Menu

Olde Riekerink: competitie heeft de prioriteit

Jong Ajax is op dit moment actief in drie verschillende competities. Ten eerste de "Beloftencompetitie" van reserve-elftallen van de eredivisie-clubs. Daarnaast is Jong Ajax (of Ajax 2, zoals de beloften in bekerverband worden genoemd) volop in de race in het bekertoernooi van de beloften. Ten slotte spelen de talenten, omdat ze vorig seizoen kampioen zijn geworden, in het Amstel-Cuptoernooi. Net als Ajax 1 hebben zij de achtste finales behaald. Een druk programma dus.

Het meedoen in drie verschillende competities leidde in de afgelopen tweëenhalve week tot het spelen van maar liefst zes wedstrijden. Olde Riekerink: "We spelen veel wedstrijden onder zware druk. Na de twee laatste wedstrijden voor de Amstel Cup (tegen respectievelijk Haarlem en De Graafschap) speelden we de opvolgende competitiewedstrijden gelijk. Vooral na de De Graafschap was de euforie zeer groot. Later komt de ontlading."

Ondanks het drukke programma is het voor de trainer niet lastig zijn team voor elke wedstrijd te motiveren. "De spelers hebben veel plezier met elkaar. De meesten spelen al anderhalf jaar samen en zijn vorig jaar kampioen geworden. De jongens zijn erg gemotiveerd, ze hebben allen een duidelijk doel, uitkomen voor Ajax 1. Ik als trainer moet ik zorgen van al die individuen een eenheid te maken. De 'intrinsieke motovatie', zoals dat heet, is erg groot."

Net als Ajax 1 heeft Jong Ajax de achtste finales van de Amstel Cup bereikt. Na Haarlem werd ook ere-divisionist De Graafschap verrassend verslagen. Toch blijft de eigen competitie het belangrijkste. "We zijn kampioen in de beloftencompetitie en we worden cupfighters genoemd. Liefst ben je beide. Maar als ik moet kiezen, word ik liever kampioen. De competitie is een afspiegeling van de beloftenteams. Wedstrijden zoals tegen Haarlem en De Graafschap in de Amstelcup zijn vooral leerzaam."

"De Amstel Cup beleven we met de dag. Het is leuk voor de jongens om zulke belangrijke wedstrijden te spelen. In de competitie kan iedereen van iedereen winnen. Er worden veel punten verloren in de top. Als je drie, vier keer achter elkaar wint, kun je meteen aan aantal punten los komen te staan. Als trainer van Ajax moet je in de competitie eerste worden. De prioriteit ligt dus bij de competitie."