Menu

Nipt verlies staat niet op zich

De nipte nederlaag van Ajax dinsdagavond tegen Juventus staat, zoals de afgelopen dagen al duidelijk werd, niet op zich. In het Delle Alpi verloor Ajax in het 35ste duel tegen een Italiaanse opponent met 1-0 van Juventus. Dat was het twaalfde verlies met een doelpuntje verschil in die Italiaans-Amsterdamse reeks ontmoetingen.

Ajax wist van de 35 duels tegen een Italiaanse tegenstander 11 keer te winnen, de nederlaag van dinsdag was het vijftiende verlies. Maar van die vijftien nederlagen verloor Ajax dus maar drie keer met twee of meer doelpunten verschil. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 1996-1997, toen Juventus met 4-1 de meerdere was. De andere keren gebeurde dat tegen Parma AC in het seizoen 1993-1994 (2-0) en in de Europa-Cup 1-finale in 1969 tegen AC Milan (1-4).

Hoewel de Italianen dus vier zeges meer hebben dan Ajax, bljift het doelsaldo ook na dinsdag in het voordeel van Ajax 40-38. Dat komt vooral door de magistrale 6-0 overwinning die Ajax in het seizoen 1973-1974 behaalde op AC Milan. Dat was overigens een wedstrijd om de Europese Super Cup, dus niet een die meetelt in het totaal van 250 wedstrijden in Europese competities.

De nipte nederlaag die het hardste aankwam, was misschien wel de 3-2 tegen AC Milan in de kwartfinale van de Champions League. Op bovenstaande foto is de teleurstelling van de technische staf na die wedstrijd duidelijk af te lezen. Tot twee keer toe kwam Ajax terug in de wedstrijd en zou bij die 2-2 in de halve finale gestaan hebben, tot de bal er in de extra tijd toch nog in ging.

Zo ging het dinsdag niet. De achterstand kwam al na een klein kwartier en daar kwam geen verandering in. Het ontlokte aanvoerder Rafael van der Vaart de uitspraak dat Ajax liever niet meer tegen Italiaanse ploegen speelt.