Menu
Nipte nederlaag Zaterdag 1 in Veenendaal

Nipte nederlaag Zaterdag 1 in Veenendaal

Ajax heeft afgelopen zaterdag in de Topklasse verloren van GVVV. In Veenendaal lag de bal na elf seconden (!) spelen al achter doelman Maurits Schmitz door een eigen inzet van Lars Middelwijk. Ajax had grotendeels het heft in handen en kreeg ook een aantal goede mogelijkheden, maar dat mocht niet baten. Door de nederlaag moet Ajax nu serieus naar de laatste plekken van de ranglijst kijken.

De aftrap was nog nauwelijks verricht of de bal lag al in het net van Ajax. Lars Middelwijk knalde de voorzet achter zijn eigen doelman. Ajax was geenszins van slag, rechtte zijn rug, koos de aanval en na vier minuten spelen hadden Mimoun Eloisghiri (schot geblokt) en Kenneth Misa Danso (kopbal net over) de gelijkmaker al moeten maken.

Ajax trok heel langzaam de teugels wat strakker aan en dicteerde het spel zonder dat de vonken er overigens van afspatten. De aanwezige toeschouwers moesten echter heel lang wachten op leuke acties voor de goal. Ajax, dat duidelijk opgelucht was met de teruggekeerde Siver Abdulrahman, had in grote delen van de wedstrijd geen kind aan het makke GVVV dat de eigen aanhang niet kon bekoren met aantrekkelijk voetbal.
Pas in de 41e minuut vloeide er weer inkt op het papier om een uitstekende kans van Ajax te noteren. Het was Lars Middelwijk die van afstand schoot). Via een rare carambole dwarrelde de bal onder doelman Johan Jansen door richting doellijn, waar uiteindelijk de doelman zelf zijn keepershandschoen nog tegenaan kreeg. Het scheelde millimeters of de verdiende gelijkmaker was een feit. Ook in de slotfase kreeg Ajax andermaal een dot van een kans toen Kenneth Misa Danso naar binnen draaide en hard uithaalde. Opnieuw wist doelman Jansen te redden. Kortom, het zat de formatie van Bart Logchies in de eerste helft ook niet mee. Ongelukkig beginnen en vervolgens toch prima mogelijkheden krijgen die er maar niet in willen. Zo waren de eerste 45 minuten al weer geschiedenis en was het duel er één die op zijn zachtst gezegd nog niet wilde uitblinken.

Ook na de thee was het niveau matig en waren er weinig leuke doelgerichte acties. Pas na een klein kwartier spelen was het Ajax dat wederom een grote mogelijkheid kreeg om te scoren. De rappe Kenneth Misa Danso zorgde voor gevaar, maar oog in oog met de doelman mistte zijn schot de juiste richting. De thuisclub, dat met opportunistisch voetbal Ajax wilde verrassen, slaagde daar af en toe maar ten dele in. Pas in de 70e minuut schoot een GVVV ‘er voor het eerst weer eens serieus op het Ajax
Ajax vertoonde in grote delen van de wedstrijd dezelfde symptomen als in vele voorgaande wedstrijden, want kwaliteit voldoende in de Amsterdamse formatie maar met name in de voorste linie komt het er maar mondjesmaat uit en is het rendement te laag. Ook nadat Wilco den Hartog met tweemaal geel kon vertrekken, na een klein opstootje met Mimoun Eloisghiri, wisten de Ajacieden weliswaar GVVV onder druk te zetten maar vervolgens ontbrak het Ajax aan gogme en aan echte overtuiging om er nog op z’n minst een punt uit te slepen.

Ondertussen moest Ajax alert blijven op de snelle omschakelingen van de thuisclub, want zo was Joey Snijders in de 87e minuut dreigend en moest doelman Maurits Schmitz nog adequaat ingrijpen op het schot van de buitenspeler. Ajax verdiende op zijn minst een punt en kreeg zodoende geen loon naar werken.

Fotografie: Rob van Vliet