Menu
'Ondanks verlies staat Ajax er goed voor'

'Ondanks verlies staat Ajax er goed voor'

De directie van Ajax heeft donderdag een toelichting geven op de resultaten van het boekjaar 2009/2010. In de perskamer van de Amsterdam ArenA gingen algemeen directeur Rik van den Boog en financieel directeur Jeroen Slop in op de gepubliceerde jaarcijfers.

In het boekjaar 2009/2010 werd een verlies van 22,8 miljoen euro geleden. Een groot verschil in vergelijking met het negatief resultaat van 3,4 miljoen euro van het voorgaande boekjaar, waarbij kan worden aangetekend dat er tijdens de laatste transferperiodes geen uitgaande transfers zijn geweest.

Toch staat Ajax er goed voor, zo werd duidelijk tijdens de uitleg van de Ajax-directie. Een verlies is immers geen schuld. Slop: ,,We hebben een eigen vermogen van 40 miljoen euro. Dat zijn reserves waarmee we verliezen kunnen dragen. We hebben dan geen aanspraak hoeven maken op een kredietfaciliteit. In de voetbalwereld hebben we met ons eigen vermogen best een bijzondere positie. Kijk maar eens naar het aantal clubs dat nu financieel in de problemen zit. Daarom is het belangrijk om te weten dat Ajax geen schuld heeft. We hoeven dus ook geen spelers te verkopen.”

Voor het eerst keek zijn collega Van den Boog terug op een boekjaar waar de huidige directie volledig bij betrokken is geweest. ,,Dit zijn geen cijfers om heel vrolijk van te worden. Maar we moeten ons realiseren dat dit cijfers zijn over een periode die bijna anderhalf jaar geleden begonnen is. Kijk waar we nu staan: we hebben het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt en hebben twee voorrondewedstrijden in goed gevulde stadions gespeeld. Daarnaast hebben we de bijbehorende premies van de UEFA ontvangen. We hebben dit seizoen uit voorzorg alleen deelname aan de Europa League begroot, maar de poulefase van de Champions League bereikt. Dat komt neer op minimaal 10 miljoen euro extra. Dat is een forse verbetering.”

Slop: ,,Ajax geen schuld heeft. We hoeven dus ook geen spelers te verkopen." Slop: ,,Ajax geen schuld heeft. We hoeven dus ook geen spelers te verkopen."

Na de presentatie van de financiële cijfers kwamen de indrukwekkende getallen voorbij waarmee Ajax afgelopen seizoen de voorronde van de Champions League bereikte. De rijkdom van de Ajax Jeugdopleiding kwam daarin duidelijk naar voren. Acht van de elf spelers die afgelopen seizoen de meeste minuten hebben gemaakt afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. De totale A-selectie bestond voor het overgrote deel (18 van de 25) uit zelf opgeleide spelers. Van den Boog: ,,Het kapitaal staat extreem op het veld.”

Een opvallende post in het overzicht van de jaarcijfers is de toename van bijna 6 miljoen euro aan salariskosten. Slop verklaart: ,,Meer dan de helft van dat bedrag bestaat uit contractueel vastgelegde salarisstijgingen van reeds afgesloten langlopende spelerscontracten.” Bij het sluiten of verlengen van nieuwe overeenkomsten gaat Ajax dan ook voorzichtig te werk, zo legde de financieel directeur uit. ,,De sky is niet meer de limit. We zullen dan ook geen onverantwoorde salarisafspraken maken.”

Naast de financiële en sportieve situatie ging Van den Boog ook in op de onlangs opgerichte Ajax Foundation en de toekomstige Ajax Experience in de binnenstad van Amsterdam. ,,We doen van alles om mensen aan ons te binden. Daar zijn we ongelofelijk trots op.” In het verlengde daarvan sprak de algemeen directeur ook zijn waardering voor de Ajax-supporters uit. ,,We hebben samen al veel met elkaar bereikt. Op enkele incidenten na gaat het goed. Er is een open communicatie tussen Ajax en de supporters, waarbij ruimte is voor discussie. Daarbij hoef je het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Maar wat bij Ajax de boventoon voert is de trots over de relatie met onze supporters.”

Van den Boog eindigde zijn verhaal met de mededeling dat Ajax vol vertrouwen vooruit kan kijken. ,,De dip is voorbij. We hebben voor volgend jaar een gezonde financiële basis. Natuurlijk zal een kampioenschap helpen, en dat wil ook iedereen, maar dat staat los van hoe de komende jaren het beleid wordt uitgevoerd.” Hij vervolgt: ,,We hoeven geen enkele speler te verkopen om op dezelfde wijze door te gaan als we nu doen. We kunnen wel spelers aankopen, maar doen het niet. Bovendien: de sfeer binnen de spelersgroep is goed. Niemand wil weg. We maken ons wat dat betreft dan ook geen zorgen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Financieel directeur Slop licht de cijfers toe. Financieel directeur Slop licht de cijfers toe.
Van den Boog: ,,De dip is voorbij. We hebben voor volgend jaar een gezonde financiële basis." Van den Boog: ,,De dip is voorbij. We hebben voor volgend jaar een gezonde financiële basis."