Menu

Nuttig oefenduel Jong Ajax tegen Arabieren

De meeste spelers van Jong Ajax die vrijdagavond in het veld stonden tegen Al Jazira zullen zaterdag met stramme spieren en bont-en-blauwe ledematen wakker worden. De spelers van oud-Ajacied Piet Hamberg, die sinds vijf maanden Al Jazira traint, gingen zeer fel de duels in. In de tweede helft waren ze uitgeraasd en liep Jong Ajax uit naar een 5-0 overwinning.

Waar men er langs het veld vanuit ging dat het nationale elftal van de Verenigde Arabische Emiraten op het veld zou verschijnen, kwamen de in zwart-wit gestreepte shirts gehulde spelers van Al Jazira uit de kleedkamers. Bij de club zijn de oud-Ajacieden Piet Hamberg en Jan de Koning als trainers actief. De eerste 'al' vijf maanden, de laatste vijf weken. De Koning, assistent van Hamberg, was van zijn 12de tot zijn 22ste speler bij Ajax, met Ajax 2 als hoogste podium. Tevens was hij begin jaren negentig vier jaar lang jeugdtrainer bij Ajax. Piet Hamberg hees zich een seizoen (1980-1981) in het Ajax-shirt. In die tijd speelde hij nog samen met Dick Schoenaker, momenteel elftalleider van Jong Ajax.

Hamberg is niet de eerste Nederlander bij Al Jazira. Rinus Israël ging hem voor. De huidige trainer van ADO Den Haag was ook op de Toekomst en de spelers gingen na de warming-up allemaal in een keurig rijtje langs hun voormalige trainer. IJzeren Rinus kreeg menig hartstochtelijke knuffel te verwerken.

Al Jazira kwam deze week in het nieuws doordat Paul Casgoine bij de club zou gaan spelen, maar 'Gazza' was (nog) niet bij het team terug te vinden op de Toekomst. Hij zou de vervanger zijn van George Weah, die overigens wel in beperkte mate aanwezig was. Zijn shirt, dat twee jaar om zijn schouders hing, werd nu gedragen door de nieuwe nummer 14, Ahmad Saeed. Overigens wel met de naam Weah achterop.

De inzet van de Arabieren loog er niet om. De tackles waren hard, de gemoederen liepen snel hoog op en al na tien minuten was er een opstootje rond het Arabische strafschopgebied waar Thameur M'hamad kwaad werd op Jason Culina. Beiden kregen de gele kaart en scheidsrechter Valkenburg zou later in het duel nog vijf prenten trekken, waarbij twee voor Mubarak die in de 73ste minuut kon vertrekken.

Dat grote aantal kaarten was ook wel in verhouding met de werkelijkheid, want de Arabieren vlogen erin. ,,Eigenlijk was het té hard", vond trainer John van 't Schip na afloop. ,,Maar dat is hun manier van spelen. Wij lossen het meestal voetballend op, zij niet. Ze konden het lang volhouden, maar tegen het einde waren ze allemaal op."

Met tien man achter de bal vingen ze de Ajacieden op. Alleen de snelle Elson Kuccera mocht zich wagen tussen Johnny Heitinga en Jerold Promes, het centrale verdedigingsduo. Thomas Vermaelen versterkt zaterdag de A1 van Danny Blind. De Amsterdammers kregen ondanks de versterkte defensie van de tegenstander kansjes en het was aan doelman Saeed Joma te danken/wijten dat er geen bal in ging, want Nourdin Boukhari en Culina waren dicht bij een treffer.

Treffers vielen pas in de tweede helft. Doordat Hamberg zijn beste speler, de pas achttienjarige Thameur M'hamad wisselde, en omdat hij het laatste kwartier met tien man moest spelen, ontstond er ruimte waar invallers Daniël de Ridder en Michael Krohn-Dehli wel raad mee wisten. Het eerste doelpunt viel na een goede corner van Cedric van der Gun. Jamal Akachar kopte binnen. De tweede kwam zes minuten later. John Heitinga lette goed op na een vrije trap van Boukhari en kopte de terugspringende bal binnen. Van der Gun werkte in de 77ste minuut een voorzet van Krohn-Dehli achter Ahmad Ali en de Deen zorgde tien minuten later zelf voor 4-0. Nu op aangeven van Boukhari. In dezelfde minuut maakte Van der Gun er zelfs nog 5-0 van.

Van 't Schip was, ondanks de hardheid van het duel, blij met de wedstrijd. ,,Het is altijd belangrijk dat je ook tegen andere typen voetballers speelt. Daar moeten we ons ook tegen kunnen wapenen. We moesten wel zorgen dat we beheerst bleven, want een rode kaart in deze wedstrijd telt door in de competitie. Dat lukte. We bleven rustig en kregen steeds meer ruimte. We speelden nu wel beter dan tegen Vitesse en IJsselmeervogels, maar dat komt natuurlijk ook door de tegenstander en omdat de druk anders is dan die voor die duels was."