Menu
Olde Riekerink streeft het hoogste na

Olde Riekerink streeft het hoogste na

Jan Olde Riekerink is sinds 1 juli het nieuwe hoofd jeugdopleiding van Ajax. De voormalig voetballer en trainer is naar Amsterdam teruggekeerd om de opleiding naar een nog hoger niveau te tillen. ,,Het gaat om accenten, de puntjes op de i.”

Olde Riekerink: ,,Het gaat om de details." Olde Riekerink: ,,Het gaat om de details."

,,Steek je handen zo hoog mogelijk in de lucht”, zegt Jan Olde Riekerink op zijn kantoor op de Toekomst. De handen gaan in de lucht. Hij bekijkt het resultaat en zegt dan: ,,Nee, zo hoog mogelijk.” De handen gaan nog hoger in de lucht. Hij lacht. ,,Waarom gaan die handen niet meteen zo hoog mogelijk de lucht in. Waarom pas in twee keer?” Zijn punt is duidelijk: vaak denk je dat je je best doet, maar kan het nog veel beter. ,,Iedereen bij Ajax heeft talent”, zegt hij. ,,Maar talent is niets meer dan aangeboren geluk. De trainers op de jeugdopleiding moeten alles uit dat talent zien te halen.”

Olde Riekerink wil niet zeggen dat in de vijf jaar dat hij weg was er niet het maximale uit de jeugdspelers is gehaald. De Ajax-jeugdopleiding behoort volgens hem nog altijd tot de beste opleidingen in de wereld. Hij spreekt uit ervaring, kent de club door en door. Van 1995 tot 2002 was bij Ajax actief als jeugdtrainer, assistent-trainer van Ajax 1 en trainer van Ajax 2. Waar hij daarna ook werkzaam was - België, Portugal, Oekraïne - nergens was het beter geregeld dan in Amsterdam. ,,Ik heb veel geleerd in het buitenland”, zegt hij. ,,Je verhuist met je hele gezin naar een ander land, je komt in aanraking met nieuwe culturen, je leert talen. Daardoor doe je heel veel levenservaring op. Maar op voetbalgebied heb ik in het buitenland eigenlijk vooral de bevestiging gekregen dat we in Nederland en met name bij Ajax ontzettend goed bezig zijn.”

Olde Riekerink is na vijf jaar afwezigheid terug op de Toekomst. Olde Riekerink is na vijf jaar afwezigheid terug op de Toekomst.

Toch wil hij meer. ,,Het gaat om de details”, zegt hij over zijn plannen op de Toekomst. ,,De puntjes op de i. Heel veel kleine dingen kunnen beter.” Als eerste aandachtspunt noemt Olde Riekerink gedrag. ,,Kleding bijvoorbeeld. Hoe lopen we erbij? Wat stralen we uit? Draagt de één dit en de ander dat of draagt iedereen hetzelfde? Die regels bestaan misschien al wel, maar misschien moeten ze weer wat worden aangetrokken. Dat geldt niet alleen voor spelers, maar ook voor trainers. Die moeten het goede voorbeeld geven.” Andere aandachtspunten zijn organisatie en techniek. ,,Wat betreft het technische aspect hoop ik dat we over drie jaar een intern leerplan kunnen presenteren. Een houvast voor spelers en trainers waarin heel gedetailleerd wordt uitgelegd wat de Ajax-methode inhoudt.”

Om te schaven aan de jeugdopleiding heeft Olde Riekerink sinds zijn komst, in samenwerking met technisch adviseur Piet Keizer, al enige veranderingen doorgevoerd op de Toekomst. Hij wil dat er meer vakinhoudelijk met elkaar overlegd wordt. Twee keer per week belegt hij daarom een uitgebreide vergadering met zijn staf. ,,Een nabespreking en een voorbespreking. Wat ging er mis, wat kan beter, wat kunnen we verwachten? Het gaat er tijdens die gesprekken heel specifiek aan toe. De aftrap, de warming-up; alles komt aan bod.”

Daarnaast heeft hij de jeugdelftallen in drie groepen ingedeeld. Dat waren altijd twee groepen. Patrick Ladru is verantwoordelijk voor de onderbouw (F1 - D3), Maarten Stekelenburg voor de middenbouw (D2 - C1) en Olde Riekerink zelf voor de bovenbouw (B2 - A1). ,,Ajax is groter geworden”, licht hij toe. ,,Er zijn nu veertien elftallen: die kan ik moeilijk iedere zaterdag allemaal in actie zien. Om het overzicht te houden, moet je delegeren en taken uit handen geven.”

Bang dat hij het trainersvak te veel zal gaan missen, is hij niet. ,,Nee, helemaal niet”, zegt hij. ,,Ik zie het als een grote uitdaging om de opleiding naar een hoger niveau te tillen. Momenteel is het nog erg druk en hectisch allemaal. Maar als het straks allemaal loopt zoals ik voor ogen heb, heb ik zelf ook weer meer tijd om langs de lijn te staan.”