Menu

Ognjenovic: uitzonderlijk talent met veel tegenslag

Een beetje stroef en hinkend loopt hij de trap van het Holiday Inn hotel af. De trainingen zijn hem zichtbaar zwaar gevallen. De Slavische glimlach bij onze begroeting voorspelt een open gesprek over zijn proefperiode bij Ajax. Na het afketsen van de transfer van Victor Sikora werd hij op woensdag 17 juli uitgenodigd zijn kwaliteiten tegen Haarlem en zaterdagavond tegen Emmen te laten zien.

Voor Ajax is Perica Ognjenovic geen onbekende, want de Joegoslaaf werd het afgelopen jaar al door Ajax gevolgd. Nadat Vitesse en Ajax het niet eens konden worden over de transfersom van Viktor Sikora, kwam Ognjenovic weer in beeld. Op de voetbalschoenen van Tonnie Bruins Slot werkte hij zijn eerste training bij Ajax af. “Toen de transfer van die andere speler (Sikora, red.) niet doorging, moest ik eigenlijk hals over kop naar Amsterdam. De dag ervoor was mijn auto met al mijn spullen erin gestolen. In deze tijd is het in Belgrado niet zo makkelijk om snel even kwalitatief goede voetbalschoenen te kopen. Vandaar dat ik de schoenen van meneer Bruins Slot heb geleend”, vertelt Ognjenovic lachend.

Het voorval doet amateuristisch aan. Maar een amateur is Ognjenovic zeker niet. Hoewel hij pas vijfentwintig is, heeft de Joegoslaaf al een opmerkelijke voetballoopbaan achter de rug. “Ik ben begonnen met voetballen bij Gosa in mijn geboortestad Smederevska-Palanka. Op mijn zestiende kreeg ik een contract aangeboden bij Rode Ster Belgrado, de grootste club uit Joegoslavië. Daar is het snel met me gegaan. Ik had na een jaar al een basisplaats en na een paar jaar spelen in het eerste elftal kon ik kiezen uit verschillende clubs in Europa. Spelen voor Rode Ster is een droom, maar toen Madrid zich meldde, was ik meteen verkocht. Dat magische witte shirt heeft zo’n aantrekkingskracht.”

De onderhandelingen met Real Madrid werden in december 1998 afgerond, maar het avontuur, dat vijfeneenhalf jaar zou duren, liep niet zoals Ognjenovic verwachtte. In zijn eerste jaar liep hij een rugblessure op waardoor hij maar weinig aan spelen toekwam. “De eerste weken verliepen eigenlijk goed. Ik speelde in de voorbereiding veel. Iedereen was tevreden. Zelfs de kritische Spaanse pers was positief over mij. Door de blessure liep ik echter een achterstand op. Onder Hiddink heb ik daardoor weinig gespeeld. Het jaar erop ging het beter. Ik speelde veel, maar door de komst van Toshack en later Figo kwam ik niet meer aan spelen toe. Zo gaat dat in Spanje. Wanneer er een nieuwe voorzitter of trainer komt dan kan het van de ene op de andere dag met je gedaan zijn.”

In zijn laatste seizoen bij Real kreeg Ognjenovic nog geen minuut speeltijd. Voor de jonge rechtsbuiten was dit reden om zijn contract te laten ontbinden. Ognjenovic wilde niets liever dan wekelijks spelen. Hij kreeg een nieuwe kans bij FC Kaiserslautern. Maar ook bij deze Duitse club sloeg het noodlot al vroeg in het seizoen toe. Hij raakte na twee wedstrijden geblesseerd aan zijn voet. “Ik wilde schieten maar iemand blokte mij met de onderkant van zijn schoen. Hierdoor raakte ik weer lange tijd geblesseerd. Ach, ik wil het over die tijd eigenlijk niet heben, maar me richten op Ajax.”

Onder Koeman hoopt hij het komende seizoen een kans te krijgen, zodat hij zijn uitzonderlijk talent weer kan laten zien. Dat hij als rechtsbenige aanvaller momenteel voor de linksbuiten positie wordt getest, vindt hij geen probleem. “Ik speelde bij Rode Ster meestal links voorin. Ook bij Madrid kwam ik in het 4-4-2 systeem veel vanaf links. Ajax speelt welliswaar een ander systeem, maar dat is een kwestie van gewenning. Vergeet niet dat ik al de nodige ervaring heb.”

De afgelopen weken heeft Ognjenovic zijn conditie op peil gehouden bij zijn oude club Gosa in Joegoslavië. Het spelniveau heeft hem een achterstand opgeleverd, maar ondanks dit blijft Ognjenovic zelfverzekerd. “Fysiek ben ik niet waar ik moet zijn. Technisch kan ik het niveau absoluut aan. De trainingen zijn te vergelijken met die van Real Madrid. Hier wordt alleen meer overgespeeld.”

Tegen Emmen hoopt hij de technische staf te kunnen overtuigen. De kans bestaat dat Ronald Koeman hem op de oefentrip naar Engeland en Schotland mee wil nemen. Ognjenovic hoopt echter dat er voor die tijd duidelijkheid is. “Ik zou het een eer vinden voor Ajax te mogen spelen. De club speelt het komende jaar Champions League; heeft een prachtig stadion en van Koeman kan ik veel leren.”

Foto's: Louis van der Vuurst, gemaakt met CANON-apparatuur.