Menu
Oliseh is 'still alive'

Oliseh is 'still alive'

Sunday Oliseh (36) is deze week bij Ajax om zijn trainerscursus af te ronden. De Nigeriaan die eind jaren negentig in Amsterdam actief was, koestert nog altijd een warm gevoel voor de club. Zijn laatste stap op weg naar het trainerschap wilde hij dan ook absoluut in het bijzijn van ‘leermeesters’ Frank de Boer en Danny Blind zetten.

Wie Sunday Oliseh vraagt hoe het met hem gaat, krijgt steevast hetzelfde antwoord. ‘I’m still alive’, klinkt het deze ochtend meerdere keren op de Toekomst. Hij geeft het antwoord met een vrolijke glimlach. De Nigeriaan heeft een opgeruimd humeur. En zijn toehoorders trouwens ook. Zo probeert Sjaak Swart de ex-Ajacied met gevoel voor humor uit te leggen dat er zondag gelijktijdig met Ajax - Excelsior nog een belangrijk duel op het programma staat: ‘Sunday Feyenoord - PSV. Sunday is important, Sunday’.

Vanaf de rand van het trainingsveld ziet Oliseh zijn oude teamgenoten aan het werk. Over Frank de Boer (‘Nog altijd dezelfde. Niets veranderd’) en Danny Blind (‘Il capitano’) is hij vol lof. ,,Ik wilde per se dit laatste deel van mijn trainerscursus bij Ajax volgen. Uiteraard omdat ik de club goed ken, maar zeker ook omdat ik tussen 1997 en 1999 met Danny Blind en Frank de Boer heb gespeeld. Het waren de beste jaren uit mijn carrière. Zeker ook omdat ik in die jaren twee keer de beker en een keer het kampioenschap heb gewonnen. De band met Blind is daarom altijd bijzonder gebleven. Aan de ene kant omdat ik samen met hem het centrale verdedigingsduo vormde, maar ook omdat hij mijn aanvoerder was.”

Danny Blind, Sunday Oliseh en Sjaak Swart hadden veel plezier. Danny Blind, Sunday Oliseh en Sjaak Swart hadden veel plezier.

Oliseh heeft tijdens zijn drie jaar durende opleiding bij de Engelse voetbalbond al junioren- en seniorenteams getraind. ,,De volgende stap moet een club uit de ‘first division’ zijn”, zo heeft de 63-voudig Nigeriaans international voor ogen. Hij koestert de week die voor hem ligt. ,,Ik ga deze week alles zo intensief mogelijk volgen. Uiteraard ga ik alle trainingen van Ajax 1 bekijken, maar ik wil zeker ook bij de jeugdelftallen gaan kijken. Dit zijn de laatste momenten dat ik kan observeren, dus die tijd wil ik goed benutten. Straks moet ik het immers allemaal zelf gaan doen.”

Tegen het einde van de training komt hij een leeftijdsgenoot tegen. ‘Hé meneer Ooijer’, zegt Oliseh met een grote grijns. ,,In het verleden heb ik wel wat keren tegen hem gespeeld. Zowel tegen PSV als tegen Roda JC herinner ik me. Het bijzondere is dat je elkaar als voetballer eigenlijk nooit spreekt. Je bent dan altijd elkaars tegenstander in het veld. Nu vind ik het juist leuk om André even te spreken. Mooi om te zien dat hij nog steeds voetbalt.”

Later deze week een uitgebreide reportage over het bezoek van Oliseh op Ajax TV

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Sunday Oliseh bekijkt de training met André Ooijer. Sunday Oliseh bekijkt de training met André Ooijer.