Menu
'Nu moet ik andere dingen verzinnen'

'Nu moet ik andere dingen verzinnen'

Tom Portegies speelde afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax. De verdediger van Ajax A2 moet wegens hartklachten per direct stoppen met voetballen. Enkele dagen na zijn afscheid doet de linksback zijn verhaal. Een monoloog.

,,Eigenlijk had ik verwacht dat ik helemaal niet meer mocht voetballen. De paar minuten die ik afgelopen zaterdag nog mocht spelen kwamen dan ook als een verrassing voor me. Enkele weken geleden had ik tijdens een toernooi in Duitsland mijn oorspronkelijk laatste wedstrijd gespeeld. Op een hobbelig veld speelden we om de laatste plaats. Een beetje raar eigenlijk om het zo af te sluiten, dacht ik toen. Maar ik had me er al bij neergelegd.

Toen de elftalleider afgelopen vrijdagavond mijn vader belde, begon er al iets bij me te dagen. Zou ik dan toch nog even mogen meedoen? Tijdens het ontbijt vroeg ik mijn broer of hij ook moest voetballen die dag. Hij zei wel ‘ja’, maar toen ik hem even later ook op de Toekomst zag, wist ik genoeg. Ook mijn vriendin, vrienden, mensen van Ajax en andere bekenden zaten allemaal op de tribune om mijn laatste minuten als speler van Ajax mee te maken. Een prachtige verrassing. Het was meer mooi dan moeilijk. Als je het dan toch moet stoppen, dan maar op zo’n prachtige manier. Ik kreeg er zelfs een beetje kippenvel van.

Er bestaat geen specifieke naam voor de hartklachten die ik heb. Ik kan het wel uitleggen, maar hoe het precies heet weten de artsen ook niet. Ik heb verdikkingen in een aantal spiertjes van mijn linkerhartkamer. Dat is niet zo erg, maar de band waar ze aan vastzitten is ook verdikt. Daardoor bestaat er een kans op hartritmestoornissen. In combinatie met actief voetballen is dat gevaarlijk, want dan ik zo maar tegen de vlakte gaan.

Portegies werd na afloop op de schouders genomen door zijn teamgenoten. Portegies werd na afloop op de schouders genomen door zijn teamgenoten.

De klachten kwamen tijdens een bezoek aan de huisarts aan het licht. Ik had een slechte conditie, al viel dat de mensen om me heen niet echt op. Toch kon ik nooit lekker vrijuit spelen. Ik had altijd snel verzuring en was vaak snel buiten adem. Tijdens mijn intake bij Ajax, drie jaar geleden, was er al eens een ruisje in mijn hart geconstateerd, maar dat was niet erg. Daarom dacht ik eerst aan iets astmatisch, maar na onderzoeken van de huisarts en later de cardioloog bleek dat er wat anders aan de hand was. Ik was blij dat er uiteindelijk iets gevonden was, maar ik had er totaal geen rekening mee gehouden dat ik zou moeten stoppen. Toen ik drie weken geleden hoorde dat het definitief was, was het wel even slikken uiteraard. Ik heb zowat twee dagen gehuild.

Wat me het meest zal bijblijven aan mijn tijd bij Ajax is de topsportcultuur. Ik heb de afgelopen drie jaar veel geleerd in de jeugdopleiding. De stap van de amateurs van Hollandia naar de profopleiding van Ajax was destijds uiteraard groot, maar al snel ging de knop bij me om. In het begin train je om het trainen, maar al snel merkte je dat je traint om beter te worden. Je wilt toch wat bereiken. Door dat besef leer je doorzetten, word je mentaal sterk én snel volwassen.

Uiteraard droomde ik wel eens hoe het er over een paar jaar voor me uit zou zien. Doordat ik nu noodgedwongen moet stoppen, zal ik andere dingen moeten verzinnen die ik later wil gaan doen. Binnenkort rond ik mijn gymnasiumopleiding af. Vanaf september wil ik dan Econometrie gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Een pittige studie, maar ik heb er nu toch alle tijd voor. Daarnaast wil ik misschien nog training gaan geven aan kleine kinderen. Zo blijf ik toch nog wel iets met voetbal doen.

En Ajax? Ik heb hier een geweldige tijd gehad en de afgelopen jaren veel vriendschappen opgedaan. Mijn broer zit in vak 410, dus misschien ga ik af en toe met hem bij het eerste elftal kijken. Zelf spelen zal niet meer gaan, maar aanmoedigen kan uiteraard altijd.

Bekijk de beelden van het afscheid van Tom Portegies op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Portegies maakt kort voor het einde van de wedstrijd tegen Omniworld zijn entree. Portegies maakt kort voor het einde van de wedstrijd tegen Omniworld zijn entree.
Portegies krijgt de aanvoerdersband. Portegies krijgt de aanvoerdersband.
'Ik heb de afgelopen drie jaar veel geleerd in de jeugdopleiding' 'Ik heb de afgelopen drie jaar veel geleerd in de jeugdopleiding'