Menu
Noordwijk eerste opponent van seizoen

Noordwijk eerste opponent van seizoen

Ajax speelt zaterdag de eerste oefenwedstrijd van het seizoen en de eerste onder leiding van Marco van Basten. Het jubilerende VV Noordwijk, dat vorige week AZ ontving, is de tegenstander. De trainer wil zo veel mogelijk Ajacieden aan het werk zien.

Marco van Basten wil zoveel mogelijk Ajacieden aan het werk zien tegen Noordwijk. Marco van Basten wil zoveel mogelijk Ajacieden aan het werk zien tegen Noordwijk.

Maar Noordwijk heeft dit jaar, waarin de club het 75-jarige jubileum viert, nòg een interessante tegenstander getroffen. Dick Advocaat was in februari met zijn Zenit St. Petersburg te gast in de badplaats en oefende onder andere tegen de plaatselijke voetbalvereniging. Dat duel won de latere UEFA Cup-winnaar met 2-0.

AZ won vorige week zaterdag met 3-0 na een 1-0-ruststand; wat wel laat zien dat Noordwijk een goede opponent is in een voorbereiding. De hoofdklasser is nu twee weken in training; de laatste week zonder de vakantievierende trainer zelf - die het werk met een gerust hart aan zijn assistent John van Veen overliet - maar omdat hij het duel tegen Ajax niet wil missen, keerde hij donderdag terug om zondag weer te vertrekken naar Spanje. ,,Ik vind de komende oefenwedstrijd tegen Ajax wat leuker dan die tegen AZ. Ik ben vanaf mijn jongste jaren al voor Ajax", aldus de oefenmeester die voor zijn vierde seizoen bij Noordwijk voor de groep staat. ,,Tegen AZ speelde Noordwijk goed. We speelden compact en hadden lef om te voetballen. Ik vond ons zelfs in de eerste helft wel wat sterker dan AZ. Omdat we veel moesten schakelen, schoten we te kort. Maar het ging goed. In de rust hoefde ik ook geen praatje te houden. Louis van Gaal ging namelijk zo te keer in de kleedkamer naast ons; dat ik tegen de jongens zei 'luister daar maar naar'."

Voor zaterdag geeft Van Heek zijn spelers een tip: ,,Het allerbelangrijkste is dat ze genieten van de ambiance en van de tegenstander. Zaterdag hebben we aangetoond dat we kunnen voetballen. Ik heb gezegd dat ze lef moeten tonen, net als tegen AZ. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we een doelpunt maken en dan niet dat het 20-1 wordt ofzo. Voor sommige jongens is het helemaal een speciaal duel want zij hebben nog bij Ajax in de jeugdopleiding gespeeld. Bijvoorbeeld onze nieuwe aanwinst Jeroen Ketting, die zaterdag voor het eerst mee zal spelen. Maar ook Mike van Dam en Marcel Vondeling hebben een Ajax-verleden."

Ajax-trainer Marco van Basten zelf heeft nog een ‘verleden’ bij de Noordwijkse club. Acht jaar geleden trainde hij voor eerst sinds zijn afscheid een korte periode mee met de amateurs. Hij dacht dat in redelijke anonimiteit te kunnen door maar tot zijn verbazing was op zijn eerste optreden een heel leger pers afgekomen.

Als speler van Ajax kwam hij ook eens in actie tegen deze ploeg. Op 8 augustus 1984 scoorde de spits twee maal in het met 9-1-gewonnen duel. Tien jaar later oefende Ajax voor de laatste keer tegen Noordwijk. Toen eindigde het duel in een 4-1-overwinning voor de Amsterdammers. Voor Ajax scoorde Erik Viscaal, destijds op proef bij trainer Louis van Gaal, alle doelpunten.

En nu treffen beide clubs elkaar opnieuw. Marco van Basten laat weten dat in dit duel nog niet duidelijk wordt hoe Ajax dit seizoen gaat spelen.,,Het elftal zal zich de komende periode heel geleidelijk gaan vormen”, zegt de trainer die voor het eerst een wedstrijd van Ajax 1 zal coachen. ,,In deze periode is het belangrijkst dat de conditie wordt opgebouwd en dat iedereen sterker wordt. Het zijn echte werkweken. Iedereen heeft hard getraind en we zullen daarom ook alle spelers proberen in te zetten. Ook de spelers die naar de Olympische Spelen gaan.”

Van Basten kan in ieder geval terugkijken op een geslaagde eerste trainingsweek. ,,Je kan zien dat de jongens zin hebben in het seizoen”, zegt hij. ,, De groep is gretig.”

En hoe kijkt zijn collega Van Heek tegen de wedstrijd aan? ,,Het jubileum is met zulke tegenstanders als AZ en Ajax natuurlijk al geslaagd", weet Van Heek. ,,Maar je wilt wel tegenstand hebben kunnen bieden in die wedstrijden. Ik denk dat het verschil tussen AZ en Ajax ligt in de speelwijze. AZ heeft een verkapt driespitsensysteem, bij Ajax zal er met echte buitenspelers en een nummer 10 worden gespeeld. Ajax zal doorschuiven vanuit de as. Bij AZ gebeurt dat niet."

En zondag stapt hij weer op het vliegveld om zich bij zijn gezin te vervoegen dat meeleeft met Van Heek. ,,Ik heb drie dochters. De oudste, Anna, is voor Feyenoord, dus die hoopt dat Noordwijk wint. Maar de middelste, Pien kwam naar me toe en zei 'pap, ik heb een probleem. Want als Ajax wint dan ben ik blij, maar dat is zielig voor jou. Als Noordwijk wint dan vind ik dat niet leuk voor Ajax.' Zullen we het dan op een gelijkspel houden? Dan is iedereen blij!"

Dat zulke wedstrijden positief werken op het zelfvertrouwen, daarvan is Van Heek wel overtuigd. ,,We stonden goed tegen AZ, trainden goed. Maandag zal er nog getraind worden en dan beginnen we 4 augustus met de échte voorbereiding op het seizoen. Ik hoop dat we in de competitie langer kunnen meedoen om de eerste drie plaatsen dan vorig jaar en dan een gooi kunnen doen naar het kampioenschap."