Menu
Olde Riekerink langer bij Ajax-opleiding

Olde Riekerink langer bij Ajax-opleiding

Hoofd Jeugdopleiding Jan Olde Riekerink heeft zijn contract bij Ajax verlengd tot 1 juli 2013. Olde Riekerink (47) is bij Ajax reeds drie jaar verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Daarvoor was de voormalig profvoetballer van Sparta, FC Dordrecht en Telstar zeven jaar jeugdtrainer bij Ajax. Daarnaast was hij ondermeer hoofdtrainer van Jong Ajax en assistent-trainer bij de eerste elftallen van Ajax en FC Porto.

Olde Riekerink is blij met zijn nieuwe contract: ,,Ik heb het hier naar mijn zin en we zijn met heel veel dingen bezig die in onze optiek de jeugdopleiding nóg beter maken. Het is een boeiend proces en ik wil daar graag de komende jaren bij betrokken zijn.”

De clubleiding van Ajax heeft besloten om met ingang van het seizoen 2010-2011 Jong Ajax aan de jeugdopleiding toe te voegen. Jan Olde Riekerink wordt verantwoordelijk, de dagelijkse begeleiding van het team ligt bij de nieuwe assistent-trainers Albert van der Dussen en Bryan Roy. Er komt meer aandacht voor mentale begeleiding van de spelers. Dick Schoenaker blijft elftalleider. Zoals bekend wordt de huidige trainer van Jong Ajax, Pieter Huistra, hoofdtrainer bij FC Groningen. Martin Jol blijft eindverantwoordelijk voor de totale voetbaltak van Ajax.

Jol: ,,Jong Ajax is het laatste station naar het eerste elftal. Het elftal wordt daarnaast ook door ons gebruikt om spelers van het eerste elftal wedstrijdritme op te laten doen en terug te laten komen na blessures. Het is logischer om het als onderdeel van de opleiding te zien. Veel staat bij ons in het teken van het ontwikkelen van spelers en ik wil dat het voor de spelers die naar het eerste elftal doorstromen geen heel grote stap is. De meeste elementen moeten in de opleiding al voldoende ontwikkeld zijn. Op die manier kunnen spelers zich bij de A-selectie op andere zaken kunnen concentreren.”

De meeste trainersposities van de rest van jeugdopleiding voor komend seizoen zijn inmiddels ook ingevuld. De namen van Albert van der Dussen en Orlando Trustfull zijn nieuw in de Ajax-organisatie. Van der Dussen, geboren op 6 juli 1964 in Den Haag, voetbalde bij ADO Den Haag, Voorburg en SVV Scheveningen alvorens hij trainer werd van ondermeer Wassenaar, Scheveningen, Haaglandia en de amateurs van ADO Den Haag. Als hoofdtrainer van VUC werd hij kampioen en promoveerde hij naar de Hoofdklasse. Het andere nieuwe gezicht in de jeugdopleiding is dat van Orlando Trustfull. De voormalig profvoetballer, die op 4 augustus 1970 in Amsterdam werd geboren en ook als jeugdspeler van Ajax actief was, wordt verantwoordelijk voor de C2. Frank de Boer verlengde zijn contract met een jaar, hij blijft trainer van de A1.

'Dit seizoen spelen we bijna elke wedstrijd met minimaal zeven zelfopgeleide spelers.' 'Dit seizoen spelen we bijna elke wedstrijd met minimaal zeven zelfopgeleide spelers.'

Carlo L’Ami, assistent-trainer in de staf van Martin Jol met verantwoordelijkheid voor de doelmannen, krijgt ook de keeperstrainers van de jeugdopleiding onder zijn hoede.

Jol: ,,Het is al vaker gezegd. Onze jeugdopleiding is goed, maar kan nog veel beter. Recent zag ik José Mourinho op tv ook vol lof praten over de jeugdopleiding van Ajax. Dat zegt iets. Maar het cliché stilstand is achteruitgang is ook van toepassing. We vinden dat er meer specialisten moeten worden gekweekt. Dat doe je door bovenop de gewone groepstrainingen nog extra op specifieke zaken te trainen. Voetbal is veelomvattend, bij het moderne voetbal komt veel kijken. Het aantal trainingsuren in de opleiding gaat daarom flink omhoog.”

Jol legt ook nadrukkelijk de link met het eerste elftal: ,,Dit seizoen spelen we bijna elke wedstrijd met minimaal zeven zelfopgeleide spelers. Dat moet ook de komende jaren mogelijk zijn. De statistieken leren dat je daar in algemene zin veel meer aan hebt dan aan een gemiddelde van elders aangetrokken speler. Als Ajax iemand haalt dan moet het om extra kwaliteit gaan die we niet in huis hebben.”

Foto's: Ajax.nl