Menu
Oleguer is thuis in Amsterdam

Oleguer is thuis in Amsterdam

De tijd gaat snel in de ogen van Oleguer Presas Renom. De centrale verdediger woont alweer een kleine zes maanden in Amsterdam, de stad die hij nu al tot de zijne rekent. ,,Ik geniet van de stad en van Ajax.”


Weinig wist Oleguer van de stad Amsterdam toen hij zich in de zomerstop verbond aan Ajax. Een half jaar later voelt de robuuste verdediger zich thuis in zijn nieuwe woonplaats aan de Amstel. ,,Het is heerlijk om een nieuwe stad te verkennen en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Amsterdam is een geweldige stad. De grachten, de musea en de mensen; ik geniet er echt van.” Dat plezier zet zich om in zijn ontwikkeling van de Nederlandse taal. ,,Erg moeilijk hoor", lepelt hij zijn kennis op om in het Engels te vervolgen: ,,Ik bestelde laatst een witbrood bij de bakker, maar kreeg een bruin. Lastig om dan in het Nederlands te vertellen dat ik dat niet besteld had."
Oleguer: ,,Ik geniet van Amsterdam en de mensen die er wonen." Oleguer: ,,Ik geniet van Amsterdam en de mensen die er wonen."

Op het veld gaat het Oleguer voor de wind. Steevast staat hij in de basiself van trainer Marco van Basten en bovendien worden de wedstrijden veelal in winst omgezet. ,,Ik erken dat het voetballend nog wel voor verbetering vatbaar is. Het belangrijkst is echter dat we winnen. We zijn verder gekomen in de UEFA Cup en strijden nog volop mee om het kampioenschap. Eigenlijk gaat het allemaal erg lekker.” De Spanjaard, of liever Catalaan, is zelfkritisch als het over zijn eigen spel gaat. ,,Er is altijd ruimte voor verbetering”, erkent Oleguer. ,,Kijk, bij Barcelona speelde ik al jaren samen met veel spelers. Dat zorgt voor bepaalde automatismen waar we bij Ajax nog naar zoeken. Dat is geen kwestie van communicatie, maar van gewenning aan elkaar.”
Van De Graafschap, Ajax’ tegenstander komende zondag in de Eredivisie, weet Oleguer nog weinig. ,,Of ik thuis veel voetbal kijk? Nee, eigenlijk helemaal niets. Als ik de voordeur opendoe, dan schakel ik een knop om en is voetbal even van minder belang." Wel zal Oleguer nog wat 'huiswerk' over de Superboeren doen. ,,We kijken altijd op zaterdag naar de videobeelden. Dan weet ik tegen wie ik speel en hoe hij speelt.” Desondanks realiseert de Spanjaard dat zijn ploeg in Doetinchem vol aan de bak moet. ,,Ze staan niet al te hoog op de ranglijst, zeventiende. Op papier moeten we dit dus kunnen winnen, maar dat is slechts op papier. Momenteel winnen we geen enkele wedstrijd gemakkelijk en dus zal iedereen geconcentreerd moeten spelen om tot een goed resultaat te komen.”