Menu
Ochtendtraining wordt modderballet

Ochtendtraining wordt modderballet

,,Het pleintje ligt er aardig bij'', zegt Danny Blind quasi-serieus, terwijl hij het trainingsveld naast de Amsterdam ArenA eens rustig overziet. Het tegenovergestelde is waar na een intensieve oefensessie in regenachtige condities. Grote modderpoelen op het eens zo groene gazon zijn na afloop de stille getuigen van een ochtend waarop het uiterste van de Ajacieden werd gevergd.

Drie nieuwe gezichten vielen er deze woensdagmorgen te verwelkomen naast het stadion. De eerste twee waren die van Henrik Moisander en Marco van Duin, doelmannen van Jong Ajax en Ajax A1. Het tweetal vulde het aantal keepers in de selectie voor de gelegenheid aan tot vier, een constructie die ook bij het Nederlands elftal geregeld wordt toegepast. Wanneer bondscoach Marco van Basten zijn groep wil onderverdelen in vier teams die onderlinge wedstrijden spelen, laat hij doorgaans Edwin Zoetebier en Oscar Moens overkomen om als extra doelwachters te fungeren.

Op vergelijkbare wijze werden Moisander en Van Duin aan hun vuurdoop onderworpen. De Fin en de Nederlander rouleerden net als de overige spelers tussen de vier doelen die door Blind en de overige trainers verspreid over het veld waren opgesteld. Bij ieder doel dienden de Ajacieden op een andere manier te scoren, onder andere middels een schot uit de tweede lijn en met het hoofd. Op het door de voortdurende regenval drassige trainingsveld was de trainingskledij al snel bedekt onder een dikke laag bruinzwarte modder. Vooral de keepers raakten behoorlijk besmeurd door de vele duiken die ze maakten in het omgeploegde doelgebied, maar ook de meeste spelers liepen tegen het einde van de ochtend in allesbehalve smetteloze tenues. De wasmachines in de ArenA zullen flink op de proef worden gesteld.

De derde nieuweling op het trainingsveld was Martin Koopman, in het verleden trainer van onder andere BV Veendam, FC Den Bosch en het Chinese Ginde FC en in een nog verder verleden zelf actief als profvoetballer. Hij zit momenteel zonder club en liep een dagje mee met de technische staf van Ajax. Het bleef niet bij kijken alleen, Koopman wierp zich ook op als aangever bij het doel waar met een kopbal gescoord moest worden. Zo kreeg hij zelfs de oude rot Yannis Anastasiou bereid tot het maken van een snoekduik naar de bal. Assistent-trainer Gerard van der Lem zag er zoals gebruikelijk de humor wel van in: ,,Yannis is er niet zo blij mee dat je hier vandaag bent, Martin.’’