Menu

Ole maakt rentree bij groepstraining

Zonder ophef en bijna zonder dat iemand het wist stond hij donderdag 13 december tussen de spelers van Jong Ajax op het trainingsveld. Ole Tobiasen maakte, na een afwezigheid van twee jaar, zijn rentree bij een groepstraining. De Deen revalideerde de laatste jaren van een zware knieblessure.

,,Ik had vanmorgen wel vlinders in mijn buik", beschreef de 26-jarige Tobiasen zijn gevoel van die donderdagochtend. ,,Dan sta je weer op het veld en dat is zo'n lekker gevoel. Het is ook zo anders dan alleen trainen. Nu willen tien anderen die bal ook. Toch was ik verrast hoe makkelijk het ging. Je verleert het niet. Alleen de timing is heel moeilijk. Ik vond het lekker dat bijna niemand wist dat ik zou trainen, geen pers, bijna geen supporters. Dat was leuk, ik kon lekker op mijn gemak voetballen."

Voor hemzelf kwam de terugkeer toch nog als een verrassing, al had hij vorig jaar oktober gedacht dat hij aan het begin van 2001 de groepstraining zou hervatten. ,,Maar ik had nog altijd veel last van blessures. Spierblessures vooral. In september ben ik bij Fysioconcept helemaal opnieuw begonnen met revalideren. Net of ik zo uit de operatie kwam. Dus werd eerst de spanning uit het linkerbeen gemasseerd, voordat we met de looptrainingen begonnen. Later in de behandeling ben ik ook met de bal gaan trainen. Mijn trainer daar was net een soort Leo van Veen of Bobby Haarms."

En de behandelwijze van die praktijk wierp zijn vruchten af. ,,In 2,5 maand tijd was ik fit. Dat ik buiten Ajax ben gaan revalideren is in overleg met de club gegaan. Het probleem hier was dat ik deel uitmaakte van een groep van 24 waar meerdere geblesseerden waren. Bij fysioconcept hadden ze alle tijd voor mij. Ik kwam om 9.00 uur binnen en ging om 15.00 uur weg. De trainingen werden elke dag zwaarder en op een gegeven moment was ik anderhalf uur keihard aan het trainen. Doodmoe was ik, zowel mentaal als fysiek."

Daarom is Ole blij dat het bijna kerstvakantie is. ,,Ik heb heel hard gewerkt de laatste tijd en ben echt aan vakantie toe. Dat ik toch voor de vakantie al met de groep mee kan trainen doet me goed. Dan heb ik, voor die rustperiode, dat gevoel weer gehad. Een route heb ik verder nog niet uitgestippeld. Ik moet eerst honderd procent fit worden en de angst die er nog zit, moet helemaal verdwenen zijn. Ik ben nu tijdens de training nog met twee dingen tegelijk bezig. Met denken en voetballen. Dat moet niet."

Het jaar 2002 moet voor de sympathieke Deense verdediger zijn jaar worden. ,,Mijn contract bij Ajax loopt in de zomer af. Dus ik heb zes maanden de tijd om weer op niveau te komen. Het wordt een spannend voorjaar. Die tijdsdruk lijkt voor een buitenstaander een nadeel, maar voor mij niet. Het is ook in mijn voordeel dat ik na de zomer vrij ben en dat een club zegt 'We proberen het met die Tobiasen'. Maar Ajax is mijn club, hier ligt mijn hart. Dit is mijn vijfde jaar hier en hoewel ik drie jaar niet heb gevoetbald voel ik me nog Ajacied."

De trainer die het heuglijke feit meemaakte Ole in zijn groep te mogen begroeten was Jan Olde Riekerink. ,,Ik heb Ole gefeliciteerd toen hij het veld op kwam. Ik ben zelf ooit twee jaar geblesseerd geweest en weet wat het is. Dat hij hier weer staat is voor hem zo'n belangrijke overwinning. Dat was een felicitatie waard."