Menu
Nog heel wat huiswerk voor Danny Blind

Nog heel wat huiswerk voor Danny Blind

Een wedstrijd die had moeten dienen om nog wat laatste accenten in zijn elftal aan te brengen, leverde Danny Blind zondagavond ongewild bergen huiswerk op. De trainer van Ajax werd aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen geconfronteerd met het wegvallen van Hatem Trabelsi en Maarten Stekelenburg. De twee kwamen aan het begin van de tweede helft hard met elkaar in aanvaring en zijn voor langere tijd uit de roulatie. ,,Dat het spel niet goed was, daar kan ik nog mee leven. Dat er twee beoogde basisspelers wegvallen met blessures, dat is het grootste verlies van vanavond'', aldus Blind na de 1-0 nederlaag tegen Boca Juniors.

Waar voor Ajax de afgelopen vier seizoenen steeds een feestelijk einde kwam aan het Amsterdam Tournament, daar heerste zondagavond een treurstemming. De ploeg eindigde met nul punten als laatste van de vier deelnemende teams en maakte over twee wedstrijden gezien geen al te beste indruk op het eigen publiek. Toch was het vooral het uitvallen van twee belangrijke spelers dat de sfeer weinig goed deed. ,,Ik weet niet of die botsing een kwestie van pech was”, zei Blind op de afsluitende persconferentie. ,,Het lijkt me duidelijk dat het een heel ongelukkige situatie was, maar dat er voorafgaand een aantal dingen niet klopte in positioneel opzicht is evenzeer duidelijk.”

De trainer werd in de Amsterdam ArenA onaangenaam verrast door zijn eigen spelers. Tegen het door een intensieve, mondiale oefencampagne uitgeblust ogende Boca Juniors maakte Ajax vooral een besluiteloze indruk. Blind zocht naar een plausibele verklaring. ,,Ik geloof dat de wil om offensief genoeg te brengen, heeft gewonnen van het geduld en het gezonde verstand. Dat is iets waar we het al vaak en veel over gehad hebben, maar kennelijk nog niet genoeg. Er liepen soms wel drie middenvelders voor de bal. Dan kom je in de omschakeling onherroepelijk in de problemen.”

Kortom: er is nog voldoende werk aan de winkel in aanloop naar de wedstrijden waarin het er echt om gaat, waarbij het duel om de Johan Cruijff Schaal (komende vrijdag tegen kampioen en bekerwinnaar PSV) als eerste op de rol staat. De medische staf zal zich moeten bekommeren om de kwetsuren van Trabelsi en Stekelenburg, terwijl ook Zdenek Grygera en Markus Rosenberg nog enige zorg behoeven. De Tsjechische verdediger heeft lichte achillespeesklachten, terwijl de Zweedse centrumspits vanwege knieproblemen uit voorzorg langs de kant bleef. Tenslotte is ook rechtsbuiten Mauro Rosales nog verre van wedstrijdfit.

Blinds eerste zorg zal zijn het elftal te kiezen dat bij afwezigheid van Trabelsi en Stekelenburg aan het seizoen moet beginnen. Daarbij zal het matige optreden van sommige Ajacieden in de wedstrijd tegen Boca Juniors geen doorslaggevende rol spelen, zo bezwoer de trainer. ,,Ik heb al een ideale formatie voor ogen en daarbij ga ik niet af op één wedstrijd.”

Voor de meeste spelers is dat maar goed ook, want een enkele uitzondering daargelaten speelden de Amsterdammers tegen Boca Juniors stuk voor stuk beneden hun kunnen. De kansen voor de thuisploeg vielen derhalve op de vingers van één hand te tellen. Na vijf minuten creëerde Ryan Babel een kans voor de doorgelopen Wesley Sneijder, maar diens schot was te zwak om de Argentijnse keeper te verrassen. Een kwartier voor rust kreeg Steven Pienaar een schietkans, maar de Zuid-Afrikaan maaide volledig over de bal heen, waarna Angelos Charisteas op de doelman stuitte.

Vlak voor de pauze maakte Ajax zijn matigste periode door en het was niet toevallig dat Boca Juniors in die fase een voorsprong nam. Een riskante terugspeelbal van Olaf Lindenbergh op Maarten Stekelenburg bleef nog zonder noemenswaardige gevolgen, maar even later ging het alsnog mis in de Amsterdamse defensie. Rechtsback José Calvo rondde een een-tweetje met Daniel Bilos af met een schot dat via de binnenkant van de paal in het net rolde.

Blind trachtte de balans in zijn elftal nog wel te herstellen, door halverwege twee wissels toe te passen. Tomás Galásek en Urby Emanuelson vervingen Julien Escudé en Hedwiges Maduro, maar het sorteerde weinig effect, ook al omdat Stekelenburg en Trabelsi tien minuten later noodgedwongen van het veld moesten. Alleen Nicolae Mitea zorgde in een twintig minuten durende invalbeurt nog voor enig gevaar, maar de voorzetten van de razendsnelle Roemeen bereikten geen van alle een medespeler.

Naar het fotoverslag Ajax - Boca Juniors >>