Menu

Ole Tobiasen terug in Arena

Behalve dat Ajax-AZ de enige provinciale derby is, heeft het duel meer interessante details. Zo zal Ole Tobiasen terugkeren in de Arena en zal ook Tim de Cler aan zijn vertrouwde linkerkant opstomen in het stadion, alleen spelen beide voormalige Ajacieden in het andere rood. ,,Terugkeren in het stadion waar je niet zo vaak hebt gespeeld als gehoopt is toch een apart verhaal. Ik kijk er naar uit", aldus de Deen in Alkmaarse dienst.

Tobiasen stond in april van dit jaar voor het laatst in de Arena. Toen, bij de laatste thuiswedstrijd, was hij gekleed in burger en net verblijd met een boeket bloemen en een Ajax-cadeau.

Dat is zaterdagavond wel even anders. Dan moet hij tégen Ajax voetballen. ,,Ik kijk daar met gemengde gevoelens naar uit", aldus de sympathieke oud-Ajacied. ,,Het is toch een apart verhaal. Ik heb drie jaar niet in het eerste van Ajax gevoetbald. Sommigen kunnen zich misschien niet eens meer herinneren dat ik bij Ajax heb gespeeld. En dan sta ik zaterdag weer in de Arena, waar ik door blessures niet heb kunnen spelen zoals ik had gewild. Ik kijk er meer naar uit omdat ik weer een wedstrijd mag voetballen."

Langdurige knieblessures hielden de Deense verdediger bijna zijn gehele Ajax-periode aan de kant. Aan het einde van vorig seizoen toen zijn contract afliep, meldde AZ zich en die kans greep Tobiasen met beide handen aan. ,,AZ heeft mij altijd aangesproken vanwege het voetbal. En ik moet zeggen dat er heel goede voetballers spelen, alleen moeten de schorsingen en blessures achterwege blijven. Tactisch is het minder dan bij Ajax. Ik kende Kenneth Perez nog, met wie ik in Kopenhagen een half jaar heb samen gespeeld."

Tobiasen moest zelf aangeven wat hij wel en niet aankon in de eerste maanden van zijn Alkmaarse verblijf. ,,In de voorbereiding wilde ik het langzaam opbouwen. Maar het was toch heel zwaar. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik had geen datum geprikt waarop ik weer fit moest zijn. Ik moest dat voelen. Het was wennen. Na de voorbereiding zat ik er ook wel doorheen."

,,Ik hoopte op wat invalbeurten. Ik had vraagtekens bij de competitiestart. Hoe ver ben ik? Een training is toch anders dan een wedstrijd. En juist voor de wedstrijden mis ik de conditie. Logisch, want ik had drie jaar niets gedaan en dan weer 90 minuten spelen."

,,Het niveau van de competitie viel me mee. Ik had veel verwacht, maar merkte dat je voetballen gelukkig niet verleert. Tot nu toe speelde ik de ene wedstrijd goed, de andere minder. Het wisselde heel erg. Tegen PSV speelde ik persoonlijk erg lekker, de balcontacten waren goed maar we verloren wel met 4-0. Tegen De Graafschap uit ging het niet zo goed en die wedstrijd wonnen we weer. Natuurlijk wil ik elke wedstrijd winnen, maar dat ik een wedstrijd speel, is voor mij al een overwinning op zich."

,,Ik had niet verwacht dat ik nu, half oktober, al zoveel wedstrijden gespeeld zou hebben. Ik lig dus voor op schema, kan je zeggen. Ik ben heel trots en blij dat het zo goed gaat. Ook voor de mensen die mij altijd honderd procent hebben gesteund. Ik heb nu het gevoel dat ik dé rechtsback van AZ ben. Vanaf nu kan het alleen maar beter worden. Dat gevoel heb ik. Alles gaat makkelijker."

Of Ajax op tijd komt. ,,Ik heb nog steeds weinig wedstrijdritme. Maar ik kan vrijuit voetballen. Ik hoef niet te bewijzen wat ik kan. Het mooiste bewijs is dat ik weer speel. Ik heb geen flauw idee hoe het gaat aflopen tegen Ajax, maar Ajax heeft het altijd moeilijk tegen AZ. We gaan het niet dichttimmeren, want dan verlies je misschien met 1-0 in de laatste minuut. Dan liever met 2-0 verliezen en dat we er een mooie wedstrijd van maken."

,,Het maakt mij niet uit of Ajax 4-4-2 of 4-3-3 speelt. Ik verwacht niet dat ze 4-4-2 spelen, maar als dat wel zo is, dan speel ik tegen Maxwell of Witschge. Witschge, dat zou wel mooi zijn... Dat Ajax dinsdag een Champions-Leaguewedstrijd heeft is voor ons geen voordeel. Eerder een nadeel, want iedereen wil bewijzen dat hij dinsdag in de basis hoort. Nee ik had liever tegen Ajax gespeeld na een Champions-Leaguewedstrijd."

Tobiasen heeft geen idee hoe de supporters op zijn terugkeer zullen reageren. ,,Ik ben heel blij geweest met de supporters van Ajax. Zij hebben mij altijd gesteund, bleven altijd positief. Ook bij de trainingen en ik kreeg veel briefjes van fans. Ik verwacht niet dat ik word toegezongen of uitgefloten. Ja misschien als ik in de laatste minuut het winnende doelpunt maak. Maar dat is achteraf, haha."