Menu
Ondanks laatste plaats is De Boer tevreden

Ondanks laatste plaats is De Boer tevreden

Ajax heeft het trainingskamp in Turkije met een 1-1-gelijkspel tegen Trabzonspor afgesloten. De Turken wonnen de troostfinale uiteindelijk na strafschoppen (4-3) waardoor Ajax als vierde op de Antalya Cup is geëindigd. Ricardo Kishna maakte na rust zijn officieuze debuut.

Frank de Boer kan ondanks de laatste plaats op de Antalya Cup tevreden terugkijken op de trainingsweek in Turkije. Op Riechedly Bazoer (knieklachten) en derde doelman Mickey van der Hart na heeft iedereen speelminuten kunnen maken in aanloop naar de topper tegen PSV. Het merendeel van de spelers heeft verdeeld over twee wedstrijden twee keer 45 minuten gespeeld. ,,Ik baal van van de twee comedy capers fouten van gisteren en vandaag. Daardoor hebben we onnodig twee goals weggegeven. Dit soort fouten moet je uit je systeem proberen te schrappen.”

Daags na de 2-1 nederlaag tegen het Galatasaray van Wesley Sneijder trof Ajax opnieuw een Turkse tegenstander in hetzelfde Akdeniz Stadion in Antalya. Trabzonspor verloor donderdag de openingswedstrijd van Celtic waardoor Ajax en de nummer 7 van de Turkse competitie in de troostfinale om de derde plaats op de Antalya Cup streden. In tegenstelling tot de sfeervolle ambiance tegen Galatasaray zat er een kleine 24 uur later tegen Trabzonspor vrijwel niemand op de tribune. Het leverde een spookachtig decor op.

Ricardo Kishna maakte zijn officieuze debuut. Ricardo Kishna maakte zijn officieuze debuut.

Ten opzichte van het duel met Galatasaray had Frank de Boer de beginopstelling op twee plaatsen gewijzigd. Lasse Schöne nam de plek van Bojan in, terwijl de herstelde Nicolai Boilesen links achterin stond in plaats van Jairo Riedewald. Bij Trabzonspor was Bosingwa de bekendste naam op het opstellingenformulier.

Net als een dag eerder werd de openingsgoal door een verdedigingsfout van Ajax ingeleid. Emre Güral profiteerde van een slordigheid van Joël Veltman, waardoor Ajax al vroeg tegen een achterstand aankeek. Kort na die domper kreeg Siem de Jong een grote kans op de gelijkmaker. De aanvoerder van Ajax zag zijn vrije trap echter via de keeper en de paal naast het doel verdwijnen. Vervolgens kreeg Viktor Fischer nog twee kansen, maar ook hij kon niet voorkomen dat Ajax halverwege tegen een achterstand aankeek.

Ricardo Kishna maakte na rust zijn officieuze debuut in Ajax 1. De vorige week 19 jaar geworden aanvaller vormde samen met Bojan en Danny Hoesen de voorhoede. Daarmee kwam er voor hem een mooi einde aan zijn eerste trainingskamp met Ajax. Net als Danny Hoesen kreeg hij na rust een goede kans op de gelijkmaker. Kenneth Vermeer behoedde Ajax op zijn beurt voor een tegentreffer met een knappe redding na een uur spelen. Daarmee hield hij zijn team in de race voor de derde plaats.

In de slotfase knalde Lucas Andersen de bal tegen de paal. Het bleek de voorbode van de gelijkmaker te zijn die enkele minuten later via het hoofd van Mike van der Hoorn tot stand kwam. Net als een dag eerder tegen Galatasaray nam hij de 1-1 voor zijn rekening. Op aangeven van Bojan kopte hij de bal resoluut in het doel.

Tijdens de strafschoppenserie trok Ajax uiteindelijk aan het kortste eind. Stefano Denswil miste de eerste penalty, waarna Ajax telkens één doelpunt achter de feiten aanliep. Debutant Kishna schoot Ajax’ vierde strafschop over. Daardoor eindigde Ajax als laatste op het toernooi in Antalya.
De Boer: ,,Natuurlijk baal ik van deze laatste plaats, maar het is het enige smetje op dit verder fantastische trainingskamp. We hebben onder perfecte omstandigheden op hoog niveau getraind. Kishna heeft een aardig debuut gemaakt. Hij heeft deze week laten zien dat hij heel dicht tegen het eerste elftal aanzit. Een debuut is leuk, maar je moet het dag in dag uit laten zien. Ook bij Jong Ajax. Als hij daar ook een goed signaal afgeeft, heeft hij de kwaliteiten om dit jaar ook zijn officiële debuut te maken.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De ambiance in Antalya was een stuk minder dan vrijdag. Er was weinig publiek. De ambiance in Antalya was een stuk minder dan vrijdag. Er was weinig publiek.
Siem de Jong heeft na het trainingskamp weer wat wedstrijdritme opgebouwd. Siem de Jong heeft na het trainingskamp weer wat wedstrijdritme opgebouwd.
Vooral Viktor Fischer kreeg in de eerste helft veel mogelijkheden, maar scoorde niet. Vooral Viktor Fischer kreeg in de eerste helft veel mogelijkheden, maar scoorde niet.
Lasse Schöne stond in tegenstelling tot het duel met Galatasaray in de basis. Lasse Schöne stond in tegenstelling tot het duel met Galatasaray in de basis.
Het zal een mooie concurrentiestrijd worden tussen Serero ... Het zal een mooie concurrentiestrijd worden tussen Serero ...
...en diens vervanger in de tweede helft Duarte. ...en diens vervanger in de tweede helft Duarte.
Bojan gaf voor, Van der Hoorn kopte raak, 1-1. Bojan gaf voor, Van der Hoorn kopte raak, 1-1.
Dat betekende strafschoppen. Dat betekende strafschoppen.
Vermeer zat er in de strafschoppenserie vaak dicht bij, maar keerde geen enkele inzet. Vermeer zat er in de strafschoppenserie vaak dicht bij, maar keerde geen enkele inzet.
Ricardo Kishna miste de laatste en beslissende strafschop. Ricardo Kishna miste de laatste en beslissende strafschop.