Menu
'Omslagpunt Twente niet tegen ons'

'Omslagpunt Twente niet tegen ons'

Ondanks de mindere seizoensstart blijft FC Twente een ploeg om rekening mee te houden. Dat stelde Frank de Boer daags voor het uitduel in de Grolsch Veste op zijn wekelijkse perspraatje. ,,Als je sec naar het materiaal kijkt, heeft Twente gewoon een heel goede selectie. Ze zullen vanzelf punten gaan pakken, maar wij moeten zorgen dat het omslagpunt niet tegen ons komt.”

Voor Ajax en De Boer was de interlandperiode een hinderlijke onderbreking. ,,We hadden een goed momentum. Het liefst ga je in één vloeiende beweging door. Dat ritme moeten we weer zien op te pakken. Aan de andere kant kunnen de jongens in twee weken tijd ook weer niet veel vergeten zijn.”

De Boer kreeg wel een aantal teleurgestelde Oranje-klanten terug. Het Nederlands elftal stelde teleur met twee nederlagen, waardoor het EK ver uit zicht raakte. De internationals van Oranje keerden met gemengde gevoelens terug in Amsterdam, zo vertelde De Boer.

,,Iemand als Jasper Cillessen, een vaste kracht, komt natuurlijk anders binnen dan Jairo Riedewald. Jairo mag trots zijn op zijn debuut, en kan terugkijken op een redelijke wedstrijd. Keeperstrainer Carlo L'Ami heeft geprobeerd het hoofd van Jasper schoon te maken. Jasper kennende zal-ie daar wel goed mee omgaan.” Cillessen ging tegen Turkije in de fout bij de 2-0 van de Turken.

Lekker
De Boer: ,,Over Kenny Tete kun je weinig zeggen. Die heeft goed kunnen trainen en veel kunnen ervaren”, aldus de coach over de rechtsachter die bij zijn eerste oproep voor Oranje niet in actie kwam. ,,En Davy Klaassen was blij dat hij basisspeler was. Het is voor die jongens lekker om weer terug bij Ajax te zijn. Het draait hier toch iets beter dan bij het Nederlands elftal.”

Net als de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber was De Boer ontdaan over de resultaten. ,,Ik ben geschrokken en teleurgesteld. Het Nederlands elftal hoort thuis op het EK. Het zou doodzonde zijn als deze lichting geen groot toernooi gaat spelen. Dat is slecht voor het Nederlandse voetbal en slecht voor de ontwikkeling van de spelers.”

Tegen FC Twente moet Ajax het stellen zonder Mitchell Dijks, die uit voorzorg aan de kant blijft. De Boer moet daardoor schuiven in zijn basisopstelling. ,,Ik kijk naar het beste team. Het kan zijn dat Jairo linksback gaat spelen, maar het kan ook Viergever worden. Beiden kunnen zowel centraal achterin als linksback goed uit de voeten.”

Zelf kiezen
Van Viergever is bekend dat hij het liefst als centrale verdediger speelt. ,,Maar datzelfde geldt voor Jairo”, aldus De Boer. ,,Als Jairo het voor het zeggen zou hebben, zou die zichzelf waarschijnlijk als linker centrale verdediger opstellen. Hetzelfde geldt voor Nick, maar ook voor Daley Sinkgraven. Als Daley kon kiezen tussen linksbuiten en het middenveld, zou die voor het middenveld kiezen. Omdat hij zich daar lekkerder voelt. Maar als je een goede speler bent, vul je het op je eigen manier in.”

Ajax incasseerde in vier duels nog geen enkel tegendoelpunt en heeft de maximale score van twaalf punten. In Enschede hoopt De Boer een goed vervolg aan de reeks te geven. ,,We moeten altijd naar onszelf kijken. In goeden doen hebben wij een heel goede selectie en hoeven we voor niemand bang te zijn. We moeten zorgen dat de basis altijd goed is. Dat we naast onze creativiteit ook kunnen terugvallen op afspraken.” Bij Twente zit overigens René Hake voor het eerst op de bank, als vervanger van de ontslagen Alfred Schreuder.

De Boer brak tot slot een lans voor Yaya Sanogo, de huurling van Arsenal. ,,Hij zit steeds beter in zijn vel. Dat hij beter moet, weet hij ook. Maar over zijn bereidwilligheid heb ik niets te klagen. Yaya kan iets extra's brengen. Hij heeft lengte en kan een goed aanspeelpunt zijn.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst