Menu
Ondanks monsterzege geen nacompetitie

Ondanks monsterzege geen nacompetitie

Ajax Zaterdag 1 heeft gisteren op het eigen Sportpark De Toekomst gedaan wat het moest doen, winnen tegen Volendam. De 8-0 zege was echter uiteindelijk niet voldoende om nacompetitie te spelen.

Ondanks monsterzege geen nacompetitie

Ajax Zaterdag 1 heeft gisteren op het eigen Sportpark De Toekomst gedaan wat het moest doen, winnen tegen Volendam. De 8-0 zege was echter uiteindelijk niet voldoende om nacompetitie te spelen.

Ajax startte tegen het gehavende RKAV Volendam uiterst gemotiveerd en gedreven. Volendam werd al in de negende minuut gewaarschuwd voor wat de Amsterdammers voor de rest nog in petto hadden, want het was Kenneth Misa Danso die voor eigen succes koos in plaats van de bal voor te geven anders was de 1-0 al gevallen. Toch was het amper twee minuten later wel raak toen opnieuw over links Ajax uitbrak en ditmaal door Dennis Kaars die attent reageerde op slordig balverlies van de wijdbroeken. De spits hield oog voor de vrije verre hoek en plaatste daar dan ook met veel gevoel de bal naar toe voor de snelle 1-0 voorsprong.
Ajax was helemaal los en met windkracht 12 raasden de Ajacieden over het veld. Het arme Volendam moest lijdzaam toezien dat de druk als maar groter en groter werd en zo moest doelman Tol gaan vrezen voor een lange zware middag. In de 13e minuut kon hij nog redden op een schot van Kenneth Misa Danso, maar in de 15e minuut moest de goalie voor de tweede keer capituleren nadat Sergio Cameron feilloos een toegekende penalty had benut na een handsgeval binnen de 16 meter lijnen.

In de 21e minuut was het een harde uithaal van Mitchell van den Beld die de 3-0 op het scorebord bracht. De defensie van Volendam smeekte Ajax om het wat rustiger aan te doen, maar de ontketende formatie van Bart Logchies denderde verder en in de 23e minuut viel de mooiste goal van de wedstrijd toen misschien Sergio Cameron de bal met veel gevoel en élégance de bal plaatste in de rechterbovenhoek voor een schoonheid van een doelpunt ( 4-0).

Ajax, dat nog weinig weerstand ondervond van zijn tegenstander, combineerde naar alle hartenlust over het veld en het werd nauwelijks een strobreed in de weg gelegd. Dit alles natuurlijk was de verdienste van het team zelf dat gretig en gedreven bleef en er een hoog tempo op na hield. In de 32e minuut was het andermaal raak en ditmaal was het Michiel Foppen die zich op het lijstje van doelpuntenmakers mocht melden uit een vrije trap. Nadat Sergio Cameron de bal breed had gelegd, haalde de betrouwbare verdediger kiezelhard uit vanaf 20 meter voor de 5-0 tussenstand.

Ondertussen waren alle tussenstanden gunstig voor Ajax en dus stond het met één been in de nacompetitie na 45 minuten voetbal. Na rust begon het wat stroef, zeker toen al vrij snel routinier Patrick van Dijk zwaar geblesseerd het veld af moest. Ajax had moeite om weer in het ritme te komen en de draad weer op te pakken en dus werd het veld spel van de Amsterdammers ook wat slordiger. Zeker voor de goal hadden Kenneth Misa Danso en Dennis Kaars het vizier nog even niet op scherp en zo bleef een afgang vooralsnog bespaard voor Volendam. Maar zo‘n 20 minuten voor tijd leek de ploeg weer honger te krijgen en kwam de intercity die Ajax heette weer op gang. Volendam werd weer nadrukkelijker met de rug tegen de muur gezet en de concentratie leek bij de gasten ook weer wat af te nemen want als een mes door de warme boter sneed Ajax vervolgens weer door de defensie heen. Dat werd onderstreept in de 71e minuut toen Dennis Kaars diep werd gestuurd en alleen op doelman Tol mocht afrennen, die vervolgens keurig werd omspeeld voor de 6-0 tussenstand.

Tussen de 75 en de 77e minuut liet Ajax opnieuw levensgrote kansen liggen om een monsterscore op het scorebord te brengen. Het waren Kaars en Danso die de mogelijkheden onbenut lieten. In de 78e minuut was het zowaar Volendam dat nog even dreigend voor de afscheid nemende doelman Orlowski mocht verschijnen, maar de betrouwbare sluitpost reageerde attent op het schot van invaller Veerman. Het slotakkoord was toch weer voor Ajax dat het talrijke publiek een heerlijke wedstrijd voorschotelde. Het was andermaal een diepe bal ditmaal op Misa-Danso, die ervoor zorgde dat de rappe buitenspeler alleen op doelman Tol mocht afgaan en daar wist Kenneth wel raad mee en zo kon ook hij een prima wedstrijdinstelling bekronen met een verdiende goal. In de 88e minuut mocht Ajax voor de tweede maal een strafschop nemen nadat invaller Antonio Cvetkovic tegen het kunstgras was geduwd en zo mocht Dennis Kaars zijn derde en Ajax achtste goal op het score bord brengen. Na het eindsignaal konden de volgende conclusies getrokken worden. Volendam speelt een beslissingswedstrijd om wel of niet degraderen en Ajax greep ondanks de nederlagen van de nummers 3 en 4 naast de prijzen omdat DOVO niet won bij ARC.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet