Menu
'Nu zijn wij weer aan de beurt'

'Nu zijn wij weer aan de beurt'

De voorbereiding is de periode van het ongebreidelde optimisme, van grote plannen onder de zomerzon. Stress en zorgen bestaan niet, en iedereen droomt van een mooie klassering. Voor de Ajax-fans is dat niet anders. Als de Open Dag iets duidelijk maakte, is dat de hunkering naar een titel en succes groot is. ,,Na twee jaar PSV zijn wij weer aan de beurt.”

Het is een mooi gezicht. Twee jonge, blonde Ajacieden gehuld in het thuistricot van Ajax, met achterop de naam van Daley Sinkgraven en diens rugnummer acht, toevalligerwijs ook hun leeftijd. Vader Bart Derksen uit Cuijck is meer nostalgisch ingesteld en springt met zijn oude Ajax-tricot uit de jaren negentig enigszins uit de toon. Al ziet hij dat zelf anders.

Pure nostalgie
,,Dit is toch pure nostalgie”, vertelt hij. ,,Dit shirt heb ik na de Champions League-winst in 1995 aangeschaft. Het doet mij mijmeren over de tijden dat we nog groot in Europa waren. Dat mijn zoons in de nieuwe shirts rondlopen, is voor mij logisch. Dat is alleen maar leuk voor die ventjes. Die hebben niets met het verleden en willen er een beetje 'cool' bijlopen. Maar ik heb meer gevoel bij de Litmanens en Rijkaards van deze wereld."

Ajax-fans verzamelen zich al vroeg bij het ArenAPark.
Ajax-fans verzamelen zich al vroeg bij het ArenAPark.
Er zijn talloze activiteiten voor jong en oud op het Ajax-terrein.
Er zijn talloze activiteiten voor jong en oud op het Ajax-terrein.
Een mooi dagje Ajax tijdens de zomervakantie.
Een mooi dagje Ajax tijdens de zomervakantie.
Kort na de opening om 12:00 uur liep het terrein al aardig vol. Later op de dag werd het nog veel drukker.
Kort na de opening om 12:00 uur liep het terrein al aardig vol. Later op de dag werd het nog veel drukker.

Gevraagd naar de verwachtingen voor het nieuwe seizoen reageert Derksen enthousiast. ,,In het begin was ik wat sceptisch over Peter Bosz, maar langzamerhand krijg ik steeds meer vertrouwen. Hij heeft een goede visie op het voetbalspelletje. Ik heb trouwens in de jaren tachtig ooit nog tegen hem gevoetbald toen hij voor RKC speelde. We verloren met dubbele cijfers, maar ik maakte wel een goal.”

Quiz
Dat vrouwen ook verstand van het spelletje hebben, bewijst Marieke de Jong (17). Bij de petje-op-petje-af-quiz van Ziggo schopt ze het tot de laatste twee. Daarin moet ze uiteindelijk het onderspit delven tegen een man op leeftijd, maar het blijft niettemin een knappe prestatie.

Er is genoeg belangstelling voor de nieuwe #Ajax-tenues! 👕⚽️ #ajaxopendag pic.twitter.com/TPVFYxETPA

— AFC Ajax (@AFCAjax) 29 juli 2016

,,Ik kijk veel voetbal op televisie, misschien nog wel vaker dan mijn vriendje”, lacht De Jong, die samen met haar vriendin Sanne vanuit Friesland naar Amsterdam is afgereisd. ,,Samen bezoeken we ook regelmatig wedstrijden van Ajax. Vorig seizoen waren we er ook in de laatste thuiswedstrijd tegen Twente. Ik had toen echt het idee dat we kampioen zouden worden, maar helaas ging het nog fout. Ik denk dat het dit seizoen wel gaat lukken. Ik vond Kasper Dolberg heel goed spelen tegen PAOK. En dan te bedenken dat hij maar een jaar ouder is dan ik.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst