Menu
Onder 17 Europees kampioen

Onder 17 Europees kampioen

Het Nederlands elftal voor spelers tot 17 jaar is woensdagavond Europees kampioen geworden. In een spannende finale tegen de leeftijdgenoten van Duitsland was een hoofdrol weggelegd voor invaller Elton Acolatse. De aanvaller tekende in de slotminuut voor de bevrijdende 1-1, waarna Onder 17 de strafschoppenserie vlekkeloos afsloot.

Het is daarmee de tweede keer op rij dat Onder 17 zich laat kronen tot Europa’s beste. In de selectie van KNVB-coach Albert Stuivenberg was Ajax vertegenwoordigd door vier spelers: de B-junioren Acolatse, Djavan Anderson, Branco van den Boomen en Queensy Menig. Onder 17 versloeg Georgië in de halve finale en overleefde eerder al de pouleduels tegen Slovenië, België en Polen. In de eindstrijd kwamen alle Ajacieden in actie.

Lang leek de Europese titel een prooi te worden voor de grootste talenten van Duitsland. Na een redelijk gelijkopgaande eerste helft, waarin onder meer Menig de bal op de lat schoot, tekende Leon Goretzka vijf minuten na rust voor de 1-0. De kopbal van de Duitse aanvoerder leek lang goed voor de titel.

Aanvaller Elton Acolatse tekende eind april een contract tot medio 2015. Het talent ontving die dag ook zijn persoonlijke Ajax-shirt uit handen van Wim Jonk. Aanvaller Elton Acolatse tekende eind april een contract tot medio 2015. Het talent ontving die dag ook zijn persoonlijke Ajax-shirt uit handen van Wim Jonk.

Nadat Stuivenberg onder meer zijn middenveld had versterkt met Van den Boomen (hij verving zijn clubgenoot Anderson) viel toch nog de nooit meer verwachte gelijkmaker. Acolatse schoot raak in de slotminuut van de reguliere speeltijd.

Doelman Nick Olij greep vervolgens zijn kans op heldendom in de noodzakelijke strafschoppenserie met beide handen aan. Olij keerde de inzet van Marc Stendera. Feyenoorder Tonny Trindada de Vilhena schoot daarop wel raak en bezorgde Onder 17 daarmee de titel.

Nederland Onder 17: Nick Olij; Djavan Anderson (70. Branco van den Boomen), Riechedly Bazoer, Jorrit Hendrix, Joris Voest, Thom Haye, Nathan Aké, Tonny Trindade de Vilhena, Jeroen Lumu (57. Elton Acolatse), Queensy Menig en Rai Vloet (64. Pascal Huser).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst