Menu
Ondanks moeizaam duel goed weekeinde voor Ajax

Ondanks moeizaam duel goed weekeinde voor Ajax

Hoewel Ajax dit weekeinde uitstekende zaken deed om zich aan het einde van het seizoen te kunnen plaatsen voor de voorronde van de UEFA Champions League, was het niveau dat de Amsterdammers lieten zien tegen De Graafschap minder dan de afgelopen weken. Doordat AZ verloor en Ajax won, is het verschil nu vier punten in het voordeel van Ajax.

Na de winst op De Graafschap resten Ajax nog vier finales. Het is te hopen dat Danny Blind die duels met een gemotiveerdere ploeg te maken krijgt dan deze zondagmiddag. ,,Hoewel de wedstrijden tegen AZ, PSV en Feyenoord iets makkelijker te benaderen zijn dan deze, was het de intentie om vandaag fris en agressief te spelen", verwoordde Blind na het duel de goede bedoelingen waarmee zijn ploeg de wedstrijd inging. ,,We zouden De Graafschap afjagen. Dat lukte af en toe, maar er werd te weinig uitgehaald. De verwachtingen waren hoog voor dit duel, maar die hebben we niet kunnen waarmaken."

De Doetinchemmers gooiden alles op de verdediging en trokken een blauwe muur op rond het strafschopgebied. Hans Vonk heeft nauwelijks een speler van De Graafschap van dichtbij gezien. Ajax domineerde, maar verscheen veel te weinig in scoringspositie. Na een krap half uur scoorde Nigel de Jong weliswaar, maar scheidsrechter Sterk keurde de bal af wegens een vermeende overtreding.

De 'Superboeren' wisten niet van wijken. Zelfs niet toen de ploeg, op de zeventiende plaats in de Holland Casino Eredivisie, nog maar met tien man stond. Dat gebeurde al snel. In de 34ste minuut moest Dejan Kalezic vertrekken nadat hij Wesley Sneijder had gevloerd. ,,Dan weet je dat het nog moeilijker wordt", aldus De Graafschap-trainer Gert Kruys. ,,We hadden afgesproken dat we ons niet als kanonnenvlees zouden laten opdienen."

Dat lukte. Na een 0-0 ruststand offerde Danny Blind Urby Emanuelson op. De linksback had ook amper een tegenstander gezien waarna de trainer besloot in de tweede helft hem buiten het team te laten ten faveure van een extra aanvaller, Daniël de Ridder. Zo werd het nog drukker voor het doel van de gasten en zou een goal een kwestie zijn van tijd.

De ArenA veerde tot twee keer toe op na een Griekse goal. Maar de eerste keer stond Charisteas in buitenspelpositie toen hij het laatste tikje gaf en de tweede keer werd invaller Anastasiou - die Babel afloste - afgefloten. In dezelfde minuut kopte Anastasiou echter wel raak en daar kon geen grensrechter iets onrechtmatigs in vinden, 1-0. De spits zwaaide na de treffer met het shirt van de afgelopen week geblesseerd geraakte Maxwell. Zo liet de ploeg merken aan hem te denken.

,,We zijn blij met de punten", aldus Blind na aflooop. ,,Dat is in deze fase heel belangrijk in verband met de tweede plaats en voorronde Champions League. Maar ik ben niet tevreden met de uitvoering. Na de euforie van de laatste weken, is er nog veel werk te doen. Dat is niet vreemd. We hebben tijd nodig om te groeien."


Naar het fotoverslag Ajax - De Graafschap >>