Menu
'Nu gaat Ajax A1 vol voor de titel'

'Nu gaat Ajax A1 vol voor de titel'

Het Europees avontuur voor Ajax A1 zit erop. In een spannende UEFA Youth League-wedstrijd was AS Roma net iets beter in het nemen van strafschoppen. Voor Donny van de Beek een bittere teleurstelling, maar direct na de wedstrijd keek hij al verder: ,,Nu moeten we met de A1 vol voor de landstitel gaan."

De spanning was vooraf een stuk groter dan tijdens een normale competitiewedstrijd: ,,Vooraf zat er wel wat extra spanning op de wedstrijd. Maar iedereen had er ook heel veel zin in. Dan is het extra zuur als je uiteindelijk verliest Het is een heel grote teleurstelling. De eerste helft speelden we wat minder, maar de tweede helft hebben we prima gespeeld. AS Roma is er eigenlijk niet aan te pas gekomen, op een paar kansjes na. We hadden de wedstrijd naar ons toe moeten trekken, maar dat is niet gebeurd en dan verlies je na penalty’s. Dat is gewoon heel zuur.”

Coach Frank Peereboom had met de selectie vooraf nog wat videobeelden bekeken van AS Roma. Van de Beek was in eerste instantie verbaasd over het verdedigende Italiaanse spel: ,,We hadden wel verwacht dat AS Roma iets meer druk ging zetten, maar dat deden ze eigenlijk niet. Ze lieten de bal aan ons, wachtten onze foutjes af en probeerden zo via de counter toe te slaan. In de tweede helft hebben ze amper meer kansen gekregen.”

Van de Beek: ,,Met het Nederlands jeugdteam heb ik ook al eens een penaltyserie in de EK-finale meegemaakt. Die verloren we destijds ook. En nu weer, dat is geen fijn gevoel.” Van de Beek: ,,Met het Nederlands jeugdteam heb ik ook al eens een penaltyserie in de EK-finale meegemaakt. Die verloren we destijds ook. En nu weer, dat is geen fijn gevoel.”

Over zijn eigen optreden was Van de Beek gematigd tevreden. Dat had ook te maken met het stugge spel van de Romeinen: ,,AS Roma is een lastige ploeg. Als team stonden ze in de eerste helft ook goed. Ik had zelf in het begin wat minder de bal. In de tweede helft kreeg ik de bal weer wat meer omdat ik de opdracht had gekregen om meer in te zakken en me meer te bemoeien met de opbouw.”

De middenvelder wilde de achtste finale van de Youth League al in de reguliere speeltijd beslissen: ,,Ik heb het nooit zo op penalty’s. En we merkten bovendien dat het er nog in zat. Vlak voor tijd kregen we nog wat kansjes. Denk bijvoorbeeld aan die bal van Gino Dekker tegen de lat. Roma zat er doorheen, wij zochten naar de opening en deden dat eigenlijk ook goed. Helaas ging de bal er niet in. Met het Nederlands jeugdteam heb ik ook al eens een penaltyserie in de EK-finale meegemaakt. Die verloren we destijds ook. En nu weer, dat is geen fijn gevoel.”

Ondanks de nederlaag was het voor de Ajacieden wel een indrukwekkende avond, want zo vaak zit het niet stampvol bij een jeugdwedstrijd. ,,Het was nu nog drukker dan tegen FC Barcelona, het is heel mooi om voor zoveel mensen te spelen. Ik hoorde al van veel bekenden dat ze kwamen kijken, dus we wisten dat het wel druk ging worden. De supporters zien ook dat we in de tweede helft prima hebben gespeeld, dus het applaus deed ons erg goed.”

,,Nu overheerst nog de teleurstelling, maar over een tijdje kunnen we terugkijken op een paar mooie Europese wedstrijden. Ik zei net al tegen de jongens dat we nu vol voor de titel moeten gaan. En als we eerste worden spelen we volgend jaar weer in de UEFA Youth League. Persoonlijk wil ik in de rest van dit seizoen van alles een beetje meepakken. Af en toe spelen bij Jong Ajax en meetrainen met het eerste elftal. Maar met de A1 gaan we nu in ieder geval vol voor het kampioenschap.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees