Menu
Nog nooit officieel tegen Anderlecht

Nog nooit officieel tegen Anderlecht

Van de drie opponenten waarbij Ajax in groep A is ingedeeld, heeft de club alleen tegen Dinamo Zagreb officiële duels gespeeld. Twee seizoenen terug versloeg Ajax in het Maksimir Stadion in Zagreb met 0-1, maar omdat er thuis met 3-2 werd verloren, verdwenen de Amsterdammers van het Europese podium.

Ook in de jaren zeventig stond Ajax al eens twee keer tegenover Dinamo Zagreb. Op 14 februari 1971 won Ajax met 1-0 van de, toen nog, Joegoslavische opponent. Zes jaar later, op 17 februari 1977, verloren de Amsterdammers met liefst 4-0 van Zagreb om de Koppa Marija.

De meest recente ontmoetingen staan de fans nog wel voor de geest. Ajax begon de tweeluik in de eerste ronde van de UEFA Cup in Zagreb en kreeg waar het vooraf zo vurig op hoopte: een overwinning (0-1) zonder tegendoelpunten. De treffer van Dennis Rommedahl zou wel eens goud waard kunnen zijn in de returnwedstrijd. Maar niets bleek minder waar. In de Amsterdam ArenA scoorde Luka Modric de enige treffer, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin liep Zagreb middels twee goals van Mandzukic uit naar 0-3. Klaas Jan Huntelaar scoorde weliswaar nog twee keer, maar bij 2-3 was de wedstrijd, en het Europese seizoen van Ajax voorbij.

Zes keer stond Ajax in de historie tegenover RSC Anderlecht. Geen van die ontmoetingen waren echter voor een officieel toernooi, al mag het prestige aspect van de Nederlands-Belgische onderonsjes niet worden uitgevlakt. In april 1973 speelden Anderlecht en Ajax met 2-2 gelijk. Drie jaar later verloren de Amsterdammers op het Amsterdam 701-toernooi met 1-3 en op het 'Amsterdam 703' bleef het 2-2, maar won Ajax na strafschoppen.

Pas in 1994 stond er weer een Amsterdam-Brussel op het programma en opnieuw won Ajax niet: 2-3. Nadat een ontmoeting in 1996 op 2-2 was uitgedraaid, verloor Ajax de laatste keer dat Anderlecht de opponent was met 3-0. Dat was in januari 2000.

FC Timisoara is de grote onbekende. De ploeg uit Roemenië verloor in de strijd om een plaats in de Champions League van Stuttgart. Timisoara speelde thuis 0-0 na in Stuttgart met 2-0 te hebben verloren.

Dinsdag start de kaartverkoop voor de wedstrijden die Ajax speelt in de groepsfase van de Europa League. Koop een passe-partout en ontvang korting. Seizoenkaarthouders krijgen extra korting.