Menu
'Nooit een Klassieker verloren'

'Nooit een Klassieker verloren'

Ajax - Feyenoord staat bij veel voetballiefhebbers al lange tijd in de agenda omcirkeld. De Klassieker kent een rijke historie en talloze mooie verhalen uit heden en verleden. In aanloop naar het duel in Amsterdam ArenA blikt Ajax.nl deze week vooruit met enkele Ajacieden. In aflevering 3 van ‘Mijn Klassieker’ bespreekt John Heitinga uitgebreid zijn ongeslagen status tegen Feyenoord. ,,Mijn debuut was een jongensdroom.”

Voor John Heitinga is de cirkel rond. De Alphenaar debuteerde in augustus 2001 in het hol van de leeuw tegen Feyenoord. Komende zondag - uitgerekend tegen de Rotterdammers - volgt het afscheid van Heitinga, die aan het begin van deze week bekendmaakte per direct als voetballer te stoppen. Een mooi moment om Heitinga’s mooiste Klassieker-momenten door te nemen.

,,Ik heb er nog nooit één verloren, althans de wedstrijden waar ik zelf op het veld stond”, trapt een grijnzende Heitinga af. Duels tegen Feyenoord roepen dan ook warme gevoelens op. Ook qua beleving. ,,Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax zijn wedstrijden op zich. Het is meer dan alleen voetbal. Het is haat, nijd, strijd en vechtlust. Pure gevechten.”

Intense beleving
Heitinga speelde in het buitenland voor Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC in de grootste competities van Europa. Toch gaat voor hem de Klassieker boven alles. ,,Ik heb Atlético - Real gespeeld. En natuurlijk meerdere malen de Merseyside-derby. Die is ook geweldig. Maar ik ben opgegroeid met de Klassieker. De entourage, de spanning, de open training een dag voor de wedstrijd waarbij het publiek tekeer gaat. Die maken de Klassieker zo bijzonder. Het zijn dé duels die je bij het zien van de wedstrijdkalender meteen aanvinkt.”

Heitinga kan putten uit een rijk arsenaal met mooie Klassieker-momenten. Uiteraard staat zijn kennismaking met de Eredivisie hoog in de hiërarchie. ,,Je debuut in het professionele voetbal in de Kuip maken en dan ook nog winnen, dat was echt een jongensdroom. Ik weet nog goed dat het snikheet was. Co Adriaanse was trainer en Hatem Trabelsi kreeg rood. Op een gegeven moment zei Adriaanse: ‘warmlopen, je komt erin’. Vanaf dat moment zit je in een soort van roes. Ik heb uiteindelijk een minuut of twintig gespeeld. Bij mijn eerste actie schopte ik Pierre van Hooijdonk ondersteboven. Volgens mij was het één van de snelste gele kaarten ooit in de Eredivisie.”

,,De Merseyside-derby was ook geweldig, maar ik ben opgegroeid met de Klassieker."
,,De Merseyside-derby was ook geweldig, maar ik ben opgegroeid met de Klassieker."

Heitinga scoorde in totaal twee keer tegen Feyenoord. Vooral zijn goal in 2008 in de ArenA bezorgt hem nog altijd kippenveld. ,,De mooiste uit mijn carrière”, zegt Heitinga resoluut. ,,In zo’n wedstrijd met alles erop en eraan, een geweldig moment. De goal staat veel Ajacieden, denk ik, nog wel bij. Ik nam de bal na een versnelling mee de ‘zestien’ in, stond opeens vrij voor keeper Henk Timmer en schoof de bal in de verre hoek.”

Uitfans
In Heitinga’s eerste periode bij Ajax waren uitsupporters nog welkom bij de Klassieker. De verdediger hoopt dat het in de (nabije) toekomst weer het geval zal zijn. ,,Er valt natuurlijk wat voor te zeggen dat er nu geen uitsupporters welkom zijn. Het is het mooiste als dat straks wel weer het geval is.”

Heitinga verwacht niet dat de huidige Ajacieden in de aanloop naar zondag nog bij hem aankloppen voor advies, al heeft hij nog een kleine tip. ,,Die jongens kunnen allemaal heel goed voetballen. Het is belangrijk dat je, ondanks dat het een heksenketel kan zijn, je taken blijft uitvoeren. Je moet elkaar blind kunnen vertrouwen, omdat het vaak moeilijk communiceren is.”

Het zou mooi zijn als Ajax Heitinga kan eren met een goed resultaat, zodat zijn prettige herinneringen alleen nog maar versterkt worden. ,,Het nummer Bloed, Zweet en Tranen van Hazes is perfect om de Klassieker te typeren. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: en dat is winnen. Je wilt altijd mooi voetbal spelen, maar tegen Feyenoord telt enkel de winst. Hoe maakt niet uit.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst