Menu

OFA citeert Van Praag onjuist

In een artikel op de website van de OFA werd vorige week Ajax-voorzitter Michael van Praag geciteerd. En lijkt wel alsof Van Praag een nieuwe mond en nieuwe stembanden heeft gekregen. De citaten die zogenaamd uit de mond van Van Praag zijn opgetekend zijn dermate onjuist en uit zijn verband gerukt, dat Michael van Praag zich gedwongen voelt te reageren. ,,Dit kan ik niet over mijn kant laten gaan. Straks is het argument: wie zwijgt, stemt toe.''

In het artikel op de OFA-site wordt Van Praag geciteerd als zou hij hebben opgeroepen tot het in elkaar slaan van supporters. Van Praag: ,,Hoe zou ik het ooit in mijn hoofd krijgen? Wat ik wel heb gezegd, is dat ik een groot voorstander ben van een betere onderlinge sociale controle. Maar dat is heel iets anders dan dat je je buurman maar in elkaar moet slaan als hij iets fout doet.”

Juist door op te roepen tot een hogere mate van sociale controle liet Van Praag merken dat alle supportersgeledingen er toe doen. Juist door meer sociale controle hoopt Van Praag iedereen ‘binnen boord’ te houden bij Ajax. Van Praag: ,,Dat is de grootst mogelijke onzin, dat supporters niet zouden meetellen bij Ajax. Neem bijvoorbeeld de ‘kwestie Groningen uit’. Daar heeft Arie van Eijden juist éérst heel veel overleg met de supporters gevoerd om vervolgens actie richting de KNVB te ondernemen.”

De overige opmerkingen van Van Praag zijn dermate bezijden de waarheid dat Van Praag niet eens de behoefte voelt ze te weerleggen. Michael van Praag: ,,Maar ik voel wel de noodzaak om iets te laten horen. Door dit soort berichten kunnen supporters een volstrekt verkeerd beeld krijgen hoe er bij Ajax over hen wordt gedacht. Laten de supporters Ajax vooral beoordelen op zijn daden. En dan bedoel ik uiteraard niet alleen de 2-1 zege op Feyenoord. De uitdaging om het voetbal voor iedereen in een veilige en vertrouwde sfeer te laten plaatsvinden, die uitdaging heeft Ajax zeer serieus opgepakt. Het is onvermijdelijk dat Ajax daarbij impopulaire maatregelen heeft moeten nemen. Maar wat telt is het uiteindelijke doel: met z’n allen als één man achter Ajax in een fantastische en vooral veilige ambiance.”