Menu

O'Brien beroemd na doelpunt

Hij weet zelf niet het hoeveelste interland-doelpunt het was, maar dat hij er mooi inging kan John O'Brien alleen maar beamen. Zijn doelpunt, in de vierde minuut van het duel tegen Portugal, stond aan de basis van de verrassende overwinning van de Amerikanen. O'Brien is er in Korea een beetje beroemder door geworden en vertelt euforisch zijn verhaal.

O'Brien: ,,Hij ging er eigenlijk heel makkelijk in. Het was een corner, de keeper hield hem met zijn lichaam tegen, de bal sprong weg en ik tikte hem van zes meter in. Het was echt een makkie. Geweldig! Ik geloof dat het mijn tweede of derde doelpunt voor Amerika is. Ik scoor niet zo vaak."


,,Wij waren de underdog in de wedstrijd, van te voren hoopten we dat we er iets van zouden kunnen maken. In het begin waren we niet helemaal scherp. Na het eerste doelpunt waren we heel erg blij, maar we wisten dat het nog niet voorbij was, we speelden wel tegen Portugal. Na de 3-2 hadden we het spel redelijk onder controle en konden we een beetje ontspannen verder spelen."


,,Iedereen was superblij. We hadden op een punt gehoopt en stiekum hoop je op drie punten, want er waren al eerder verrassende uitslagen. Maar pas toen we met 3-0 voorstonden, dacht ik dat we het wel zouden halen. Het was zo'n verrassende overwinning.'"

"De dag na de wedstrijd hebben we een ontspannen dag gehad. 's Ochtends hadden we een bespreking om het schema voor de komende dagen door te nemen. 's Middags waren we vrij. Aan het hotel is een heel ontspanningscentrum met een sportzaal, sauna, mineraalbaden, etc. Er is zelfs een klimmuur en je kunt er duiken. Ik heb me ontspannen bij de sauna en de baden."


De Amerikaan kent net als de andere Ajacieden het 'WK-gevoel'. ,,Dat gevoel bestaat zeker. Voor ons is het een beetje raar, vooral na de overwinning. Ik kan alleen niet precies omschrijven wat het is. Ik kijk bijna alle wedstrijden. De tijdstippen zijn erg gunstig. Na de training begint de eerste in de middag en dat gaat door tot 's avonds."


,,Ik denk dat er drie kanshebbers zijn voor de titel, Argentinië, Italië en Duitsland. Die laatste omdat ze zo georganiseerd spelen. Wij hebben redelijke kans om de tweede ronde te halen. We hebben nog twee punten nodig om ons rechtstreeks te plaatsen, het wordt spannend."


,,Ik heb het erg naar mijn zin in Korea. Het eten is heerlijk. We hebben onze eigen kok bij ons, zodat we geen verkeerde dingen eten, maar dat wordt een beetje saai op den duur. We gaan daarom regelmatig uit eten, we kunnen uit alles kiezen, maar ik vind vooral sushi lekker."


,,We trainen elke ochtend, de middagen hebben we vrij. We mogen zelf weten wat we doen. De meesten uit het team zijn de middag voor de wedstrijd in het hotel gebleven. Ik ben het hotel uitgegaan. Ik ga af en toe naar een shoppingcenter in de buurt. De winkels zijn best leuk en er zijn allemaal koffieshops. Niet zoals we die in Amsterdam kennen, hoor!"


,,In principe kunnen we hier rustig over straat lopen, de Koreanen zijn vriendelijk. Een paar spreken wat engels, daar kun je een beetje mee praten. We lopen niet in kleding van het nationale team, dus we worden niet overal aangeklampt. Ik merk wel dat ik na mijn doelpunt wat beroemder ben geworden!"


Foto: Hans Willink