Menu
'Nu geen wedstrijdjes rond de kerk'

'Nu geen wedstrijdjes rond de kerk'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze zestiende aflevering van dit seizoen aandacht voor de lange voetbalpauze in Kaapstad, die duurt van 21 december tot 13 februari.

In Nederland vergaderen de rayonhoofden van de plaatselijke ijsclubs dagelijks of er wel of geen natuurschaatstocht kan worden georganiseerd, in Kaapstad is het daarentegen volop zomer. Met 28 graden is trainen in de ochtenduren geen straf en bij trainen blijft het voornamelijk tot 13 februari voor Ajax Cape Town. Reden van de lange stop is de Afrika Cup die dit keer in Zuid-Afrika wordt afgewerkt. Het 'EK van Afrika' leeft echter niet heel erg in Kaapstad. Ajax Cape Town levert namelijk geen spelers en Kaapstad is bovendien geen speelstad. ,,Aan de ene kant is het jammer dat Ajax Cape Town geen spelers levert aan de Africa Cup, want het is voor de club wel goed", zegt trainer Jan Pruijn. Maar aan de andere kant kan Pruijn zo wel met zijn vaste team goed werken richting de tweede seizoenshelft.

Natuurlijk hadden de Afrikaanse Ajacieden rond de feestdagen in december wel vakantie. Maar lang was die niet. ,,Ze hebben 15 dagen vrij gehad", vertelt Pruijn. ,,Dat hadden drie dagen meer kunnen zijn als we meer punten hadden behaald in de eerste seizoenshelft. Maar we hadden minder punten dan we hadden afgesproken met z'n allen; dus begonnen we weer op 5 januari. Het is wel een heel lange periode van voorbereiden zonder dat je kunt zien waar je staat. Gelukkig hebben we nog wel twee goede oefenwedstrijden tegen Europese tegenstanders zoals Grasshoppers Zurich. Het kwam nog weleens voor dat we een soort 'wedstrijdjes rond de kerk', moesten spelen. We hebben nu goede tegenstanders. Verder trainen we een keer per dag 's ochtends om tien uur en twee keer in de week komt daar nog een middagtraining bij. Die bestaat vooral uit krachtoefeningen."

Onder ideale omstandigheden bereidt Ajax Cape Town zich voor op de tweede seizoenshelft. Onder ideale omstandigheden bereidt Ajax Cape Town zich voor op de tweede seizoenshelft.

Pruijn nam het werk als hoofdtrainer in oktober 2012 over van Maarten Stekelenburg. In principe blijft hij dat dit seizoen als interim-coach doen. ,,Na de winterstop spelen we in zes dagen tijd drie wedstrijden in de competitie, waarvan twee thuis. Ik denk dat mijn positie een beetje van die eerste reeks duels afhangt. Niet dat het als een zwaard van Damocles boven me hoofd hangt hoor, want als het mij niet lukt om de ploeg op de rails te krijgen - en er een betere trainer voorhanden is - dan ben ik de eerste om te zeggen dat ik plaatsmaak."

De verwachting is echter niet dat Ajax Cape Town in de onderste regionenen van de PSL-league zal blijven. Pruijn: ,,De afstand naar de top-8 is slechts zes punten. Daarom zijn die eerste wedstrijden na de hervatting zo belangrijk. We hebben ons als club een plaats bij de eerste acht ten doel gesteld. We krijgen er als het goed is twee of drie versterkingen bij. We zijn bijna rond met een spits (Khenyeza, red.) die een paar jaar geleden bij ons speelde en toen zijn productiefste seizoen ooit had. Hij is inmiddels 30 jaar en kan dus ook belangrijk zijn met zijn routine."

Pruijn vervolgt: ,,Het schortte ons in de eerste seizoenshelft aan doelpunten en we hopen dat hij die kan maken. Verder voetbalden we niet slecht. Het voetbal hoeft daarom in de tweede seizoenshelft niet beter maar wel een stuk efficiënter. We moeten de kansen benutten en niet zo makkelijk goals weggeven als we voor de zomerstop deden. Dat is mede een gebrek aan concentratie. We hebben alles geanalyseerd, weten waaraan het heeft gelegen; het is puur onze zwakte geweest dat we zo laag staan, niet omdat een tegenstander ons volledig heeft uitgespeeld in een wedstrijd."

De herstart liegt er voor Ajax Cape Town dus niet om van 13 tot en met 22 februari waarin drie competitieduels op stapel staan én een wedstrijd in de Nedbank Cup. ,,Er is dan geen ruimte meer voor excuses. Als we uit die drie competitiewedstrijden zes punten halen, dan is dat een boost voor de resterende elf duels", hoopt Pruijn.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town/Mark Meyer