Menu
Nipte zege Oranje

Nipte zege Oranje

Het Nederlands elftal heeft de eerste EK-kwalificatiewedstrijd met 1-0 gewonnen van Luxemburg. Twee Ajacieden stonden in de basis.

Klaas Jan Huntelaar en John Heitinga waren door bondscoach Marco van Basten aangewezen om te starten in en tegen Luxemburg. In de tweede helft verving Urby Emanuelson direct André Ooijer. Een kwartier voor tijd kwam Ryan Babel nog voor Robin van Persie, maar ook hij kon niet voor extra lucht zorgen.

Het optreden van Oranje was verre van overtuigend. De enige treffer kwam na zeventien minuten spelen van de kersverse speler van HSV, Joris Mathijsen. Er werd in een te laag tempo gespeeld, de combinaties liepen niet en verdedigend zag het er eveneens niet solide uit. Drie mogelijkheden kreeg Luxemburg zelfs, maar Edwin van der Sar capituleerde niet. Veel uitgespeelde kansen kreeg Oranje niet. Klaas Jan Huntelaar bleef in zijn tweede interland verstoken van goals, waar hij bij zijn debuut nog twee keer had gescoord tegen Ierland.

Marco van Basten had geen leuke avond in Luxemburg. Dit zei de bondscoach in zijn eerste reactie na de bedroevende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van het Nederlands elftal tegen Luxemburg. Hij had zijn humor wel behouden. ,,Zó slecht voetballen en dan toch nog winnen, dat is ook heel bijzonder.'' Van Basten vond de wedstrijd te slecht om op details in te gaan. ,,De spelers hebben dit niet expres gedaan. Zij hebben in het verleden aangetoond goed te kunnen voetballen, alleen hebben ze dit in deze wedstrijd niet laten zien.''

Aanstaande woensdag mag Oranje het eigen publiek laten zien dat het beter kan. In Eindhoven wacht dan Wit-Rusland, dat in eigen land met 2-2 gelijkspeelde tegen Albanië.

Luxemburg: Joubert; Kintziger, Hoffmann, Reiter en Mutsch (88. Huss); Lombardelli (83. Federspiel), Bettmer, Strasser, Ferreira en
Remy; Joachim.
Nederland: Van der Sar; Heitinga, Ooijer (46. Emanuelson), Mathijsen en De Cler; Landzaat, Schaars (46. Vennegoor of Hesselink) en Janssen; Van Persie (76. Babel), Huntelaar en Kuyt.

Bron: ajax.nl en anp

Foto: Proshots/Stanley Gontha