermeer (9)

,,De Porsche is mijn favoriete auto. Dat was mijn droom. Het voelt zo goed als ik van het stadion naar huis rijd. Het is zo leuk. Ik heb ook twee Jeeps. Hier een en op Kreta een. Op Kreta is het beter om met de Jeep te rijden, daar zijn bergen en strand. Je kan een kleine boot erin kwijt. En ik heb inderdaad niet heel veel tijd om in de Porsche te rijden. Maar het gaat om die speciale momenten dat je erin zit. Dan voel ik me gelukkig. Daarom koos ik om zo'n hele dure auto te kopen."

Wie zorgt er voor humor in de kleedkamer van Ajax?
Henk Kenter (18) Hoorn

,,Richard Witschge was de leukste voordat hij wegging. Ik heb nog nooit zo'n aardig iemand ontmoet. Hij was grappig en de spelers vonden hem leuk. Nu zijn het meerdere spelers, onder wie ikzelf, haha."

'Blijf voetbal als een spel zien'

Heb je een lange en/of moeilijke weg moeten afleggen om bij Ajax te geraken?
Andres (17) België

,,Nee. Je moet het zelf doen. Ik wilde altijd beter en beter worden. Ik heb niets speciaal gedaan. Deed hard mijn best op de training en in de wedstrijden. Als je voetbal als een spel ziet, ervan geniet en probeert je best te doen en als je talent en geluk hebt, kom je er wel."

Is Ajax je grootste droom geweest of nog steeds of is er nog een droom voor je?
Dwight Vermeulen (17) Vlaardingen

,,Ajax was altijd mijn droom. Nu ik er speel is het geen droom meer. Ajax is niet alleen voor mij iets speciaals. Het is een topclub in de wereld. Het was ooit een droom hier te spelen en nu ben ik trots dat ik er speel."

Nikos, waarom gaat het scoren je niet zo goed meer af als in je goede jaren bij Vitesse? Komt dat door gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan kwaliteit bij jou of je medespelers? Of kun je niet wennen aan het systeem bij Ajax of aan de omgeving?
Jeroen (22) Terneuzen

,,Het is een andere manier van spelen. De laatste keer dat Ajax succes had, was onder Morten Olsen. Nu zijn er jonge spelers die op nul beginnen en kost het tijd iets op te bouwen. Als je elkaar niet kent, dan kan je nog niet het resultaat hebben wat je wilt. Maar ik weet zeker dat het komt. Waarschijnlijk dit jaar al." Hoe belangrijk is je rugnummer voor je en had je zelf niet liever met nummer 9 gespeeld?
Pim van der Male (20) Zwijndrecht

,,Ja, ik geef de voorkeur aan nummer 9. Maar Adriaanse gaf het aan iemand anders. Daar kon ik niets aan doen. Toen heb ik 19 gekozen, omdat daar ook een 9 in zat, en daar voel ik me wel goed mee. Nu houd ik meer van 19, omdat het mijn nummer is. Als ik volgend jaar mag kiezen? Ja, dan kies ik voor 9!"

Wat gaat er door je heen als je voor het eerst in lange tijd weer scoort?
Andries (20) Kaatsheuvel

,,Dat is het mooiste moment. Ik kan niet uitleggen wat voor gevoel het is. Het is een speciaal gevoel, maar het maakt je ook speciaal voor een paar seconden. Je voelt je een speciaal persoon. Je traint om te winnen en dat gebeurt als je doelpunten maakt. Als jij dat doet, voelt dat geweldig."

Vind je dat er iets is veranderd toen Ronald Koeman je nieuwe trainer is geworden, voor jezelf en het elftal?
Eric Rothfusz (34) Etten-Leur

,,Ja, alles. Ronald Koeman is de persoon die wij nodig hadden. Op dit moment weet ik dat zeker, iedereen heeft weer plezier op de training. Ik heb nu het gevoel dat alle aanvallers gelijke kansen hebben. Dat was niet zo. Adriaanse kocht twee nieuwe aanvallers, koos voor hen. Dat was niet leuk voor mij. Nu speelt de beste, dat is een goed gevoel. Nu heb ik de kans om te bewijzen dat ik moet spelen. Net als Zlatan of Knopper. Iedereen is gelijk."

Denk je dat, gezien alle kritiek die er op hem is, Zlatan nog uit de verf zal komen. En hoe probeer je hem te helpen zijn kwaliteiten te verbeteren?
Wouter (20) Leiden

,,Ik help hem veel. Hij speelt op mijn positie en ik dacht niet dat ik hem zou kunnen helpen. Maar ik weet hoe hij zich voelt, hij is pas 20 jaar oud. Ik praat veel met hem. Sommige mensen begrijpen dat niet, omdat we concurrenten zijn. Maar ik ben niet de persoon om jaloers te zijn. Ik denk dat de beste speelt. Ik ben acht jaar ouder, heb nog een contract voor 2 jaar, hij voor 5. Misschien ga ik volgend jaar wel weg en dan is hij er nog. Hij moet iets van mij leren. Ik help de meeste jonge spelers wel."Beste Nikos, ten eerste. Nog een gelukkig nieuwjaar en een sportief 2002. Mijn vraag aan jou is. Heb je ooit erover nagedacht om Ajax te verlaten omdat je zo weinig speelde?
Severin Souhuwat (19) Culemborg

,,Ja, heel vaak. Dat heb ik niet tegen de pers gezegd, maar ik werd er gek van dat ik niet speelde. Ik vond het niet eens meer leuk om naar de training te gaan. Ik hield me in die tijd voor dat het team belangrijk was en cijferde mezelf weg. Ik wilde geen problemen veroorzaken. De groep was geweldig. Ik wilde weg, ik kon niet omgaan met de situatie, ben geen speler voor de bank. Daardoor was het beter te vertrekken om een goede toekomst te hebben. Sommige clubs waren wel geïnteresseerd maar het was geen transferperiode. Ik ben nu blij dat ik hier nog ben. Want ik wilde niet weg omdat het hier niet leuk was, maar omdat ik niet speelde."

Welk doelpunt van jou in Ajax-shirt is je het meest bijgebleven?
Karel (16) Amsterdam

,,Het doelpunt vorig jaar thuis tegen NEC. Direct daarna raakte ik echter zwaar geblesseerd aan mijn knie."

Nikos, hoe denk je terug aan je periode die je tot nu toe hebt gehad bij Ajax en hoe zie je de toekomst?
Jules Nijs (20) Tegelen

,,Onder Adriaanse was geen fijne tijd, dat wist ik vanaf het begin toen hij hier kwam. Maar ik ben professional en moet zelf proberen er wat van te maken. Het was niet de beste periode voor mij. Nu gaat het goed en zie ik de toekomst ook rooskleurig. Als we dit jaar kampioen kunnen worden, denk ik dat we veel kans hebben om de komende drie vier jaar een hele goede periode te hebben."

Ik ben een grote fan van jou, maar ook van Feyenoord. Ik wil in 2002 een keuze maken tussen Ajax en Feyenoord. Waarom zou ik voor jou (dus Ajax) moeten kiezen volgens jou?
Maarten Rethmeier (30) Amsterdam

,,Dat is jouw eigen keuze. Ajax is top en het is aan ons dat te bewijzen. Ajax heeft prijzen gewonnen waar je als supporter trots op kunt zijn. Feyenoord ook wel, maar wij kunnen jou veel meer vreugde schenken."

Als ...

Als jij tegen het bestuur van Ajax mocht zeggen, hoe ze de relatie tussen spelers en supporters zouden kunnen verbeteren, wat zou jij dan zeggen?
Bjorn Moris (16) Reuver

,,Dat is een moeilijke vraag. Je kan niet tegen de supporters zeggen 'houd van de spelers'. Ze hebben hun eigen gevoelens. Ik vind wel dat supporters in de mindere periode in de wedstrijd meer moeten helpen. Ze moeten in ons blijven geloven. Ik snap ze aan de andere kant wel, want ze hebben Ajax veel zien winnen ne de laatste drie jaar hebben ze weinig kunnen zien waar ze trots op kunnen zijn. Maar dat komt weer."

Wat zou je het liefst veranderd zien worden als je een ding in de Arena mocht veranderen om de sfeer in het stadion nog beter te maken?? Als ware je een architect zou zijn aangezien ik dat ben lijkt me het leuk om de rollen eens om te draaien.
Frank Pieper (26) Delft

,,Ik zou niets veranderd willen zien. Dit is een geweldig stadion en het voelt soms net als een theater. Het enige dat zou moeten is dat alle mensen moeten schreeuwen. Dus ook de lange zijdes. Niet alleen de supporters achter het doel en links in de hoek, maar iedereen. Dat zou fantastisch zijn."

Wat zou je gaan doen als je voor 1 dag een vrouw mocht zijn?
Miranda Schouten (14) Reeuwijk

,,Haha. Ik wil helemaal geen vrouw zijn. Nog niet voor een seconde! Ik ben trots om man te zijn."