Menu
'Nu moeten wij opstaan'

'Nu moeten wij opstaan'

Het nieuwe seizoen gaat dit weekend echt beginnen voor Ajax A1. De kampioen van vorig seizoen strijdt met een vrijwel geheel vernieuwd team om de Supercup tegen sc Heerenveen. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen stellen we op Ajax.nl drie beloften voor: aanvaller Che Nunnely (16), verdediger Matthijs de Ligt (16) en middenvelder Carel Eiting (17).

,,Ik denk niet dat je als back graag tegen Che speelt, want dan heb je vrijwel zeker een zware middag. Che is een razendsnelle buitenspeler en die zijn meestal lastig te verdedigen”, klinkt het uit de mond van Carel Eiting (rechts op de foto). De middenvelder wordt op zijn beurt door Matthijs de Ligt (midden) voorgesteld: ,,Carel is echt het verlengstuk van de trainer. Met zijn inzicht kan hij ons in het veld goed neerzetten.” Dan klinkt er gelach uit de mond van Nunnely als hij het woord neemt: ,,Matthijs is écht een sterke speler. Met zijn lengte en fysieke kracht is het altijd lastig om tegen hem te spelen. Ik merk het zelf op de training. Bovendien heeft hij een prachtige pass in zijn benen.”

Ajax
De Ligt: ,,Ik speel sinds mijn negende bij Ajax. Het gaat allemaal snel, dus nu is het vooral zaak dat het niet té snel gaat. We moeten het goed opbouwen. Ik heb er veel overleg met mijn trainers en de fysio over. We houden goed in de gaten wat het beste is voor mijn ontwikkeling.”

Eiting: ,,Mijn eerste halfjaar in de Ajax-opleiding stond in het seizoen 2007-2008 vooral in het teken van wennen. Daarna is het ieder jaar beter gegaan. Ik heb de afgelopen seizoenen heel wat vrienden zien afvallen in de opleiding. Dat is jammer en lastig, maar je moet er ook weer niet te lang bij stilstaan. Uiteindelijk moet je het zelf doen. In mijn geval is het goed gegaan en ben ik nu een vaste waarde in de A1.”

Nunnely: ,,Ik heb drie mooie seizoenen bij Ajax achter de rug. In 2012 kwam ik over van FC Utrecht. Ik begon in de C2 en heb daarna snel stappen omhoog gezet.”

Che Nunnely, Matthijs de Ligt en Carel Eiting verheugen zich op het nieuwe seizoen met Ajax A1. Dit weekend staat de eerste officiële wedstrijd op het programma.
Che Nunnely, Matthijs de Ligt en Carel Eiting verheugen zich op het nieuwe seizoen met Ajax A1. Dit weekend staat de eerste officiële wedstrijd op het programma.

Studie:
Nunnely: ,,Eerder dit jaar heb ik mijn vmbo-diploma behaald. Dit seizoen begin ik aan de speciale studie voor voetballers op College de Toekomst, hier bij Ajax.”

Eiting: ,,Ik zit nu in mijn eindexamenjaar op het vwo. Vanwege Ajax zal ik tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school heel weinig op school zijn. In plaats daarvan zal ik hele dagen op de club zijn, waar ik studeren en voetballen zo goed mogelijk ga combineren. Gelukkig word ik daar door Ajax heel goed in begeleid.”

De Ligt: ,,Ik zit in 5 havo. Ook voor mij wordt het dus een belangrijk jaar. Het zal zwaar worden, maar met de hulp van Ajax gaat het wel lukken.”

Ajax A1:
Nunnely: ,,We hebben een goed team waarin verschillende kwaliteiten verenigd zijn. Afgelopen seizoen heb ik al eens meegespeeld met de A1, nu ga ik dat hopelijk wekelijks doen.”

De Ligt: ,,Toen ik vorig seizoen bij de A1 aansloot, was het voor mij prettig dat ik bij oudere jongens in het team kwam. Ik kon me echt optrekken aan hen. Voor een jonge verdediger als ik is het prettig als je een speler met meer ervaring naast je hebt staan. Dat heeft me zeker geholpen. Nu is het tijd voor de volgende stap in de A1.”

Eiting: ,,Ik verwacht dat het voor mij een ander seizoen zal worden. Vorig seizoen keek iedereen naar de Donny’s, Appie’s en Vaclav’s in ons team. Zij waren de blikvangers. Ik was nog jong en kon mezelf lekker in de luwte ontwikkelen. Dat zal dit jaar anders zijn. Nu ben ik straks een van de spelers die moet opstaan in het team.”

Voorbeeld:
Eiting: ,,Ik heb niet echt een voorbeeld, maar kijk wel met belangstelling naar de ontwikkeling van Jairo Riedewald. Ik heb jaren met hem in het busje van huis naar de club gezeten. Het is prachtig dat hij nu basisspeler van Ajax 1 is.”

De Ligt: ,,Ik zat altijd met Lesly de Sa en Danzell Gravenberch in het busje. Zij proberen het nu via een ander pad in het betaald voetbal. Uiteraard vind ik Riedewald ook heel goed, maar ik kijk vooral naar Riechedly Bazoer. Hij is nog heel jong, maar afgelopen jaar wel volgens een speciaal plan bij het eerste elftal gekomen. Het moest niet te snel gaan. Dat herken ik wel. Je ziet nu dat Bazoer er helemaal klaar voor is.”

Nunnely: ,,Als vleugelaanvaller kijk ik graag naar Anwar El Ghazi. De manier waarop hij speelt, spreekt me aan. Daarnaast is hij belangrijk voor het team.”

Supercup:
Eiting: ,,We hebben pas één oefenwedstrijd gespeeld. Ik ben dus vooral benieuwd waar we op dit moment staan. De Supercup is daarvoor een mooi meetmoment. Als je voor een prijs speelt, ben je de hele week nog meer geladen dan normaal. We spelen thuis en het wordt prachtig weer. Ik hoop dat er veel supporters naar de Toekomst komen. We kijken ernaar uit.”

Nunnely: ,,Het kampioenschap en de beker met Ajax C1 waren mijn eerste prijzen. Bij FC Utrecht speelden we altijd in de middenmoot.”

De Ligt: ,,Ik koester mijn trofeeën voor beste speler van de ABN AMRO Future Cup en beste speler van de Copa Amsterdam. Een individuele prijs is mooi, maar ik win toch ook heel graag een teamprijs. Het is niets om telkens tweede te worden of na strafschoppen te verliezen. Vorig seizoen heb ik niets met Ajax B1 gewonnen. Daar baal ik nog steeds van. Mijn uitdaging voor dit jaar is dan ook om de Future Cup te winnen met Ajax B1. Hopelijk komt daar bij de A1 dan nog een mooie prijs bij.”

Het duel om de Supercup tussen Ajax A1 en sc Heerenveen A1 begint zaterdag om 14:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis. Het duel is ook rechtstreeks te volgen via Ajax TV Live.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst