Menu

Nipte overwinning Ajax in ‘afscheidsduel’ Verlaat

Frank Verlaat heeft maandag in een oefenduel afscheid genomen van zijn vorige club VfB Stuttgart. In het schamel gevulde Gottlieb Daimler Stadion won Ajax, met veel talenten uit het tweede elftal, nipt met 1-0 van de Bundesliga-club. Alhoewel het niet een officiele afscheidswedstrijd betrof, stond het oefenduel natuurlijk geheel in het teken van de oud-libero van Stuttgart. Verlaat: ‘Het was wel als een afscheidwedstrijd naar buiten gebracht, maar dat was het niet echt. Het voelde meer als een vriendschappelijke wedstrijd in een bekend stadion met bekende mensen om me heen. Toch was het leuk iedereen terug te zien.’

Beide teams maakten van het oefenduel gebruik om hun reserve-spelers in aktie te zien, wat aan het spel was te merken. Vooral in de eerste helft lag het tempo laag. In de eerste helft bleven de aanvallen van Ajax beperkt tot enkele voorzetten vanaf de vleugels, van Laudrup en Ikedia. Ook na rust waren de voorwaartse impulsen op een hand te tellen. Het enige hoogtepunt van de wedstrijd, het doelpunt van invaller Bobson, viel op een onverwacht moment. In de 67e minuut zette de jonge linksbuiten succesvol een een-tweetje met Wamberto op en rondde zelf uitstekend af: 0-1.

Interessanter was de opstelling. Wouters kan momenteel slechts beschikken over een kleine spelersgroep. Winter, Machlas, Gronkjaer, Knopper en Nieuwenburg hebben interland-verplichtingen, Witschge krijgt absolute rust om zijn lichte lies/buikblessure te laten genezen. Dani en Van Halst speelden mee met het tweede elftal. Tobiasen, Sier, Vierklau en Chivu bleven geblesseerd in Amsterdam achter.

De Ajax-trainer maakte maandag daarom dankbaar gebruik om de talenten uit de jeugd in aktie te zien. Stuut, Lanzaat, Ikedia en Mokoena, allen aktief in het tweede elftal, begonnen in de basis. Abubakari Yakubu -met het hoogste shirtnummer: 42- komt zelfs nog uit voor de A1, het hoogste juniorenelftal. Na rust werden nog Van der Gun, Bobson en Heije ingezet. Serge van den Ban, keeper achter Grim, maakte indruk met enkele reddingen.

Verlaat verruilde vorig seizoen zijn shirt voor dat van Ajax, tot verdriet van vele Stuttgart-supporters. In Duitsland klom de Haarlemmer op tot basiskracht en werd uiteindelijk aanvoerder. Zijn grootste succes was de verovering van de Duitse beker, in 1997, en het behalen van de finale van de UEFA Cup II, het seizoen daarop.

‘Het voetbal in Duitsland wordt met veel meer publiciteit omgeven,' omschrijft Verlaat zijn mooiste voetbalperiode tot nu toe. 'Als je het dan goed doet, zoals bij Stuttgart, dan geeft dat extra voldoening. Ik heb er ook nooit spijt gehad dat ik destijds bij Ajax ben vertrokken. Ik kwam in Amsterdam niet veel aan spelen toe en ik wilde altijd al naar het buitenland.’

Verlaat vergelijkt zijn terugkeer naar Ajax met zijn vorige overstap; van Auxerre naar Stuttgart. Verlaat: ‘In elk land heerst een andere mentaliteit en hanteren ze een andere speelwijze. Iedere keer als ik van club veranderde, moest ik me weer bewijzen. Voor de meesten was ik een nieuw gezicht. Mijn carriere was leuk, maar nog niet afgesloten. Dat wil ik bij Ajax doen, in stijl.’

Onder de fans kan Verlaat in Duitsland in ieder geval niet meer stuk. Na de publiekswissel, vijf minuten voor tijd, had hij handen tekort om alle handtekeningen te zetten. Zijn club had na afloop ook nog een groot vuurwerk voor hem in petto. Toch is de Haarlemmer altijd nuchter gebleven onder al deze aandacht. Op de vraag of er nog gefeest ging worden, antwoordde hij: ?Nog even een weiss-biertje drinken, dat heb ik gemist.?

0-1 Bobson 67?

Vfb Stuttgart
Hollerieth, Keller, Berthold, Thiam, Schneider, Gerber, Kauf, Lisztes, Balakov, Dundee, Ganea. (voor rust). Hildebrand, Zaharievski, Spanring, Endreß, Kies, Carnell, Rost, Hleb, Hosny, Kuka, Ristic. (na rust).

Ajax
Grim (46? van den Ban), Verlaat, Wamberto, Laudrup (46? Bobson), O? Brien (64? Pique), Reuser (46? van der Gun), Ikedia, Lanzaat, Mokoena, Stuut, Yakubu (58? Heije).