Menu
Nu speler van Ajax O17, in de toekomst trainer?

Nu speler van Ajax O17, in de toekomst trainer?

De spanning gierde door het lijf van de jonkies van FC Amsterdam O9. Jeugdspelers van het 'grote Ajax' bleken hun nieuwe trainers. De eerstejaars leerlingen van College de Toekomst maakten in het afgelopen half jaar kennis met het vak als trainer. Ajax.nl liep een dag mee met Ajax O17-spelers Denihlo Cleonise, Paul Fosu-Mensah en Elikia Mbinga.


De VriendenLoterij is sinds 2005 Maatschappelijk Partner van de Eredivisie, hiermee ondersteunt het de jeugdopleiding van Ajax. De jeugdspelers krijgen niet alleen de juiste begeleiding op het veld, maar ook in het klaslokaal. Deze serie vertelt de verhalen van College de Toekomst.


Training geven: 'ieder zijn eigen stijl'
,,Stop, stop, stop! Als ik hier sta, kan ik dan aangespeeld worden?'' Mbinga, speler van Ajax O17, spreekt de jongelingen van FC Amsterdam als een ware oefenmeester toe. Hij en zijn medestudenten kunnen na vele theorie- en praktijklessen inmiddels een volledige training voorbereiden en uitvoeren.

,,Ieder zijn eigen stijl'', zo vertelt teamgenoot Cleonise terwijl Mbinga vol passie begint aan zijn uitleg: ,,Ik ben niet zo’n prater. Ik laat de jongens lekker voetballen, dat is het belangrijkste op die leeftijd. Ik geef hem even wat feedback, ben zo terug!", zo glimlacht hij. 

Mbinga (midden) spreekt de jongens toe. Fosu-Mensah luistert mee.
Mbinga (midden) spreekt de jongens toe. Fosu-Mensah luistert mee.
Aan het werk!
Aan het werk!
De locatie van FC Amsterdam mag er zijn...
De locatie van FC Amsterdam mag er zijn...
Hallo trainer Fosu-Mensah!
Hallo trainer Fosu-Mensah!

'Ik leer er veel van om voor een groep te staan'

Mbinga, die graag inhoudelijk te werk gaat, legt uit: ,,Ik denk nu vaak terug aan de tijd dat ik klein was. Hoe kreeg ik toen training? Mijn trainers waren vaak heel erg aardig, dus dat probeer ik ook te zijn. Ik leer er veel van om voor een groep te staan. Het lijkt me ook leuk om oudere spelers te trainen, dan kan je tactisch wat meer doen. Hier gaat het vooral om de basis."

Coachen: 'Extra verdediger pakte goed uit'
De kersverse trainers mochten 1 week eerder alvast ruiken aan het vak als coach: ,,Mijn team had 12-0 gewonnen", zo glunderde Cleonise tijdens de nabespreking. Op welke hoogte ga je zitten? Hoe leg je iets uit? De Ajacieden bespraken hun ervaringen tot in detail. Het aanbieden van simpele handvaten bleek essentieel, want het was niet voor iedere coach 'a walk in the park'.

'We verloren met 6-2. Ik was trots op de jongens'

Fosu-Mensah: ,,Mijn team moest tegen een groep van oudere spelers. Ze waren fysiek sterker. We kwamen in de 1e helft 6-0 achter. Tijdens de rust zette ik 1 extra verdediger erbij. Ik zei dat we sneller moesten handelen, zodat we minder in het duel kwamen. Dat pakte goed uit. We verloren met 6-2. Ik was trots op de jongens."

De trainersstaf en de selectie!
De trainersstaf en de selectie!
De training werd afgesloten met een praatje.
De training werd afgesloten met een praatje.
Lachende gezichten op de training!
Lachende gezichten op de training!
Bedankt voor de training, Denilho, Paul en Denilho!
Bedankt voor de training, Denilho, Paul en Denilho!

'Ik begrijp mijn trainer beter'
De kennismaking met het trainersvak, geeft de talenten een ander beeld van hun trainers. Fosu-Mensah kijkt naar de pupillen van FC Amsterdam en legt uit: ,,Ik begrijp mijn trainer Dave Vos op sommige momenten beter, omdat ik nu zelf weet hoe het is om als trainer op het veld te staan. Als een beslissing in mijn nadeel uitvalt, kan ik daar beter mee om gaan."

,,Goed gedaan jongens!", zo klinkt vervolgens luidkeels over het veld. De training komt rond 18:45 uur tot zijn einde. De basis voor de volgende wedstrijd is weer gelegd voor FC Amsterdam O9. En voor Fosu-Mensah, Mbinga en Cleonise? Misschien wel de basis voor een toekomstige loopbaan als trainer…

Lees ook: Ajax-studenten pieken tijdens feestelijk examen

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst