Menu
NOS-correspondent blij met Ajax in USA

NOS-correspondent blij met Ajax in USA

Het bezoek van Ajax aan de Verenigde Staten wordt door veel overzeese Nederlanders gewaardeerd. Ook Eelco Bosch van Rosenthal is blij met de komst van de kampioen van Nederland. De Amerika-correspondent van de NOS ving de Ajacieden zaterdag na hun bezoek aan het Witte Huis op voor een interview. Zondag zag hij als supporter hoe Ajax DC United met 1-2 versloeg.

Hoe bijzonder Ajax’ bezoek aan het Witte Huis was, bleek wel toen Eelco Bosch van Rosenthal (34) na afloop nieuwsgierig naar de ervaringen vroeg. Al vier jaar is hij correspondent in Amerika, maar ook voor hem als journalist blijven de meeste deuren van het beroemdste huis ter wereld gesloten. Een andere reden voor zijn nieuwsgierigheid is zijn voorliefde voor Ajax. Aan de andere kant van de oceaan volgt hij de club op de voet.

,,Als het om Ajax gaat, hoef ik als Amerika-correspondent gelukkig niet objectief te zijn. Bij de Democraten en Republikeinen moet dat natuurlijk wel. Heel leuk dat Ajax hier is en ook de tijd neemt om bijvoorbeeld het Witte Huis te bezoeken. Ondanks de speciale uitnodiging gaat er toch veel wachttijd en voorbereiding voor de staf en spelers inzitten”, zegt hij daags na het bezoek in het Robert F. Kennedy Stadium van DC United.

Ajax bracht zaterdag een exclusief VIP-bezoek aan het Witte Huis. Ajax bracht zaterdag een exclusief VIP-bezoek aan het Witte Huis.

Bosch van Rosenthal volgt Ajax sinds 1993. ,,Oorspronkelijk kom ik uit Groningen. Toen ik eind jaren negentig in Amsterdam ging wonen ontstond mijn band met Ajax. Al moet ik zeggen dat ik in die tijd weinig wedstrijden heb bezocht.” De wedstrijd tegen DC United is voor de Amerika-correspondent een goede gelegenheid om de Ajacieden eens live aan het werk te zien. Dat hij Ajax-supporter is, blijkt al snel als hij naar de vier sterren op het shirt van de recordkampioen van Amerika wijst. ,,Hier krijgen ze per kampioenschap een ster, die drie sterren van Ajax zijn veel meer waard.”

De VS-deskundige zag vorige week zondag in alle vroegte hoe Ajax de derde ster behaalde. ,,Samen met een paar Nederlanders hadden we een pub in Washington bereid gevonden om zondagochtend om 8:00 uur open te gaan. Via de Amerikaanse sportzender ESPN 3 hebben we alles kunnen zien.” De interesse onder Amerikanen voor de kampioenswedstrijd van Ajax was zoals verwacht nihil. Het ligt in lijn met de beperkte aandacht voor de voetbalsport in de Verenigde Staten. ,,Het is en blijft geen voetballand, al hebben ze het vaak geprobeerd. De komst van David Beckham naar Los Angeles had een paar jaar geleden de start van een nieuwe periode moeten worden, maar ook dat is niet echt gelukt. Uiteindelijk draait het hier allemaal om sporten als honkbal en basketbal. Er gaan trouwens wel steeds meer kinderen en vrouwen voetballen. En bij DC United zitten gemiddeld 20.000 supporters bij thuiswedstrijden. Dat is nog altijd meer dan bij een basketbalwedstrijd in Nederland. Zo verkeerd is het dus ook weer niet.”

,,Voetbal is hier vooral een sport van de latino’s”, weet de inwoner van Washington. ,,Zij vormen bij alle MLS-clubs de harde supporterskern, ook bij DC United. Dat was al zo in de jaren zeventig toen Johan Cruijff bij de Washington Diplomats speelde. Overal ter wereld kende men Cruijff, behalve in de hoofdstad van Amerika. Hier kennen ze vooral politici. Cruijff ging destijds een keer met de voorzitter van de club uit eten en werd door niemand herkend. Totdat de latino’s in de keuken doorkregen dat hij er zat. Toen bleek wie de echte voetballiefhebbers van Amerika zijn.” Het verklaart dat Dario Cvitanich en Nicolas Lodeiro de afgelopen dagen verreweg de meeste aandacht in Washington kregen. ,,En Maarten Stekelenburg heeft dankzij de WK-finale tegen Spanje ook wel enige bekendheid bij de Latijnse voetbalfans gekregen.”

Het 31e kampioenschap van Ajax maakt de NOS-correspondent wellicht weer in Nederland mee. Bosch van Rosenthal blijft nog tot de verkiezingen van 2012 aan in Washington. ,,Bij mijn herinburgering ga ik misschien wel een seizoenkaart aanschaffen. Maar daar is geloof ik een aardige wachtlijst voor nu het weer goed gaat met Ajax.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl/Daan Germans