Menu
'Nu verder komen in Europa'

'Nu verder komen in Europa'

Ajax wil donderdagavond een eerste stap zetten richting de volgende ronde van de UEFA Europa League. De kampioen van Nederland moet in de zestiende finales zien af te rekenen met de Poolse kampioen Legia Warschau. Daags voor het duel in de Amsterdam ArenA sprak Frank de Boer over het belang voor Ajax en het Nederlands voetbal om verder te komen.

Naast Ajax beginnen ook Feyenoord (tegen AS Roma) en PSV (tegen Zenit Sint-Petersburg) donderdagavond aan hun eerste Europese wedstrijd in 2015. ,,We moeten ervoor zorgen dat we met de Nederlandse clubs verder komen in de Europa League. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste op dit moment”, zei Frank de Boer tegen de verzamelde journalisten in de persruimte van de ArenA. ,,Het is heel belangrijk voor ons en het Nederlands voetbal om nu verder te komen in Europa.”

Een geslaagde Europese campagne kan het seizoen van Ajax nog de nodige glans gaan geven. Na de bekeruitschakeling tegen Vitesse en de ruime achterstand op koploper PSV lonken er in Europa wellicht een aantal mooie duels. ,,We gaan er alles aan doen om de volgende ronde te bereiken. De afgelopen jaren hebben we geregeld laten zien tot wat we in staat zijn in Europese duels. We willen nu een stap zetten door zo ver mogelijk in de Europa League te komen. Het is goed voor de Europese ervaring van onze jonge selectie.” Op de vraag wat een onverhoopte uitschakeling tegen Legia zou betekenen, antwoordde De Boer: ,,Als we geen prijs pakken is het seizoen mislukt."

Mike van der Hoorn beaamde de woorden van zijn trainer. De 22-jarige verdediger vervangt Joël Veltman (niet wedstrijdfit) tegen Legia. ,,De Europa League leeft heel erg in onze groep. Natuurlijk hadden we nu nog liever in de UEFA Champions League gespeeld, maar ook in de Europa League staat ons hopelijk wat moois te wachten. Ik heb zelf nog weinig Europese wedstrijden gespeeld, dus iedere wedstrijd op dit niveau is meegenomen. We gaan er alles aan doen om een ronde verder te komen. Misschien zit er daarna wel meer in.”

Frank de Boer: ,,Het is heel belangrijk voor ons en het Nederlands voetbal om nu verder te komen in Europa.” Frank de Boer: ,,Het is heel belangrijk voor ons en het Nederlands voetbal om nu verder te komen in Europa.”

Behalve Veltman is verder iedereen fit voor het eerste treffen met de Poolse koploper. Lucas Andersen, Davy Klaassen, Thulani Serero en zelfs reservedoelman Diederik Boer zijn weer helemaal hersteld. Ook het meespelen van Ricardo van Rhijn lijkt een zekerheid. De rechtsback moest het duel met FC Twente wegens enkelklachten laten schieten, maar maakte tijdens de afsluitende training een prima indruk. ,,Ik ga ervan uit dat hij kan spelen. We moeten nog even de reactie afwachten, maar het ziet er positief uit”, zo gaf De Boer aan.

De Poolse verslaggevers in de zaal waren logischerwijs vooral geïnteresseerd of hun landgenoot Arek Milik aan de aftrap zal verschijnen. De Boer liet zich echter niet in zijn kaarten kijken. ,,Hij zit bij de wedstrijdselectie”, was het summiere commentaar wat hij daarop gaf. Toen een andere journalist uit Polen vervolgens vroeg of Milik - na zijn reservebeurten tijdens de laatste wedstrijden - momenteel in een crisis verkeert, was De Boer heel duidelijk: ,,Milik zit absoluut niet in een crisis. Hij verloor zijn plek aan Schöne, omdat we behoefte hadden aan een aanspeelpunt en niet omdat hij slecht speelde. Milik is nog jong en heeft na zijn debuut al snel zijn ‘momentum’ gehad. Hij heeft in die periode veel goals gemaakt. Hij werkt momenteel keihard om weer op hetzelfde niveau als toen te komen. Misschien komt hij zelfs nog wel beter terug.”

Van der Hoorn werd tijdens de persconferentie nog even herinnerd aan de scheidsrechter die morgenavond op het wedstrijdformulier staat. De Zweedse arbiter Jonas Eriksson - die donderdag zijn 99ste Europese duel fluit - zorgde er in 2013 voor dat het CL-duel met AC Milan in een nachtmerrie voor Van der Hoorn eindigde. Na een vermeende overtreding op Mario Balotelli legde hij de bal vlak voor tijd op de stip. Een 1-1 eindstand en duur puntenverlies was het gevolg. ,,Als hij en ik morgenavond allebei gewoon ons werk doen, is er niets aan de hand. Of hij dat tegen Milan niet deed? Ik vond het geen penalty. Maar het is inmiddels alweer anderhalf jaar geleden. Er zit tijd tussen.”

Ajax is erop gebrand om eindelijk weer eens een plaats bij de laatste zestien te bereiken. Na de uitschakeling tegen Manchester United (seizoen 2011-2012) struikelde Ajax ook de afgelopen twee seizoenen telkens in de eerste Europese ronde na de winterstop. Tegen het relatief onbekende Legia Warschau moet daar nu eens verandering in komen. En ondanks dat Legia afgelopen weekend met een veredeld B-team van nummer drie Jagiellonia Bialystok (1-3) verloor, heeft De Boer de sterke punten van Ajax' tegenstander goed in het vizier. ,,Gelukkig hebben we Arek Milik en onze meesterscout Tonny Bruins Slot. Daardoor weten we hoe ze spelen en wat ze kunnen.”

Legia bulkt van de ervaring, zo stipte de coach van Ajax woensdag aan. ,,De gemiddelde leeftijd in de selectie is geloof ik zo’n 29 jaar. Ze hebben alleen wat jongere spelers op de flanken, maar die zijn ook al ruim in de 20. Bovendien is Legia niet voor niets eerste geworden in de groepsfase. Sterker nog; als ze die geschorste speler niet hadden opgesteld hadden ze zelfs in de Champions League gespeeld. In die beide play-offwedstrijden tegen Celtic waren ze duidelijk sterker. Dat zegt wel iets. Legia is dus zeker een lastige tegenstander. We kunnen onze borst natmaken.”

Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor Ajax - Legia Warschau (maximaal 2 per CC). Bestel je kaarten via onderstaande link. Op de wedstrijddag is de stadionkassa vanaf 19:00 uur geopend.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Tickets Ajax - Legia Warschau

Mike van der Hoorn: ,,De Europa League leeft heel erg in de groep." Mike van der Hoorn: ,,De Europa League leeft heel erg in de groep."
De (inter)nationale pers luistert naar de woorden van Frank de Boer en Mike van der Hoorn. De (inter)nationale pers luistert naar de woorden van Frank de Boer en Mike van der Hoorn.
Mike van der Hoorn vervangt Joël Veltman (niet wedstrijdfit) tegen Legia. Verder beschikt Frank de Boer over een fitte selectie. Mike van der Hoorn vervangt Joël Veltman (niet wedstrijdfit) tegen Legia. Verder beschikt Frank de Boer over een fitte selectie.