Menu

Olde Riekerink: ''Ajax 2 is net een walvis''

Ajax 2 kan donderdag geschiedenis schrijven als het weet te winnen van Stormvogels/Telstar. Jan Olde Riekerink ziet het bekerduel in de kwartfinale van de Amstel Cup van zijn jonge ploeg met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat de kansen fiftyfifty zijn", aldus de trainer.

De ploeg van Olde Riekerink kan goed omgaan met druk. Daarom heeft de trainer die druk nog wat verhoogd: "Ik heb de lat wat hoger gelegd. Ik heb niet gezegd dat we van een ploeg uit de Gouden-Gidscompetitie moeten winnen, maar dat we geschiedenis kunnen schrijven. Op deze manier wordt Stormvogels/Telstar niet onderschat. En ik vind het niet erg dat anderen ons een favorietenrol toedichten. Met die druk kunnen mijn spelers, zoals gezegd, goed omgaan."

Olde Riekerink heeft zijn tegenstander inmiddels drie keer zien spelen. "In die wedstrijden zag ik veel voetballende kwaliteiten. Stormvogels/Telstar heeft, met onder andere Inia, spelbepalende spelers op het middenveld. En de buitenspelers kunnen met een individuele actie een man passeren. Dat kan gevaarlijk zijn."

"Maar belangrijker nog dan de ploeg zelf, is de manier van spelen in de Gouden-Gidscompetitie. Daar wordt veel een-op-een gespeeld. Stormvogels/Telstar speelt veel wedstrijden in die competitie en speelt daarom zelf ook zo. Wij gebruiken meestal een vrije man op het middenveld, wat heel anders is. Ik heb mijn spelers verteld hoe te handelen in beide situaties, want wij bepalen niet of er een-op-een gespeeld gaat worden", legt Olde Riekerink uit.

Op basis van het samenspel en de individuele klasse van de meeste spelers van Ajax 2, denkt de oefenmeester een goede kans te hebben tegen de club uit Velsen: "Stormvogels/Telstar is een ploeg met veel strijdvaardigheid en heeft meer ervaring dan wij hebben. De gemiddelde leeftijd van mijn spelers is twintig jaar, die van de tegenstander ligt een paar jaar hoger, dat scheelt. Maar wij hoeven de ogen niet te sluiten voor de overwinningen op Haarlem, De Graafschap en FC Twente die wij hebben geboekt."

Ajax 2 heeft zich niet anders voorbereid op de kwartfinale dan voor de wedstrijd tegen FC Twente. Ajax' jongelingen hebben drie oefenduels gespeeld. De twee officiële duels die op het programma stonden, tegen Jong Twente en Jong Utrecht, werden beide uitgesteld. Van de oefenduels werden er twee gewonnen en één verloren. "Maar vergeet niet dat we de laatste officiele wedstrijd hebben gewonnen," zegt Olde Riekerink, "dat was tegen Twente."

De trainer geniet van alle aandacht die hij en zijn ploeg nu krijgen. "Eigenlijk kun je Ajax 2 vergelijken met een walvis. Meestal is die onder en soms komt ie boven. Dan moet ie lucht happen, genieten en dan gaat hij weer naar onderen. Zo is dat ook met ons team. Nu zijn wij boven, straks gaan wij weer onder water".