Menu
Nostalgie met Grim en Van der Sar

Nostalgie met Grim en Van der Sar

Wie ze zo samen bezig zag op de Toekomst waande zich direct weer een jaar of vijftien terug toen het dagelijkse kost was dat Edwin van der Sar en Fred Grim samen op het trainingsveld van Ajax stonden.

Toen beiden als selectiespeler van Ajax 1, nu is de 39-jarige Van der Sar doelman bij Manchester United en de vijf jaar oudere Grim trainer van Jong Ajax.

We gaan even terug naar donderdagavond 18 mei 1995. Voor het eerst dat seizoen zijn de rollen voor de keepers van Ajax omgedraaid. Edwin van der Sar schiet Fred Grim tijdens de warming-up in, in plaats van andersom. De eerste doelman van Ajax krijgt in de Kuip tegen Feyenoord rust. Grim mag debuteren. Het wordt een droomdebuut. Grim voorkomt met een aantal prachtige reddingen dat Feyenoord kan scoren. Ajax wint met 0-5.

Tot Van der Sar in 1999 vertrekt bij Ajax blijft één duel per seizoen het maximaal haalbare voor Grim. Daarna grijpt hij zijn kans. En hoe! In totaal zou Grim in totaal 125 officiële wedstrijden in het Ajax-tenue spelen. Hij stopte in 2003 als keeper en richtte zich vervolgens op het trainersvak. Momenteel is hij trainer van Jong Ajax. Van der Sar, inmiddels 39 jaar, kwam na zijn periode bij Ajax via Juventus en Fulham in 2005 bij Manchester United terecht.

Onlangs belde Van der Sar, die in november aan zijn knie geblesseerd raakte, Grim op met de vraag of hij één-op-één met Fred bij Ajax mocht werken aan zijn verdere herstel. Aangezien Ajax altijd open staat voor zulke verzoeken van oud-Ajacieden was dat geen probleem. Grim: ,,Edwin kreeg van Manchester United toestemming om in Nederland te trainen om fit te worden. Hij dacht toen meteen aan mij. Hij zat in zijn revalidatie in een fase dat hij naar buiten mocht en met de bal mocht trainen. Hij vroeg of ik hem kon helpen." Van der Sar beaamt dat: ,,Ik revalideerde hier in Amsterdam en toen ik zo fit was dat ik de veldtraining mocht hervatten dacht ik aan mijn goede vriend en collega Fred. Ik ben hier met open armen ontvangen. Het is leuk terug te zijn en mensen die er tien, elf jaar geleden al waren terug te zien. Frank de Boer heb ik gesproken en Heini Otto."

Van der Sar gooit de bal tot ver over de middenlijn naar zijn fysiotherapeut. Van der Sar gooit de bal tot ver over de middenlijn naar zijn fysiotherapeut.

Dus stonden ze, ruim tien jaar na het afscheid in 1999 weer voor even, samen op het veld. ,,Het is een stukje nostalgie zoals je met elkaar bezig bent", aldus Grim. ,,Op deze manier hebben we heel veel jaar samen op het veld gestaan. We hadden in die tijd, en nog, een goed contact en veel waardering voor elkaar. De band die we hadden is nooit verbroken."

Een dik uur trainen de twee, onder toeziend oog van Van der Sars fysiotherapeut, op het kunstgrasveld van de Toekomst. Hoewel de oud-Ajacied niet als een showkeeper bekend staat, kijkt na een fabuleuze redding even naar de kant. ,,Die had je toch wel hè?", vraagt hij naar de fotograaf. Zij stond echter net haar bevroren vingers op te warmen en moest negatief antwoorden.
Van der Sar oogt ontspannen én fit. ,,Ja, ik ben bijna zover dat ik bij Manchester United de training weer kan hervatten", besluit de immer sympathieke oud-international.

Foto's: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl

Fred Grim informeert bij Edwin van der Sar of het gaat. Fred Grim informeert bij Edwin van der Sar of het gaat.