Menu

OFI Kreta ontslaat ontdekker Machlas

HERAKLION - De ontdekker van Nikos Machlas is aan de kant gezet door OFI Kreta. Gene Gerards, die de Griekse Ajacied vanaf de jeugd onder zijn hoede had, moest maandag in de krant lezen dat hij was ontslagen bij OFI Kreta. Dat gebeurde nadat de club, waarvoor de Limburger vijftien jaar als trainer en sinds afgelopen zomer als scout werkzaam was, hem tevergeefs zou hebben verzocht op te stappen.

De club gaf als hoofdreden op dat de schaduw van Gerards het team belemmert bij het leveren van goede prestaties. Vorig jaar bereikte de ploeg uit Heraklion dank zij de vierde plaats nog Europees voetbal. Gerards nam na dat succes afscheid en kreeg een contract voor het leven als scout en adviseur. Dat werd de 60-jarige Limburger tenminste gezegd. Op papier staat niets, zei hij dinsdag bij het programma Langs de Lijn.

OFI Kreta staat momenteel laatste in de Griekse competitie. ,,En de ploeg is uit de beker en uitgeschakeld op Europees niveau. Dat het slecht gaat, heeft te maken met het feit dat er een andere trainer is gekomen. Die is vijftien jaar mijn hulptrainer geweest.

Hij zou voorzichtig zaken moeten veranderen, niet ineens alles omgooien. Nu het zo slecht gaat zijn ze een zondebok gaan zoeken en die hebben ze gevonden'', verklaarde Gerards het definitieve afscheid bij de club die hem zo aan het hart gaat.

Gerards heeft geen idee wat er nu verder gaat gebeuren. ,,Van de vijftien jaar die ik bij OFI heb gewerkt, deed ik dat veertien jaar zonder contract. Iedereen vraagt zich hier nu af hoe het verder gaat.'' Zin om zich alleen maar bezig te gaan houden met z'n druiven en olijven heeft de trainer nog niet. ,,Ik ben nog fit en fris genoeg om iets in het voetbal te doen. In het Griekse voetbal, dat lijkt me duidelijk.''

Nikos Machlas begon zijn voetbalcarriere onder Gerards. De Nederlandse trainer liet Machlas als 17-jarige in 1990 debuteren in de hoodmacht van OFI. Na een aarzelend begin, in zijn eerste twee seizoenen scoorde Machlas vijf keer in 31 duels, groeide hij uit tot een ware verdette. In 1994 en 1996 was Machlas clubtopscorer. In het seizoen 1996-1997 was Machlas Europees topscorer, met 34 doelpunten. Bij Ajax heeft hij de hoge verwachtingen nog niet ingelost, mede door een ernstige knieblessure vorig seizoen. (Bron: ANP)

Website Ofi Kreta (in het Grieks)