Menu
Nipt verlies Jong Ajax bij Eindhoven

Nipt verlies Jong Ajax bij Eindhoven

Jong Ajax heeft het uitduel bij FC Eindhoven, na een ruststand van 1-1, met 2-1 verloren. De enige Ajax-treffer kwam op naam van Richairo Zivkovic.

Jong Ajax kon voor het duel met de nummer vier van de Jupiler League FC Eindhoven terugkijken op een ongeslagen oktobermaand. Met een overwinning op Jong FC Twente en gelijke spelen tegen Helmond Sport en Jong PSV – wat eigenlijk zeges hadden moeten zijn gezien het overwicht –kon de ploeg van trainers Andries Ulderink en Jaap Stam met vertrouwen de Brabantse ploeg tegemoet treden. Bovendien stonden vier basisspelers van deze avond (Ligeon, Van der Hoorn, Bazoer en Menig) ook dinsdag bij Ajax 1 in de basisploeg in de met 0-4-gewonnen bekerwedstrijd tegen Urk.

Maar het zelfvertrouwen kreeg een flinke tik in de beginfase toen FC Eindhoven een aantal keer gevaarlijk doorbrak. Bezwoer Mike van der Hoorn het gevaar twee keer, bij een volgende aanval over rechts moesten hij en de andere verdedigers het antwoord schuldig blijven. Anthony van den Hurk liep zich vrij bij de tweede paal en schoot eenvoudig binnen, 1-0.

In de tiende minuut schoot Robert Muric met een fraaie curve tussen de palen, maar redde de Eindhoven-doelman knap. Aangejaagd door een fanatiek coachende Jaap Stam langs de zijlijn, herpakte Jong Ajax zich en in de 22e minuut vertaalde de ploeg dat in de gelijkmaker. Weer was het Muric die goed werk verrichtte. Hij legde de bal keurig voor de voeten van de vrijstaande Richairo Zivkovic en de spits aarzelde geen moment om zijn zesde doelpunt in de Jupiler League (en zijn vijfde in zijn laatste vier duels) binnen te schieten, 1-1. In de 35e minuut tikte Alblas een hard schot van Joey Sleegers over zijn lat, maar zo gevaarlijk als in de beginfase werd Eindhoven niet meer tot de rust.

In de tweede helft hielden de ploegen elkaar in een weinig vermakelijk eerste kwartier in evenwicht. Maar in de 63e minuut nam de thuisploeg weer de leiding toen de organisatie in de defensie van Jong Ajax zoek was. Sleegers scoorde de 2-1. Bijna was de marge verdubbeld toen uitgerekend oud-Ajacied Branco van den Boomen de bal onderschepte, de aanval opzette maar zelf bij de afronding net naast schoot. Jong Ajax kon nauwelijks nog een vuist maken. Terwijl Bazoer plaats maakte voor Danny Bakker en Sam Hendriks kwam voor Robert Muric, hoopten de gasten nog een slotoffensief eruit te kunnen persen. Die kwam er niet, want ook in de laatste minuten waren de beste kansen voor FC Eindhoven.

Trainer Andries Ulderink vond de zege van de thuisploeg terecht: ,,De complimenten aan Eindhoven, maar wij hebben veel te veel domme dingen gedaan. We werkten slecht samen, leden te veel balverlies en we waren niet in staat om snel druk te zetten. Het was matig van ons en een dik verdiende overwinning voor Eindhoven."

Jong Ajax: Alblas; Ligeon, Van der Hoorn, Tete, Owusu; Bazoer (69. Bakker), Menig, El Hasnaoui; Muric (82. Hendriks), Zivkovic, Acolatse.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Kay in 't Veen