Menu

Nog vele vraagtekens rond fitheid Ajacieden

Richard Witschge, die zijn vierde gele kaart kreeg tegen RBC, is in Arnhem zeker niet van de partij tegen Vitesse. Maar ook Richard Knopper (twee weken gips), Shota Arveladze, Kevin Bobson en Ole Tobiasen (knieblessure) kijken vanaf de tribune toe. Ferdi Vierklau is speelklaar, maar Nikos Machlas liep donderdag ziek van de training weg. Over de internationals Bergdolmo, Chivu en Gronkjaer bestaan nog twijfels.

Co Adriaanse verwacht vrijdag alle internationals weer terug. Dan zal hij vooral van Gronkjaer willen weten hoe het met hem gaat. 'Toen hij hier wegging was hij absoluut niet speelfit', vertelde Adriaanse de Ajax-internetredactie en aan de verslaggever van radio Noord-Holland. 'Maar hij heeft wel in twee interlands gespeeld. Dat was heel onverstandig. Het is zijn lichaam. Het standpunt van Ajax is in de wind geslagen en dat is een slechte zaak. Als hij niet in staat is om wedstrijden voor Ajax te spelen, dan is hij zeker niet in staat op een nog hoger niveau te spelen.'

Nikos Machlas verliet de training donderdag voortijdig. De Griek maakte tegen Heerenveen een prima rentree. Het is onduidelijk of hij zondag tegen zijn oude club Vitesse in aktie zal komen.

Omdat de wedstrijd tegen Vitesse 'pas' op zondag is, hield de Ajax-trainer zich donderdag nog niet echt bezig met de opstelling. Want dat hij nog zal moeten puzzelen, is wel zeker. Maar er waren zoveel onzekere factoren, dat speculeren geen zin had. Want misschien is Machlas snel hersteld van zijn griepaanval of is de pijn die Chivu donderdag nog altijd voelde wel verergerd.

Door de diverse blessures en interlandverplichtingen trainde Adriaanse tien dagen met een kleine groep. 'Daardoor konden we weinig doen. Of de wedstrijd tegen Vitesse moeilijk wordt weet ik niet. Statistieken zeggen me niets en dat Vitesse nu koploper is zegt me ook niets, want zoveel wedstrijden zijn er nog niet gespeeld. Wel heeft Vitesse een aardige groep.'

Hoewel statistieken Adriaanse niet zo veel zeggen, duiken we toch even terug in de tijd. Vorig seizoen had Ajax helemaal niets in de melk te brokkelen in het benauwde Gelredoom. De 3-0 eindstand was al bij rust bereikt na twee treffers van Van Hooijdonk en een van oud-Ajacied John van den Brom. Maar het team zondag door Co Adriaanse tussen de lijnen wordt gestuurd, zal op vele plaatsen verschillen van dat op 30 april van dit jaar door interim-trainer Hans Westerhof het veld in werd gestuurd. Verlaat, Van Halst, Yakubu, Knopper, Witschge, en Babangida zullen in tegenstelling tot toen niet tot de basiself behoren.

Vitesse prijkt na zeven speelronde bovenaan de ranglijst van de KPN Eredivisie. De formatie van trainer Ronald Koeman verloor van NEC , speelde eenmaal gelijk en won vijf keer. De uitwedstrijden van Ajax zijn ook dit seizoen nog niet sprankelend, al leek de laatste confrontatie op vreemde bodem goed af te lopen. Tegen Heerenveen was Ajax dicht bij de overwinning.

In die wedstrijd was Machlas de grote held. Voor de Kretenzer is het opnieuw een soort rentree. Sinds zijn vertrek bij Vitesse, speelde hij nog niet met Ajax in Arnhem tegen de zwart-gele brigade. Machlas was er de laatste keer namelijk niet bij. Hij stond toen aan het begin van zijn blessureperiode, die hem zo lang uit de roulatie heeft gehouden.

Tegen Heerenveen stond Machlas voor het eerst dit seizoen in het veld bij Ajax 1. Hij voelde zich goed, had Van der Gun en Wamberto in de buurt en scoorde tweemaal. De Griek had toen pas anderhalve wedstrijd in het tweede elftal warm gedraaid. De vraag is of hij op tijd genezen is voor de confrontatie met Vitesse.